Bu Blogda Ara

31 Ağustos 2009 Pazartesi

İŞKEMBE ÇORBASI

İŞKEMBE ÇORBASI

500 gr işkembe
2 lt su
1 yumurta sarısı
3 kaşık un
Üstüne dökmek için tereyağı


İşkembe haşlanır,ince kıyılır veya robotta parçalanır,
Haşlanan suyu ile işkembe kaynatılır,
3 kaşık un ile 1 bardak soğuk su bulamaç yapıp ilave edilir
Un kokusu gidene kaynatılır ocak kapatılır,
1 yumurtanın sarısı çırpılıp ilave edilir
Üstüne tereyağı kızdırılır
Sirke sarımsak ve limonla servis yapılır

30 Ağustos 2009 Pazar

ZEYTİNYAĞLI DOLMA




ZEYTİNYAĞLI DOLMA

Galiba dolmanın en kolay şekli bu olsa gerek,etli,fıstıklı üzümlü,kıymalı,bulgurlu vs
Gereken malzeme
Dolmalık biber,
Pirinç,
Soğan,
Domates ve istenirse salça,
Zeytinyağı,
Maydanoz,
Karabiber,yenibahar
Biberler ayıklanır yıkanır ve içleri bir miktar tuzlanır,
Pirinç miktarını 1 biber için 1 kaşık pirinç olarak ölçüyorum genelde denk geliyor
Pirinci ayıklayıp yıkanır suyu süzülür,
Soğan ince kıyılır,
Domatesler rende veya rondodan geçirilir,
Maydanoz kıyılır baharatları ve yağı ilave ederek karıştırılır,
Biberler doldurulur,üstleri domates dilimleri ile kapatılır,pirinç miktarına göre suyu konur

29 Ağustos 2009 Cumartesi

İZMİR KÖFTE





İZMİR KÖFTE

500 gr kıyma,
2 dilim ekmek,
1 adet soğan,
1 diş sarımsak,
1 adet yumurta,
Maydanoz,
İstenen baharatlar ben yenibaharı tercih ediyorum,
2 adet patates
Kızartmak için sıvıyağ,
1 kaşık domates salçası,
2-3 adet domates,
2-3 adet biber

Köfte harcı karıştırılır özlüce yoğrulur ve biraz bekletilir,parmak şekli verilir,
Patateslerde soyulur köfteye uygun şekilde dilimlenir,
Az sıvı yağ kızdırılır önce patatesler sonra köfteler arkalı önlü yarı kıvamda kızartılır ve tepsiye dizilir,
Domatesler rondoda parçalanır,tavada kalan yağla biraz kavrulur,salça ve sıcak su ilave edip köftelerin üstüne dökülür,
Biber ve dilimlenmiş domatesleri koyup 200 c fırında 30 dk kadar pişirilir
Not:patatesler kızartılırsa fırında çok su çeker,çiğden konursa daha az su çeker
 

27 Ağustos 2009 Perşembe

KUMRU


iftar bereketi etk 3-evsahibesi sevgili sevilime birdemliksohbete gönderiyorum
Kepekli un ile hazırladığım kumrular tam bir kahvaltılık
Hamuru için daha önce yayınladığım kepekli ekmek tarifime bakabilirsiniz

26 Ağustos 2009 Çarşamba

PATLICAN ÇORBASI(beşamel soslu)


PATLICAN ÇORBASI (beşamel soslu)

İlk kez denediğim patlıcan çorbasını hem acaba nasıl olur endişesi hem de merak içersinde ama tüm güzel duygularımı katarak pişirdim,
Sonuç?? İnanın bu kadar güzel ve lezzetli olacağını düşünemedim, üstelik oruçlu iken tuzuna tadına bakma imkanım yokken! RAMAZAN ayının bereketi olsa gerek,neyse merak eden yada daha önce denememiş olanlar için hemen yapın afiyetle yiyin derim

