Bu Blogda Ara

29 Nisan 2014 Salı

ÜÇ AYLAR,RECEP AYI,ŞEHRULLAH,ALLAH'IN AYI


RECEP AYIMIZ MÜBAREK VE HAYIRLARA VESİLE OLSUN

Receb Ayı’nda Okunacak Dua:

Receb-i Şerif girdiği zaman Nebiyy-i Ekrem –sallallahu aleyhi ve sellem-:
‘‘Ey Rabbim! Bize Receb’i ve Şa’ban’ı mübarek kıl ve bizi Ramazan’a ulaştır.’’diye dua ederlerdi
Üç ayların faziletleri

RECEB ayı: Dört kıymetli aydan biridir. Bir âyet-i kerime meali:
(Allah'ın gökleri ve yeri yarattığı günden beri, ayların sayısı on ikidir. Bunlardan dördü, haram [hürmetli] olan aylardır.) [Tevbe 36]

Resulullah efendimiz, Receb ayına çok değer verir ve "Ya Rabbi, Receb ve Şabanı bizler için mübarek kıl ve bizi Ramazana eriştir" diye dua ederdi.

Receb ayının faziletiyle ilgili birkaç hadis-i şerif:
(Haram aylar, Receb, Zilkade, Zilhicce ve Muharremdir.)[İbni Cerir]

(Haram aylarda Perşembe, Cuma ve Cumartesi günleri oruç tutana iki yıllık ibadet sevabı yazılır.) [Taberani]

(Haram aylarda bir gün oruç tutup bir gün yemek çok faziletlidir.)[Ebu Davud]

(Receb ayında Allahü teâlâya çok istiğfar edin; çünkü Allahü teâlânın, Receb ayının her vaktinde Cehennemden azat ettiği kulları vardır. Ayrıca Cennette öyle köşkler vardır ki, ancak Receb ayında oruç tutanlar girer.) [Deylemi]

(Cennette öyle köşkler vardır ki, onlara ancak Receb ayında oruç tutanlar girer.) [Deylemî]

(Allahü teâlâ, Receb ayında oruç tutanları mağfiret eder.)[Gunye]

(Recebin bir gün başında, bir gün ortasında ve bir gün de sonunda oruç tutana, ayın hepsinde tutmuş gibi sevab verilir.)[Miftah-ül-cennet] (Kaza oruç borcumuz olmasa bile, oruç tutarken, ilk veya son kazaya kalan Ramazan orucunu tutmaya diye niyet etmeli.)

(Ramazan ayı dışında Allah rızası için bir gün oruç tutan, iyi bir yarış atının bir asırda alacağı mesafe kadar Cehennemden uzaklaşır.) [Ebu Ya’la]

(Şu beş gecede yapılan dua geri çevrilmez: Regaib gecesi, Şabanın 15. gecesi, Cuma gecesi, Ramazan bayramı ve Kurban bayramı gecesi.) [İ. Asakir]

(Allahü teâlâ, Receb ayında hasenatı kat kat eder. Bu ayda bir gün oruç tutan, bir yıl oruç tutmuş gibi sevaba kavuşur. 7 gün oruç tutana, Cehennem kapıları kapanır. 8 gün tutana Cennetin 8 kapısı açılır. 10 gün tutana, Allahü teâlâ istediğini verir. 15 gün oruç tutana, bir münadi, "Geçmiş günahların affoldu" der. Allahü teâlâ, Nuh aleyhisselamı Recebde gemiye bindirdi. O da, Receb ayını oruçlu geçirip oradakilere oruç tutmalarını emretti.)[Taberanî]

(Receb’de, takva üzere bir gün oruç tutana, oruç tutulan günler dile gelip, “Yâ Rabbi, onu mağfiret et” derler.) [Ebu Muhammed]

Recebin ilk Cuma gecesine Regaib gecesi denir. Her Cuma gecesi kıymetlidir. Bu iki kıymetli gece bir araya gelince, daha kıymetli oluyor. Allahü teâlâ, bu gecede, müminlere, ragibetler [ihsanlar, ikramlar] yapar. Regaib, ihsanlar, ikramlar demektir. Bu geceye hürmet edenleri affeder. Regaib gecesi yapılan dua kabul olur, namaz, oruç, sadaka gibi ibadetlere, sayısız sevaplar verilir.
http://www.dinimizislam.com/detay.asp?Aid=2019

