Bu Blogda Ara

29 Mart 2009 Pazar

ebegümeci boranası

EBE GÜMECİ BORANASI YA DA BORANİSİ

İlkbaharın gelmesiyle birlikte çeşitli otlar,şifalı bitkiler de çıkmaya başladı
Arkadaşımın bahçesinden topladığı ebegümecini bu şekilde yaptım,diğer otları da
Gözleme ve börek yaptım ilerde paylaşıcam
Ebegümecinin sapları biraz sert olduğu için kullanmadım,sadece yapraklarını koparıp yıkadım,soğanı az zeytinyağı ile soteleyip ebegümecini de çiğden koyup az daha kavurdum(kaynayan suya batırıp çıkarılabilir)
Soğuyunca sarımsaklı yoğurtla karıştırdım,üstüne hazırda bulunan biber salçalı yağdan gezdirdim.
Posted by Picasa

21 Mart 2009 Cumartesi

MISIRLI KÖZLENMİŞ PATLICAN SALATASI


KÖZLENMİŞ PATLICAN SALATASI

Çok severek yediğimiz bir salata çeşidi.Yaz mevsiminde közleyip derin dondurucuya koyduğum patlıcanın buzu çözülünce kesme tahtasında ince kıyıp tabağa aldım,içine soğan,ezilmiş sarımsak,tuz,sızma zeytinyağı,limon suyu koyup karıştırdım,çok sevdiğim için mısır ilave edip afiyetle yedik.

KARIŞIK OTLU FIRIN BÖREĞİ


KARIŞIK OTLU FIRIN BÖREĞİ

Enfes bir börek,çıtır çıtır kızarmış,değişik şifalı otlarla tam bahar böreği
Hamur malzemeleri:
3,5 su bardağı un,
1 paket instant (kuru)maya,
1 tatlı kaşığı şeker,
1 tatlı kaşığı tuz,
1 çorba kaşığı zeytinyağı,
Ilık su
*-*-*-*-*-*-*-*-*
Üstüne sürmek için:
2 adet yumurta,
2 çorba kaşığı yoğurt,
2 çorba kaşığı sıvı yağ,
1 çay kaşığı tuz
*-*-*-*-*-*-*-*-*
İç malzemesi:
Gelincik otu,
Kuzu kulağı otu,
Hindibağ otu,
Isırgan otu,
Ekşi gıne otu,
Labada otu,
Maydanoz,
Kuru nane,
Lor,
Tuz,karabiber,kimyon,
1 çay bardağı sıvı yağ,
3 adet büyük boy soğan

Önce hamuru yoğurdum,fazla katı olmayan bir hamur elde ettim ve mayalanmasını
Beklerken iç malzemeyi hazırladım.Otları temizleyip süzgece koydum,
Geniş bir kaba soğanları ince doğrayıp üstüne az tuz döküp avuçla 1-2 kez sıkarak
lezzetini çıkartmak istedim,üstüne diğer malzemeleri ilave edip karıştırdım.
Bu arada hamur mayalandığı için,hamurun yarısını içi yağlanmış tepsiye koyup elle
biraz yaydım,ortasına hazırladığım iç malzemenin yarısını koyup resimdeki gibi ortaya doğru kapattım, elle düzeltip bıçakla dilimlere böldüm,biraz daha mayalanması için beklettim.Üst malzemesini de fırçayla sürüp 250 c ön ısıtma yaptığım fırına koydum,kabardıktan sonra fırın ısısını biraz düşürdüm.(fırınlar ısı ve pişirme bakımından farklılıklar gösteriyor)nar gibi kızarıp harika kokular evi istila ettiğinde yapılacak tek şey: güzel bir ayran yapıp bütün benliğimizi saran rejim,perhiz ve kilo sorunlarına omuz kaldırarak kısa süreliğine önemsemiyerek
besmele çekmek şifa niyetine yemeye başlamak sonra……………………………

ETLİ KURU PATLICAN VE BİBER DOLMASI





ETLİ KURU PATLICAN VE BİBER DOLMASI

Yaz mevsiminde özenerek kuruttuğum biberler domatesler hala duruyor nasip olursa taze sebzeler çıkacak bir an önce tüketmekte fayda var diyerek dolma yaptım,biz çok beğendik,severek yedik.
Kurutulmuş dolmalık biber ve patlıcanları sıcak su içersinde beklettim
Bu arada içini hazırladım
Kıyma,
Pirinç,
Soğan,
Maydanoz,
Karabiber,
Domates salçası,
Domates rendesi,
Zeytinyağı
İç malzemeleri çiğden hazırlayıp karıştırdım,yıkadığım biber ve patlıcanları doldurdum,resimdeki gibi iç içe yerleştirip tencereye koydum,üstüne sıcak suyu da koyup kısık ateşte pişirdim,ocağı söndürmeden az önce kuru domates dilimlerini dolmaların üstüne koydum.