2 adet patlıcan,
2 bardak et suyu (tavuk suyu kullandım),
2 bardak su,
1,5 bardak süt,
1 çorba kaşığı tepeleme un,
2 kaşık tereyağı,
1 kaşık zeytinyağı,
Yarım limon,
İsot biber

Önce patlıcanlar közlenir,kabukları soyulup çatalla ezilir yada rondoda püre yapılır,
Su,et suyu ve ezilmiş patlıcan birlikte kaynatılır,
Bir kaşık tereyağı,zeytinyağı ve un birlikte hafifçe kavrulur,içine süt ilave ederek beşamel sosu hazırlanır.
Sos kaynayan karışıma ilave edilir, el blendırı ile pürüzsüz hale gelen çorbanın tuzu atılır, üstüne kalan bir kaşık tereyağı kızdırılarak dökülür.
Limon suyu ve isot biberle servisi yapılır.

25 Ağustos 2009 Salı

PATLICAN KEBABI



PATLICAN KEBABI

Tadı damakta kalan enfes bir patlıcan yemeği
Ölçüler yaklaşık olarak
5-6 adet patlıcan,
500 gr kuşbaşı kuzu eti(et miktarı azaltılabilir,kıyma ile de güzel oluyor),
1 adet soğan,
4-5 adet biber,
3-4 adet domates,
Kızartmak için sıvıyağ

Önce patlıcanlar alacalı soyulur,1 parmak eninde halka şeklinde doğranır,bolca tuzlanır ve acı suyunun gitmesi sağlanır,
Etler, içinde az yağ bulunan kızgın tavada hızlı ateşte kavrulur(kısık ateşte etler suyunu salar lezzeti azalır)
Etin içine ince doğranmış soğan biber sonrada domates konur birlikte kavrulur,
Tuzu karabiberi ve istenirse kıyılmış maydanoz ilave edilir,
Sıvı yağ kızdırılır,yıkanıp suyu süzdürülen patlıcanlar arkalı önlü az kızartılır(tekrar pişeceği için),
Tencereye kızaran patlıcanlar dizilir,üstüne kavrulan etler konur,1 çay bardağı kadar sıcak su ilave edip ocakta veya fırında kısa süre daha pişirilir arzu edilirse lezzetini artırmak için üstüne az tereyağı konur

SEBZELİ TAVUK GÜVEÇ



İftara çok yakışacak olan bu yemeği iftar etk 3- birdemliksohbet egönderiyorum
SEBZELİ TAVUK GÜVEÇ

Olağanüstü bir lezzet odun fırınlarında toprak güveçlerde pişen yemek kadar lezzetli oldu,galiba en kısa zamanda tekrar pişireceğim
1 adet tavuk göğüs fileto,
2 adet patates,
2 adet patlıcan,
1 adet soğan,
4-5 adet biber,
4-5 adet domates,
Tane karabiber,
Defne yaprağı,
Kekik,
Teremyağ

Etleri ve sebzeleri kuşbaşı doğrayıp 1 kişilik cam güveçlere pay ettim,üstlerine 1 dilim domates, kekik ve bir miktar teremyağ koydum(resimdeki yağları azalttım)
Kapları fırına koydum çıkan harika koku komşulardan duyulmuş biz yemeden olmaz dediler

24 Ağustos 2009 Pazartesi

KARIŞIK FIRIN MÜCVER



KARIŞIK FIRIN MÜCVER

Yağsız,sağlıklı,lezzetli bir mücver yemek isterseniz buyurun birlikte yiyelim,
Aynı zamanda buzdolabındaki sebzeleri de tüketmiş oldum
2 adet kabak,
2 adet patlıcan,
2 adet patates,
1 adet soğan,
3 adet yumurta(2 adet de olabilir),
Kıvama gelecek miktarda un,
Yarım demet maydanoz,dereotu,taze nane(kuru nanede olabilir),
Tuz,karabiber,pul biber,
Sıvı yağ konabilir ama ben yağsız denedim bana göre iyiydi,
Sebzeleri rondodan geçirip diğer malzemelerle karıştırıp yağlanmış cam fırın kabına koyup 200 c fırında pişirdim
Yanında tabiî ki yoğurt vardı
Yapmak isteyenler, haydi kızlar mutfağa!