TAVADA IZGARA LEZZETİNDE TAVUK BAGET


Bakmak isterseniz
TAVUK YEMEKLERİ BURADA  
Bazen zaman yetmediğinden, bazen imkanlardan dolayı kolaya kaçıp kısa sürede lezzetli yemek yapmak isteriz
kapaklı teflon veya seramik tavada pişiriyorum,kesinlikle tavsiye ederim
yıkadığım tavuk baget, but veya etli kanatları tavaya koyup kapağı örtülü kısık ateşte pişmeye bırakıyorum,
! tuz,biber ve yağ koymuyorum,kendi yağı ile pişiyor bu yüzden göğüs eti olmaz
isteğe bağlı olarak patates de koyuyorum,2 ye veya 4 e bölüp hepsini pişmeye bırakıyorum,
resimde görüldüğü gibi nar gibi kızarıyor,mis  gibi kokular  çıkınca tuz,karabiber kekik atıp ocağı kapatıyorum

28 Nisan 2014 Pazartesi

HAVUÇLU,PİRİNÇLİ ISPANAK KÖKÜ YEMEĞİ


                                                 MERHABA,YENİ HAFTANIZ HAYIR OLSUN
ISPANAK KÖKÜ KAVURMASI BURADA
ÇİĞ ISPANAK SALATASI BURADA 
SEBZE YEMEKLERİ BURADA
Sebze yemekleri özellikle zeytinyağlı olunca tercihimizdir, doğal yetişmiş bahçe ıspanağını bulunca köklerini bu şekilde pişirdim,yapraklarını da yıkayıp doğradım,börek yapacağım inşallah
ıspanak az olduğu için havuç ilave ettim
nasıl mı pişirdim:
tencereye 2 adet soğanı yemeklik doğradım,sızma zeytin yağını ve küçük doğradığım havuçları koyup 1-2 dakika soteledim,
suyu süzülen ıspanak köklerini koydum,2 yemek kaşığı domates rendesini,1 çay kaşığı şeker, ve az tuz
itina ile yıkanmış,ıspanak köklerini ve 2 yemek kaşığı yıkanmış pirinç koyup kapağı örtüp ocağı en kısığa aldım

26 Nisan 2014 Cumartesi

FINDIKLI MİNİ KURABİYE



FINDIKLI MİNİ KURABİYE
bakmak isterseniz diğer *KURABİYE TARİFLERİM* BURADA 
MALZEMELER:
125 gr oda sıcaklığında  tereyağı
1 çay bardağı sıvı yağ
1,5 çay bardağı pudra şekeri
1 yumurta
1,5 çay bardağı ince öğütülmüş fındık
1 paket kabartma tozu
Aldığı kadar un
Önce yağ ve pudra şekeri mikserle kabarana dek çırpılır,
yumurta ilave edip karıştırılır,
Diğer malzemelerde konur ve elle fazla sert olmayan hamur yoğrulur,
cevizden küçük parçalar halinde yuvarlanır,
önceden ısıtılmış 170 derecedeki fırında pembeleşene kadar pişirilir.


25 Nisan 2014 Cuma

ZEYTİNYAĞLI BAKLA,İÇ BAKLA YEMEĞİ


şayet bakmak istersenizdaha önce yayınladığım :
  *ZEYTİNYAĞLI BAKLA * yemeğim BURADA,
*  TÜM SEBZE  YEMEKLERİM BURADA *

MERHABA,HAYIRLI,BEREKETLİ CUMALAR DİLERİM
Bakla sezonu çok uzun sürmez,bir hafta pazarda taze bakla görürken sonraki pazara gidişimizde içlenmiş olanını alırız :) her iki haliyle de güzel bir sebze,gerçi bizim evde çok fazla tüketilmez ama yine de şifa niyetine pişirir yeriz,
Bahçeden toplanan sebzeler çok doğal ve lezzetli oluyor,
baklalar yazlık komşuların bahçesinden hediye :)  bu yüzden hem kabuklu körpe, hem de taneli iç baklayı bir arada pişirdim
Önce bir leğene su doldurup içine 1  limonun suyunu ve 1 tatlı kaşığı unu koydum,
baklaları ayıklayıp hiç bekletmeden bu suyun içine attım ki kararma yapmasınlar,
tencereye 1 adet  yemeklik doğradığım soğanı,üzerine iyice yıkadığım baklaları,1 veya 2 adet kesme şekeri(baklanın miktarına göre),sağlığa ve isteğe göre az tuzunu,yarım fincan  veya biraz fazlası sızma zeytinyağını koyup en küçük ocağın