20 Mart 2009 Cuma

YOĞURTLU KARIŞIK SALATA(KURU SEBZELERLE)


YOĞURTLU KARIŞIK SALATA(KURU SEBZELERLE)


Yaz sıcaklarında doğal şartlarda kendi ellerimle sevgiyle doğrayıp kuruttuğum sebzeleri değerlendirmek istedim.Eski günlerdeki gibi; derin dondurucuların olmadığı dönemde evlerin güneş gören yerlerini renk cümbüşüne çeviren çeşit çeşit sebzeler çoğumuzun hafızasını süsler.Ayrıca güneşten aldığı vitamin ve lezzet daha da önemli.
Ben biberleri tohumlarını çıkarıp çok ince doğrayıp güneşte kurutuyorum, kurumaya yakın tuz atıyorum ve serin yerde saklıyorum,çorbalarda ve bazı sulu yemeklerde çok lezzetli ve güzel görünümlü oluyor.
Domatesleri ise: uzun tip domatesi boyuna 4 e dilimleyip ve yuvarlak dilim şeklinde kurutuyorum.
Karışık kuru sebzeleri yıkayıp kısa süre haşladım,süzüp çok az sıvıyağla soteledim ve sarımsaklı yoğurtla karıştırdım.Yiyenler ne kadar lezzetli olduğunu bilirler, anlatmaya benim ifade gücüm yetmiyecek galiba
İçindeki sebzeler yoğurt koyu kıvamlı olduğu için belli değil
Domates,
Biber,
Kabak,
Patlıcan,
Kırmızı biber

DOMATESLİ ŞEHRİYE PİLAVI


DOMATESLİ ARPA ŞEHRİYE PİLAVI

Harika ve değişik bir pilav,bol domatesli oluşu da lezzetini artırıyor.
1 su bardağı kadar arpa şehriye,
2 su bardağı sıcak su,
5-6 kaşık domates rendesi(yazdan hazırladım),
1 kaşık zeytinyağı,
1 kaşık tereyağı,
1 adet bulyon
Şehriyeyi ve yağları bir tencereye koyup kısık ateşte kısa süre kavurdum,
Suyunu,domates rendesini ve bulyonu ilave edip orta ateşte suyunu çekene kadar kaynattım,pirinç pilavındaki gibi kapağına kağıt havlu koyup demlendirdim.

ETLİ KURU FASULYE


ETLİ KURUTULMUŞ DOMATESLİ KURU FASULYE

Türklerin ana yemeği gibidir kuru fasulye hele de etli ve güveçte pişmişse çok lezzetli olur,*pilav üstü kuru* deyim gibidir sanki
Bu defa kuru fasulyeyi akşamdan sıcağa yakın suyla ıslattım,
Küçük doğranmış eti az zeytinyağı ile kavurdum,doğranmış soğanı ve salçayı,domates rendesini ilave edip biraz daha kavurup sıcak suyu,kurutulmuş domatesi ve süzülmüş fasulyeyi(haşlamadan) de koyup kısık ateşte pişene kadar kaynattım.

14 Mart 2009 Cumartesi

BALKABAKLI GÜL BÖREK


BAL KABAKLI GÜL BÖREK

Değişik bir börek yapmak isterseniz buyurun balkabaklı böreğe
Gereken malzemeler:
Yufka,
Balkabağı,
1 adet soğan,
Sıvıyağ,
Tuz,karabiber,kuru nane
Üstü için yumurta

Önce kabak rendelenir içine çiğden rendelenmiş soğan 1 fincan kadar sıvıyağ ve baharatlar konur karıştırılır
Yufka gül börek yapılışı gibi 4 e bölünür,iç malzemesi konur ve sarılır
Üstüne yumurta sürülür ve afiyetle yenir.

10 Mart 2009 Salı

RÜZGAR GÜLÜ MİLFÖYLER

SUCUKLU RÜZGAR GÜLÜ MİLFÖY

ZEYTİNEZMELİ BAZLAMA



ZEYTİN EZMELİ BAZLAMA

Daha önce SADEsini yaptığım bazlama hamurundan biraz ayırıp buzdolabında beklettim
Hamurdan küçük bir parça alıp unlu tezgahta elle açıp 1 çorba kaşığı zeytin ezmesi yayılır hamur kapatılır ve teflon tavada arkalı önlü pişirilir.