ÖDÜLÜM


Sevgili arkadaşım şengülce beni ödüllendirmiş,kendisine müteşekkirim,gecikmelide olsa büyük bir sevinçle sayfama taşıdım ben sayfama uğrayan arkadaşlarımın hepsini ödüllendiriyorum lütfen kabul edin

23 Ağustos 2009 Pazar

MARİNE BİFTEK VE KÖZLENMİŞ SOĞAN ÇANAĞINDA DOMATESLİ PİLAV




MARİNE BİFTEK VE KÖZLENMİŞ SOĞAN ÇANAĞINDA DOMATESLİ PİLAV

4 adet dana biftek,
4 çorba kaşığı zeytinyağı,
4 çorba kaşığı süt,
1 çorba kaşığı salça,
2 çorba kaşığı limon suyu,
1 adet soğan ve 1 diş sarımsak(rendenin ince tarafında rendelenmiş),
1 tatlı kaşığı limon kokulu kekik,
1 tatlı kaşığı yenibahar
2 adet soğan közlemek için

Malzemeler karıştırılarak biftek marine edilir,en az 1 saat veya 1 gece buzdolabında bekletilir,
Kızgın teflon tavada kızartılır(ben yağ kullanmadan kızarttım az yağ kullanılabilir)
En son tuz ilave edilir(tuz eti sertleştirir)
2 adet soğan kabukları soyularak ortadan enine 2 ye kesilir ve yağsız tavada közlenir,katları ayrılır büyük kısımları çanak vazifesi görüp içine dometesli pilav doldurarak servis yapılır

22 Ağustos 2009 Cumartesi

HOŞGELDİN EY ŞEHRİ RAMAZAN

HOŞGELDİN EY ŞEHR-İ RAMAZAN ONBİR AYIN SULTANI HOŞGELDİN

VAHYİN DİLİNDEN:

Ey inananlar,sizden öncekilere oruç yazıldığı gibi sizede yazılmıştır.Umulur ki;günahlardan sakınırsınız.O sayılı günlerde oruç tutunuz.Kim hasta olur veya yolculukta bulunursa tutamadığı günler sayısınca diğer günlerde orucunu tutsun.Orucu oncak güçlükle tutabilenler,bunun yerine bir yoksulu doyurabilecek miktarda fidye versinler.Kim kendiliğinden fidye miktarını arttırırsa,bu kendisi için daha iyi olur.Eğer bilirseniz o durumlarda oruç tutmanız sizin için daha hayırlıdır.

Bakara suresi-183-184

Allah Rasulünden:

Ramazan ayı mübarek bir aydır.Allah u Teala size ramazan orucunu farz kıldı.o ayda rahmet kapıları açılır,cehennem kapıları kapanır,şeytan bağlanır.O ayda öyle bir gece vardır ki;bin aydan daha kıymetlidir.O gecenin (Kadir Gecesinin) hayrından mahrum kalan,her hayırdan mahrum kalmış sayılır.

Ramazan-ı Şerif kulluktaki eksiklikleri tedavi için ihsan edilmiş hususi bir mevsim,adeta manevi bir hastane,bir rehabilite merkezidir.Evveli rahmet,ortası mağfiret,sonu cehennemden azad diye nitelendirilen bu mübarek ayda Allah hepimize hidayet ve bereketler ihsan eylesin.