24 Nisan 2014 Perşembe

BADALAN (FASULYE) SALATASI

BADALAN SALATASI
BADALAN: kuru fasulyenin tarladan tam kurumadan toplanmış hali yani yarı yaş yarı kuru,bu mevsimde, Altınoluk,Akçay da pazarda çok ucuz ve bol miktarda bulmak mümkün
Kuru fasulye gibi akşamdan ıslatmak veya düdüklüde pişirmek gerekmiyor, kısa sürede pişiyor, çok lezzetli ve gaz problemi de yok,
Ayıklayıp haşlamadan ve yıkamadan poşetleyip dondurucuda bekletmek mümkün,

Kışın dondurucudan çıkarıp yıkayıp kuru fasulye gibi pişirildiği gibi benim yaptığım gibi salatasını da yapabilirsiniz

23 Nisan 2014 Çarşamba

IZGARA ETLİ KANAT -- BARBEKÜDE SOSLU IZGARA VE PİKNİK KEYFİ






                                                      IZGARA ETLİ KANAT
                                 BARBEKÜDE SOSLU IZGARA VE PİKNİK KEYFİ
Sosu için gerekenler:
· 1 su bardağı yoğurt
· 1soğanın suyu yada püresi
· 1 fincan sıvıyağ
· 1 çorba kaşığı domates salçası
· 1 çorba kaşığı biber salçası(acı)
· 1 çorba kaşığı limon suyu
· 1 diş ezilmiş sarımsak
· Tuz baharatlar
· 1 kg etli kanat
Kanatlar hazırlanan sos içersinde mümkünse bir gün değilse 2-3 saat bekletilir ve ızgarada pişirilir.
Bu sosta bekletilen etler fırında da kızartılabilir. 
Yanında güzel bir mevsim salatası iyi gider. 
AFİYET ŞİFA OLSUN

21 Nisan 2014 Pazartesi

KIYMALI KESME HAMUR ÇORBASI



KESME HAMURLU KURU BÖRÜLCE ÇORBASI BURADA 

ISPANAKLI KESME HAMUR ÇORBASI TARİFİM BURADA

KESME HAMUR ÇORBASI TARİFİM BURADA

TÜM ÇORBA TARİFLERİM BURADA

Bu çorbaya BALIKESİR de hacı çorbası denir hacılar gittikten sonra 3 hafta Perşembe günleri bu çorba pişirilir ve eşe dosta dağıtılır hep birlikte yenir idi!!  çünkü bu adetler artık uygulanmıyor unutuluyor
Hem unutulmaması hem de çok lezzetli olduğu için ara sıra pişiriyorum
Hamuru erişte hamuru gibi yapılıp kesilerek kurutuluyor,
Et tercihen koyun eti haşlanarak suyu ve eti kullanılıyor,(tavuk eti ile de oluyor)
*bu defa kıyma ile pişirdim çok lezzetli oldu çok beğendik
Haşlanmış nohut,
Terbiyesi için;
Yoğurt,
Yumurta,
Un,
Sosu için;
Domates rendesi veya salça vee tereyağı,
Üstüne kıyılmış maydanoz

Tencereye yarı su yarı et suyu konur,kaynayınca hamurlar atılır,hamurun inceliğine göre ocakta tutulur,nohutu atılır,tam pişmeden ocak kapatılır tencerenin kapağı da kapatılır hamurlar iyice yumuşasın ve kabarsın
Çukur bir kapta 1 su bardağı yoğurt,1 yumurta,2 kaşık un çırpılır(bu malzeme 2 lt su için uygundur su miktarına göre azalır veya çoğalır
Bu sos çorbaya yavaşça ilave edilir,
Servis tabağına konduğunda domates sos maydanoz ve karabiber konur
İnanın çok lezzetli bir çorba


