ZERDE
Malzemeler:
5 su bardağı su
1 çay bardağı pirinç
1,5 su bardağı şeker
1 çay kaşığı zerdeçal
1 çay kaşığı safran
2 çorba kaşığı buğday nişastası
1 su bardağı gülsuyu
Üzeri için:
3-4 adet karanfil
50 gr. Kadar kızamık şekeri (loğusa şekeri)
Yapılışı:
Pirinç ve su kaynatılır.Pirinçler iyice pişip irileşince,şekeri konulur.Daha sonra nişasta ve gülsuyu ilavesi ile kıvamı bağlanır.
Safran ve zerdeçal çok az sıcak suda bekletilir.Süzülerek konulur.Fazlası tercih edilmez,rengi koyu tadı acı olur.Kaselere boşaltılır.
Üzerlerine çok az suyla kızamık şekeri kaynatılıp dökülür. Karanfil koyulur.
Bu tatlının orjinali Balıkesir düğün ve cemiyetlerinde yemeklerin ardından ikram edilir.Üzerinde ki kızamık şekeri kaynatılmaz karabiber dökülür gibi serpilir. Ama ben kızamık şekerinin daha homojen olması için kaynatılarak dökülmesini tercih ediyorum.Denemenizi tavsiye ederim.Belki Balıkesir’i ve Balıkesirlileri yad edersiniz.Afiyet olsun..
Malzemeler:
5 su bardağı su
1 çay bardağı pirinç
1,5 su bardağı şeker
1 çay kaşığı zerdeçal
1 çay kaşığı safran
2 çorba kaşığı buğday nişastası
1 su bardağı gülsuyu
Üzeri için:
3-4 adet karanfil
50 gr. Kadar kızamık şekeri (loğusa şekeri)
Yapılışı:
Pirinç ve su kaynatılır.Pirinçler iyice pişip irileşince,şekeri konulur.Daha sonra nişasta ve gülsuyu ilavesi ile kıvamı bağlanır.
Safran ve zerdeçal çok az sıcak suda bekletilir.Süzülerek konulur.Fazlası tercih edilmez,rengi koyu tadı acı olur.Kaselere boşaltılır.
Üzerlerine çok az suyla kızamık şekeri kaynatılıp dökülür. Karanfil koyulur.
Bu tatlının orjinali Balıkesir düğün ve cemiyetlerinde yemeklerin ardından ikram edilir.Üzerinde ki kızamık şekeri kaynatılmaz karabiber dökülür gibi serpilir. Ama ben kızamık şekerinin daha homojen olması için kaynatılarak dökülmesini tercih ediyorum.Denemenizi tavsiye ederim.Belki Balıkesir’i ve Balıkesirlileri yad edersiniz.Afiyet olsun..
malzemeleriyle sanki şifa yumağı amna hiç yapmadım : ) ellerine sağlık
YanıtlaSilCanım senin sayfanda sorun yok elleri
YanıtlaSilne sağlık mutlu haftalar sevgiler.
Canım nefis görünüyor bende zerde niye kırmızı olmuş diye ben lohusa şekeri kullanmıyorum ama renkli güzel olmuş ellerine sağlık
YanıtlaSilBugün aynı renklerle bende ciz kek yayınladım
bizde de genellikle sünnet düğünlerinde,mevlütlerde ikram edilir zerde ve pilav ikilisi.Canım ananem çok güzel yapar.Sizinki de güzel görünüyor elinize sağlık.
YanıtlaSilZerde nefis görünüyor. Ellerine sağlık canım. Sevgiler...
YanıtlaSilGaziantep'te Ramazan bayramının en önemli ikramlarından,kızamık şekeri ile daha şık olmuş,ellerine kollarına sağlık,iyi haftalar:)
YanıtlaSilEllerine saglik canim afiyetler olsun nefis görünüyor.Cok hos renk olmus .
YanıtlaSilŞifa:)
YanıtlaSilFeriha ablacım; çok bayıldığım lakin henüz denemediğim bir tat bu..Zaten peltevari herşeye bayılıyorum ben..Ellerine sağlık, padişahlar ağızlarının tadını biliyorlarmış:))
YanıtlaSilellerine sağlık Feriha ablacım..
YanıtlaSilrenk ve sunum on numar olmuş..
eminim lezzetide öyledir..
sağlıcakla kalasın ablacım..
:)
Gerçekten çok güzel görünüyor. Ellerine sağlık canım..
YanıtlaSilSevgiler..
tekirdağ'da görev yaparken bir düğünde yemiştim beğenmiştim tadını ellerine sağlık çok güzel yapmışsın...
YanıtlaSilHarika bir görüntü, elinize emeğinize sağlık.
YanıtlaSilSevgiyle kalın...
Ne kadarda kırmızı olmuş çok güzel görünüyor. Bayılırım bu tatlıya ben ellerine sağlık canım sevgiler..
YanıtlaSiloldukça farklı bir tat ve çok özel bir tatlı ilk defa sizde yemiştim ellerine sağlık ablacığım tekrar yemek nasip olur inşallah.Sevgiler...
YanıtlaSilEllerine saglık arkadaşım harika bir tarif kazandırdın etkinlige tarifin zerde yayında desdegin için teşekkürler tekrar beklerim gene
YanıtlaSilBalıkesir yöresinin, bu mehşur düğün tatlısını görünce çok mutlu oldum. Çok güzel anlatmışsınız. Biz de görünce anladık, özlemişiz doğrusu :)
YanıtlaSilEllerinize sağlık,
Afiyet İle Kalın,
ellerinize sağlık,ben internete girmeyeli epey zaman olmuş,değişik değişik ne güzel tarifler eklemişsiniz maşallah
YanıtlaSiluzuun zaman oldu yemeyeli :(
YanıtlaSilÇok sevdiğim ama evde hiç denemediğim bir tat,Elinize sağlık.
YanıtlaSil