16 Ağustos 2009 Pazar

TAZE SOĞANLI EL EÇMASI BÖREK




TAZE SOĞANLI EL AÇMASI BÖREK
TAZE SOĞANLI  BÖREK
EL AÇMASI BÖREK
Zaman zaman hazır yufkalardan harika börekler hazırlasak da kesinlikle elde açılanın yerini tutmuyor,belki biraz zaman ve emek harcıyoruz ama,ağızda kıyır kıyır dağılan harika bir tat bırakan börek hamuru için malzemeler:
1 su bardağı un
1 çorba kaşığı yoğurt
1 çorba kaşığı zeytinyağı
1 adet yumurta
1 çay kaşığı sirke
Az tuz ve su
İç malzeme olarak : bol taze soğan, maydanoz,dereotu,nane ve lor kullandım

İstenildiği kadar artırılabilir,ben 2 ölçüden hazırladım,2 tepsi (midi fırın)börek çıktı.
Malzemeler besmele ve muhabbetle uzunca süre yoğrulursa hamur daha güzel oluyor,dinlenen hamurlar oklava ile istenen büyüklükte açılır ve biraz bekletilirse sonuç daha da iyi


İç malzeme evde ne varsa o! Bu kez taze soğan ve lor kullandım,soğanlar yıkanıp ince kıyılır,içine lor,bol soğan,maydanoz,dereotu,nane,tuz,baharat ve zeytinyağı ilave ederek hazırlanır.
hamurlar oklava ile istenen büyüklükte açılır ve biraz bekletilirse sonuç daha da iyi oluyor,
oklava ile az un serperek açtığım yufkaları 2 ye böldüm,1 çorba kaşığı kadar zeytinyağı döküp, iç malzemeyi yaydım ve düz kenarından başlayıp rulo yaptım, pişirme kağıtlı tepsiye yerleştirdim,üstüne yumurta,yoğurt,yağ karışımından sürüp pişirdim.
Ellerimle yapmak, temizliğe dikkat etmek,nimeti verene şükretmek börekleri mutlulukla yemeyi gerektirdi.ELHAMDÜLİLLAH

GÜL BÖREK




GÜL BÖREK (hazır yufka ile)

Yufkalar büyükçe olduğundan 8 üçgen parçaya ayırdım,
Üzerlerine 1 su bardağı suya yarım fincan sıvıyağ karışımından fırça ile sürdüm
( bu sayede börekler çıtır çıtır oluyor),
Peynirli iç malzemesini geniş kenara koyup rulo sarıp yuvarladım,
Pişirme kağıtlı tepsiye yerleştirdim,
Üzerlerine yoğurt,yumurta ve az sıvıyağ karışımı sürüp fırında pişirdim

6 Ağustos 2009 Perşembe

LOKUMLU MUFFİN


LOKUMLU MUFFİN

Hindistan cevizli muffin ölçüleri ile hazırlanan muffinlere kuş lokumu ilave ederek hazırladım

HİNDİSTANCEVİZLİ MUFFİN




HİNDİSTANCEVİZLİ MUFFİN

3 adet yumurta,
1 su bardağı sıvıyağ,
1,5 su bardağı şeker,
1 su bardağı süt,
2,5 su bardağı un,
1 paket kabartma tozu,
1 paket vanilya,
1 su bardağı hindistancevizi,
Yumurta ve şeker iyice çırpılır,süt ve yağ ilavesi ile tekrar çırpılır,
Hindistan cevizi,un kabartma tozu ve vanilya ilave ederek hazırlanan hamur muffin veya kek kalıbına boşaltılır,ön ısıtmalı 170 c fırında pişirilir

ELEKTİRİKLİ BARBEKÜDE ŞİŞ KÖFTE


ELEKTİRİKLİ BARBEKÜDE ŞİŞ KÖFTE
farklılık arayanlar için bir seçenek :) köfte harcını hazırladıktan sonra ceviz büyüklüğünde yuvarlayıp ağaç kürdanlara domates ve biberle birlikte geçirip ızgarada pişirmek

BAKALIM KİMLER İZLİYORMUŞ?

Blog Listem