20 Nisan 2014 Pazar

PEYNİRLİ SİGARA BÖREĞİ


Sabah kahvaltısında, 5 çayında, kabul günlerinde, hatta pikniklerde masamızın süsüdür, lezzetidir :)
hazır yufkayla yapıldığı gibi el açması ile de yapılır
yufka üçgen dilimlere ayrılır,geniş kenarına iç malzeme konur,önce sıkıca sonra çok sıkmadan sarılır,uç kısmı suya batırılıp yapışması sağlanır,
yağda kızartılır,ben zeytinyağında kızarttım
müsait zamanımda sarıp saklama kabının içinde dondurucuya koyuyorum
*DİĞER BÖREK TARİFLERİM BURADA*

19 Nisan 2014 Cumartesi

TAVUKLU,TERBİYELİ PİRİNÇ ÇORBASI


       bakmak isterseniz*  KARIŞIK TURŞUNUN YAPIMI BURADA 


*DİĞER TÜM ÇORBA TARİFLERİM  BURADA*
                                     MERHABALAR, SELAMLAR, SEVGİLER
Yaz kış her mevsim çorba içilebilir ama serin havalarda çok daha kıymetlenir dumanı üstünde lezzetli çorbalar hele bir de yanında  EV YAPIMI TURŞU varsa değmeyin keyfimize :)
1 tavuk göğsü kemiğiyle,
1 çay bardağı pirinç,
kaynar su,
terbiyesi için:
1 yumurta,
1 limonun suyu,
1 tatlı kaşığı un,
üstüne:
1 kaşık zeytinyağı,
1 kaşık tereyağı,
1 tatlı kaşığı salça
vaktim kısıtlı olduğu için tencereye tavuk göğüs etini yıkayıp koydum üstünü basacak kadar kaynar su ile pişirmeye bıraktım,
pirinci de yıkayıp tencereye koydum ! acil durumlarda pratik çözümler üretmekte yarar vardır :)
tabi bu arada kontrolü elden bırakmamak,taşmasını önlemek için,kapağı hafif açık bırakmak gerek,
kısa sürede pirinç ve tavuk eti pişiyor,tencereden tavuk etini geniş bir kap içine alıp istediğim kadar eti parçalayıp tekrar pirincin bulunduğu tencereye döktüm,
bu arada başka bir kasede terbiye malzemelerini,unu,yumurtayı,limon suyunu çatalla (veya mikserle) çırptım,
çorbanın sıcak suyundan terbiyeye bir kaç kaşık koyarak ılımasını sağladım ki; kesilme yapmasın,
tuzunu en son attım,
en son yağ ve salçayı hafifçe kavurup üstüne döktüm

18 Nisan 2014 Cuma

BUGÜN BENİM DOĞUM GÜNÜM


                                                  53 yaşında iken vefat eden abimle birlikte
                                                                kız kardeşimle birlikte
           23 nisan bayramını kırmızı beyaz elbiselerimizle coşkuyla kutlarken soldan 3. ben
BUGÜN BENİM DOĞUM GÜNÜM.

18 Nisan 2014


18 Nisan 1957 – 18 Ramazan 1376 yılında Bir Perşembe günü dünyaya gelmişim.
Yani 57 yıllık bir ömür geçti.

Her günün bitiminde bir şeyler öğrenebildiysem
Çok değerli dostlar kazanabildiysem
Sabaha gülerek umutla açabiliyorsam gözlerimi
Geride kalacaklara
Hatırladıklarında gülümseyebilecekleri
Sevgiyle ve hayır dua ile yad edebilecekleri
Bir şeyler bırakabildiysem
Acısıyla tatlısıyla geçen 57 yıl
Mutlak sona bir adım daha yaklaştığımın göstergesidir
Yeter ki dünya denen imtihan (SÜRGÜN)yurdundaki sınavımı kazanabileyim

Tüm kainatın sahibi yüce YARADAN’ımın rızasını,hoşnutluğunu,
EN SEVGİLİ’nin S A V Ef.şefaatini kazanabileyim
*SEN DOĞDUĞUNDA SEN AĞLADIN ETRAFINDAKİLER GÜLDÜLER BAYRAM ETTİLER
ÖYLE BİR HAYAT YAŞA Kİ;
ÖLDÜĞÜNDE ETRAFINDAKİLER AĞLASIN,SEN GÜL BAYRAM ET*