BALIKESİRİN DÜĞÜN ÇORBASI

BALIKESİR’İN DÜĞÜN ÇORBASI
TERBİYELİ ARPA ŞEHRİYE ÇORBASI

Balıkesir de düğünlerde yıllardır yapılan geleneksel yemek ikramında mutlaka bu çorba pişirilir,ardından TİRİT,pilav ve ZERDE sunulur(daha önceden tirit ve zerde yayınlamıştım görmek için tıklayın)
Kullandığım malzemeler:
2 litre sıcak su yada et suyu,
1 büyük boy çay bardağı arpa şehriye,
1 çay bardağı haşlanmış didilmiş et,
1 su bardağı haşlanmış nohut,
1 adet yumurta,
2 çorba kaşığı un,
3 çorba kaşığı yoğurt,
1 kaşık tereyağı,
1 kaşık salça,
1-2 sap kıyılmış maydanoz
Bu çorba için büyük kazanlarda kemikli koyun eti kaynatılır hem çorba hem tirit için kullanılır,ben daha önceden haşladığım kuzu eti ve suyunu kullandım.
Et suyunu,eti ocağa koyup kaynayınca şehriyeyi ilave ettim ve kısa süre kaynatıp,nohutu koyup ocağı kapattım,bu şekilde biraz bekleyince şehriyeler kabarıyor ve uzuyor.
Çorba beklerken yumurta,un ve yoğurdu blendırla çırptım,bu karışıma sıcak çorbadan kepçeyle koyup ılıttıktan sonra çorbaya ilave ettim
Tereyağı ve salçayı az kavurup serviste kullandım
En üste de kıyılmış maydanoz ve karabiber koydum
En son ısıtılmış tereyağı veya zeytinyağı konur ama ben yağı az kullanmaya çalıştığım için ayrıca yağ ilave etmedim


9 Mart 2009 Pazartesi

ORMAN KEBABI

ORMAN KEBABI

Haşlanmış kuzu eti olunca aklıma orman kebabı yapmak geldi,küçük bir farkla pişirdim.Çiğ eti yağda soteliyerek yatığım bu yemek bu defa evdeki imkanlardan dolayı bu şekilde pişti.
Kuzu eti
Dondurulmuş garnitür
Soğan
Domates rendesi(yazdan)
2 kaşık kadar zeytinyağı
Defne yaprağı,kekik
Doğranmış soğan ve domates rendesini yağ ile soteleyip üstüne yıkadığım garnitürü(patates,bezelye,havuç)koyup kısık ateşte bir müddet tutup etleri ilave ettim.Az sıcak su,tuz ve defne yaprağını da koyup piştikten sonra limon kokulu kekik serpip ocağı kapattım.

3 Mart 2009 Salı

FIRINDA TAVUK KAPAMA

TAVUK KAPAMA

Kuzu kapama çok lezzetli bir yemektir,ben kuzu eti yerine tavuk eti kullandım, böylede çok lezzetli oldu ve çok beğendiğimiz için paylaşmak istedim.
2 adet tavuk budunu haşladım,
2 küçük su bardağı pirinci tuzlu sıcak suyla ıslattım,
Pirinci yıkayıp,süzüp cam fırın kabına koydum,
Üstüne haşladığım tavuğun suyunu ölçüyle koydum,
Tavuk butlarını da koyup fırında suyunu çekene kadar pişirdim,
Hiç yağ kullanmadım gerek görmedim tavuk suyunun lezzeti yeterliydi
Tencere pilavından daha güzel pişen pilavın pirinçleri tane tane oldu
Enfes bir yemek tavsiye ederim

AHUDUDULU SÜTLÜ İRMİK TATLISI



AHUDUDULU SÜTLÜ İRMİK TATLISI

Harika bir sütlü tatlı yemek isterseniz evdeki reçellerden marmelatlardan faydalanmak suretiyle değişik bir tatlı yapılabilir
1 paket hazır irmik tatlısı,
2,5 su bardağı süt ile karıştırarak pişirilir,(paketin üstündeki tarife göre)
İçi suyla ıslatılan cam tepsiye pişen irmik tatlısının yarısı ince yayılır,
Arzu edilen ya da evde bulunan herhangi bir marmelat,reçel yayılır,
Kalan irmik tatlısının yarısı reçelin üstüne yayılır,
Buzdolabında 1 gece bekletilirse daha iyi olur,dilimlenerek servis yapılır

1 Mart 2009 Pazar

FIRINDA LEVREK



FIRINDA LEVREK

4adet levrek,
2 adet patates,
2 adet havuç,
2 adet soğan,
1 adet limon,
8-10 adet defne yaprağı,
4 adet brokoli

Temizlenen yıkanan levrekler tuzlanır,fırın tepsisine yerleştirilir
Halka şeklinde kesilen patatesler yerleştirilir
Soğanlar halka şeklinde kesilir bir kısmı balıkların içine bir kısmı üste yerleştirilir
Limon dilimlenir ve balıkların üstüne konur
Defne yaprakları balıkların hem üstüne hem içine konur
Havuç da dilimlenip konur
2 kaşık kadar sıvı yağ balıkların üstüne gezdirilir
Fırın tepsisinin üstü alimünyum folyoyla kapatılır,200 c ısınmış fırına konur
Yaklaşık yarım saat sonra folyo alınır,balıkların kızarması için,brokoliyi bu aşamada koydum fazla pişip sararmasın diye
5 dk daha fırında bekletilir
Çok güzel yeşillik ağırlıklı bir salata eşliğinde afiyetle yenir


BAKALIM KİMLER İZLİYORMUŞ?

Blog Listem