16 Nisan 2014 Çarşamba

TAZE ASMA YAPRAĞI İLE SARMA- BULGURLU ZEYTİNYAĞLI YAPRAK SARMA




MERHABALAR SELAMLAR SEVGİLER CAN DOSTLAR
Şimdiye kadar yediğim en enn lezzetli sarmalardan birisi oldu,inanın bana :)
ön yargılı olmamak gerek, hep derim ben bulgurlu sarmayı sevmem diye ama yanlış konuşuyormuşum pişmanım
maalesef pirinç pilavını bulgur pilavına tercih ediyorum,ve biliyorum ki yanlış yapıyorum :(
bu sarma niye bu kadar lezzetli oldu ?
yapraklar çook taze asmamızın ilk yaprakları öyle ince ki
bulgur ise ; esmer köy bulguru (pilavlık bulgur )
kolaj resimde görüldüğü gibi bir büyük tabak dolusu,yeşillik yani; bol taze soğan,taze nane,dereotu,maydanoz
salça ; yazın kendi yaptığım güneşte kuruttuğum domates biber salçası
yağı ; sızma zeytinyağı
* iç malzememin yaklaşık 1 çay bardağı bulgur iken, belki 4-5 misli de yeşillik idi
bir dee; bool sevgi,muhabbet koyunca  siz söyleyin bu sarma nasıl çok lezzetli olmasın
*yapraklar çok ince ve taze olduğundan yırtılmasın diye;yıkadıktan sonra kaynar suya daldırıp çıkardım,
yeşillikleri çok ince doğradım,
bulguru yıkayıp suyu süzülünce (çiğden )  geniş bir kap içinde tüm malzemeleri karıştırdım,

14 Nisan 2014 Pazartesi

LABNELİ POĞAÇA- ÇİÇEK POĞAÇA




                                                             MERHABALAR CANLAR,
Yumuşacık,lezzetli,çiçek gibi poğaça yaptım dostlar :)

1 çay fincanı yoğurt,
1 çay fincanı sıvı yağ,
1 çay fincanı  labne peyniri,
1 yemek kaşığı tereyağ,
2 adet yumurta (1 tanesinin sarısı üstüne ),
5,5- 6 çay  fincanı  un,
1 paket  kabartma tozu,
1 çay kaşığı karbonat,
1 çay kaşığı mahlep,
1 çay kaşığı tuz,
1 çay kaşığı şeker,
içine : lor,maydanoz,dereotu,karabiber
üstü için: ay çekirdeği, susamcorekotu --susam ve çörekotu  :)
geniş bir kabın içine tüm sıvı malzemeler konur,karıştırılır, kuru olan malzemeler eleyerek ve özellikle un kontrollü olarak ilave edilir,çünkü : yumurtaların büyüklüğüne göre un miktarı da değişir
tecrübelerime göre;mayasız poğaça hamurunu çok sert tutmamak ve çok fazla yoğurmamak gerek,
yumuşacık bir hamurumuz olduğunda iç malzememizi hazırlarız,ben taze kaşar loru kullandım içine maydanoz ve dereotunu incecik kıydım,
yukarıdaki resimde de görüldüğü gibi istenen büyüklükte hamur alınır,elle tahta üstünde inceltilir,ortasına iç malzeme konur,uç kısımları toparlanır yuvarlak yapıp ters çevrilir,bıçağın ucuyla hafif çentikler açılır,fırın tepsisine yerleştirilir,üstü için ayrılan yumurta sarısı sürülür,ay çekirdeği veya susam,çörekotu serpilir,pişirilir

13 Nisan 2014 Pazar

HİNDİSTAN CEVİZLİ SÜTLAÇ


                                                                         
                                                             MERHABALAR,SELAMLAR,SEVGİLER
750 ml kaymaklı süt (köy sütü,açık süt),
1 çay bardağı pirinç,
2 çay bardağı su (pirinci haşlamak için),
1,5 çay bardağı şeker (isteğe göre ayarlanır),
1 çay bardağı hindistan cevizi,
1 paket vanilya,
2 adet damla sakızlı çiklet,
1 yemek kaşığı tereyağı (isteğe bağlı)

*DİĞER SÜTLÜ TATLI TARİFLERİME BAKMAK İSTERSENİZ BURADA*

Köy sütü alıyoruz yoğurdumuzu evde yapıyoruz,kaymaklı kısmıyla bazen sütlü tatlı yapıyoruz
1 litreden az yaklaşık 750 mililitre süt ile güzel farklı ve nefis bir sütlaç yaptım kesinlikle tavsiye ederim
pirinci yıkayıp su ile küçük bir kapta pişirdim,
sütü şekerle birlikte kaynattım,
pirinçler iyice açılınca şekerli sütün içine döktüm,damla sakızlı çikletleri de koydum kısık ateşte kıvamını alana dek kaynattım, sakızlar da eridi,
vanilyayı koyup karıştırıp kaselere pay ettim
4 adet kase sütlacımız oldu


11 Nisan 2014 Cuma

ZEBRA KEK,SODALI KEK, BATON KALIPDA ZEBRA KEK



                                                                 
                                            MERHABALAR,SELAMLAR,SEVGİLER
Harika bir kek sodalı kek,çok yumuşak bir dokusu,hafif ve lezzetli,deseni ise cabası :)
* DAHA ÖNCE YAPTIĞIM ZEBRA KEK BURADA*   
kalıbım baton ve daha küçük olduğundan yarım ölçü yaptım
2 adet yumurta,
2 (türk) kahve fincanı şeker,
1 fincan maden sodası,
1 fincan sıvı yağ (fındık yağı kullandım),
4 fincan un,
2 yemek kaşığı kakao+1 yemek kaşığı soda,
1 paket kabartma tozu,
1 paket vanilya,
üstüne dökmek için az miktarda pudra şekeri (isteğe bağlı)
her zamanki önce oda sıcaklığındaki yumurtaları mikserle çırpıyorum,
şekerle birlikte iyice köpürene dek çırpıyorum,
yağı ve sodayı ilave edip 1-2 karıştırdıktan sonra kuru malzemeleri eleyerek ve kontrollü bir şekilde döküp kaşıkla karıştırıyorum
ZEBRA KEKİN DESENİNİ OLUŞTURMAK İÇİN DE :
Kek harcını yaklaşık eşitlikte 2 ayrı kaba döktüm,
1 tanesine 2 kaşık kakao ve  1 kaşık soda döküp karıştırıyorum,
her 2 harcın içine aynı büyüklükte kaşık veya kepçe koyuyorum,
yukarıdaki resimde görüldüğü gibi kalıbı az miktarda katı yağla yağlıyorum ki kolay çıksın,
kalıbın tam ortasına 1 kaşık dolusu sade harc döktüm,
1 kaşık kakaolu harcı sadenin tam ortasına döktüm,
bu şekilde bitene dek uyguladım,
ön ısıtmalı 170-180- c fırında pişirdim

MAYDANOZ SALATASI

MAYDANOZ SALATASI

Maydanozu fazla alınca ziyan olmadan kullanayım, bolca yiyelim derken salata yapmayı düşündüm çok hoşumuza gitti, et yemeklerinin yanına yakışacak bir salata.
1 demet maydanozu güzelce yıkayıp incecik kıydım,
2 adet taze soğanı ince kıydım,
Mısır da koydum çok yakıştı
Limon suyu,zeytinyağı,tuz karışımını üstüne döktüm
Prof.dr.İ.ADNAN SARAÇOĞLU nun kitabında:
Maydanozun;anksiyete,depresyon,karaciğer metabolizmasını güçlendirici,hepatit B ye karşı,cilt güzelliği,diüretik(idrar söktürücü),gençleştirici,vücuda zindelik ve dinçlik kazandırıcı özellikleri yazıyor.

10 Nisan 2014 Perşembe

BOL TAZE SOĞANLI TAVUK YAHNİ



                                                                     MERHABA,SELAMLAR,
Bahar gelince sofralarımız da yemyeşil sebzelerle süsleniyor,lezzetleniyor,
bu mevsimde yeşillikleri bolca tüketmek gerek,
sonbaharda bahçeye ektiğimiz soğan ve sarımsakları da söküp yiyoruz,yaz için yeni sebzelerimizi diktik :)
bu kez tavuk yemeğimi bol soğanlı pişirdim,inanılmaz lezzetli oldu,
tavuk eti,
bolca taze soğan(yeşil yaprakları ile ),
yeşil biber,
domates,
zeytinyağı,
kaya tuzu
ben bütün tavuğun göğüs kısmını ayırdım haşlamak için geri kalan kısmını küçük parçalara kesip yıkadım ve tencereye koydum,kısık ateşte suyunu salana dek kapağı kapalı tuttum,
yarım kahve fincanı kadar sızma zeytinyağı koydum,pişmeye bıraktım,
bu arada yaklaşık 1 demet taze soğanı yeşil yaprakları ile birlikte temizleyip 1 cm genişliğinde doğradım,
5-6 adet yeşil acılı biberleri doğradım,
3 adet domatesi kabuklarını soyup küp şeklinde doğradım tavuk etlerinin üstüne hepsini döktüm,bir fiske kadar kaya tuzu atıp hiç karıştırmadan sebzeleri yumuşayana kadar yaklaşık 5 dakika kadar kısık ateşte pişirip ocağı kapattım
TAVUK YEMEKLERİ ALBÜMÜM BURADA TIKLAYIN

9 Nisan 2014 Çarşamba

LOR TOPLARI-MAYDANOZLU,DEREOTLU KAŞAR LORU

                                                                        MERHABA
Lise arkadaşlarım misafirimdi,arkadaşlığımız 40 yılı aştı maşallah :)
ikramlarımdan birisi de domates dilimlerinin üstünde kaşar loru toplarıydı
kaşar loru tuzsuz,yağlı ve çok lezzetli bir lordur,hem tuzlu hem tatlı pek çok yerde kullanılabilir
yarım kg kaşar loru,
yarımşar demet ince kıyılmış maydanoz ve dere otu,
1 kahve fincanı sızma zeytinyağı,
az tuz,
karabiber
tüm malzemeler iyice karıştırılır,varsa benim yaptığım gibi mini muffin kalıplarına bastırılır,yoksa minik toplar
yapılır,buz dolabında bekletilir, ben 1 gece dolapta tutuyorum,ertesi günü ters çevirip servis ediyorum
ŞEKLİNİ NASIL VERDİĞİMİ MERAK EDENLER İÇİN GEÇEN YIL YAYINLADIĞIM POSTTA YAPILIŞI RESMİ VE ANLATIMI BURADA


http://susamcorekotu.blogspot.com.tr/2013/04/kahvaltilik-lor-toplariokul-orta-okul.html

7 Nisan 2014 Pazartesi

KIYMALI,SOĞANLI YUMURTA

                                                                       MERHABA
Bazen zaman yetmediğinden, bazen evde malzeme olmadığından, bazen de benim yaptığım gibi sağlığınız elvermediğinde bu tür yemekler kurtarıcıdır, hem tek başına bir ana yemek,hem harika bir kahvaltılık olur, yeter ki muhabbet ve sevgi olsun sofrada :)))))
tavaya sızma zeytinyağı,yemeklik doğranmış soğan,kıyma konur,kıymalar pişene dek kavrulur,doğranmış yeşil biber ve domates de ilave edilir, az tuz ve karabiber eklenir,yumurtaları kırılır,afiyetle yenir

6 Nisan 2014 Pazar

TAM BUĞDAY UNLU EV YAPIMI MİNİ EKMEKLER




                                MERHABALAR SEVGİLİ TAKİPÇİLERİM,HEPİNİZE SELAMLAR
Evde ekmek yapmak çok zevkli,tabi sağlığınız yerinde ise kolay,değilse de ve eğer varsa ekmek makinesi ile çeşitli ekmekler yapmak mümkün :)
geçtiğimiz günlerde gelen misafirlerim(lise arkadaşlarım) için hazırladığım ikramlıklardan birisi de bu mini ekmeklerdi
4 su bardağı un (3 bardak tam buğday unu,1 bardak beyaz un),
2 su bardağı ılık su,
1 paket instant kuru maya,
1 tatlı kaşığı toz şeker,
1 tatlı kaşığına yakın tuz,
2 yemek kaşığı zeytinyağı
geniş bir kabın içinde tüm malzemeleri yavaş ve kontrollü bir şekilde koyup yoğurdum,
mayalanması için üstünü örttüm,
misafirlerime ikram etmek için minik ekmekçikler olsun diye silikon muffin kalıplarını kullandım
kalıpları çok az yağladım,mayalanan hamurdan mandalina büyüklüğünde  alıp elimi( zeytin yağına bandırarak) kalıplara koydum,üstlerine az zeytinyağı sürdüm ay çekirdeği koydum,biraz daha kabarmasını bekleyip 180 c fırında pişirdim,
fırından çıkarınca üstlerine çoz su sepeledim temiz bir bezle örttüm yumuşaması için
NOT: ekmeklerin yumuşak olması için pişerken fırına içi su dolu küçük bir kap koymalı !!

5 Nisan 2014 Cumartesi

ISPANAKLI POĞAÇA

                                                       ISPANAKLI POĞAÇA
Canımız poğaça istedi acil yapmak isteyince mayalı olmayacağı için mayasız ama biraz da farklı olsun deyince ortaya işte bu harika, nefis ve ağızda dağılan poğaça çıktı.O kadar güzel olmuş ki 1 tane yeriz derken 3-4 taneyi yiyip bitirmişiz.
Poğaçanın değişikliği hamuruna ıspanak koymayı denememdi,iyi ki denemişim.
Ispanaklı kek,pasta,kurabiye,börek olur da poğaça niye olmasın değil mi?
125 gr tereyağı,
1 çay bardağı sıvı yağ,
1 çay bardağı + 1 çorba kaşığı yoğurt,
1 çay bardağı ıspanak püresi,
2 adet yumurta birinin sarısı üstüne,
1 çay kaşığı tuz,
1 çay kaşığı sirke,
2,5 su bardağı un,
İç malzeme için lor

Önce ıspanak yapraklarını 1 avuç dolusu kadar yıkayıp üstüne kaynar su koyup 5 dk kadar bekletip(kaynatmadım) rondodan geçirdim,
Karıştırma kabının içine;
Tere yağını eritmeden bıçakla küçük küçük doğradım,
Diğer malzemeleri birer birer ilave edip yumuşak bir hamur elde ettim,
5 dk için buzdolabına koydum*bu arada siz arkadaşlarıma yorum yazayım dedim ama yarım saat geçmiş,
Hamurdan cevizden az büyük parçalar alıp içine lor koyup kapattım,üstlerine yumurta sarısı ve çörek otu koyup 200 c ısıtılmış fırında pişirdim,evdeki kokuyu tarif edemem ee kokunun resmini de çekemedim,isterseniz siz deneyin ben haber bekliycem,beğeneceğinize inanıyorum.

4 Nisan 2014 Cuma

CEVİZLİ TEREYAĞLI RULO POĞAÇA




                                                                 MERHABA CANLAR
Geçtiğimiz günlerde yaptığım *GÖZLEMEDEN*  artan hamurla bu lezzetli minik ruloları yaptım,
resimde görüldüğü gibi 2 mm kalınlığında açtığım hamurun üstüne 2 kaşık tereyağı 1 kaşık zeytinyağını sürdüm,iri çekilmiş ceviz döküp rulo yaptıktan sonra 2 parmak eninde dilimledim yan çevirerek fırın tepsisine yerleştirdim,180 c pişirdim

PAZILI,TAZE SOĞANLI MAYALI GÖZLEME      


1 Nisan 2014 Salı

5 ÇAYI, ÇAY,SİMİT,KAHVALTILIK



MİSAFİRLERİM VARDI BENİM :)
Eşimin kuzenleri ile olan akraba günümüz bugün bende son buldu,devamını yazlıkta yapacağız inşallah :)
benim sağlık sorunlarımı bildiklerinden simit ve çay istediler,
ben de sizlerin hoşgörüsüne sığınarak bu postu yayınladım :(
sıcacık simitlerin yanında:
kaşar peyniri,
3 çeşit zeytin (bahçemizden kendi yaptıklarımdan ),
salatalık,
domates,
biber,
maydanoz,dereotu,
turşu çeşitleri,
marmelat ve reçel çeşitleri
vardı

BAKALIM KİMLER İZLİYORMUŞ?

Blog Listem