MERHABA
Evde nasıl kolay,temiz,lezzetli ve en önemlisi güvenilir yoğurt mayalanır ?
her gün çeşitli gıda hilelerinin yapıldığını okuyoruz :( ticari çıkar için sağlıklarımızla oynanıyor :(
yiyeceklerimizi mümkün olduğunca evde üretmeye gayret etmeli
yoğurdun faydasını önemini biliyoruz bu yüzden hazır yoğurt almamaya çalışıyoruz,
açık köy sütü alıp evde mayalandırıyoruz,
*her yiğidin yoğurt mayalandırması farklı olurmuş :D
daha önce klasik yani anadan atadan gördüğümüz şekilde sararak mayalandırıyordum,
ama; bu şekilde daha kolay ve çok daha uzun süre bozulmayan ev yoğurdu elde ediyorum,
öncelikle açık süt mümkünse yağı alınmamış ticari kaygı düşünmeyen temiz köylünün sütü alınmalı
süzülmüş dense de ihtiyaten süzülmeli,
dibi tutmasın diye ıslatılmış tencereye konan süt ahşap kepçeyle karıştırarak pişirilir,
1 litre veya 750 ml lik cam şişelere konan süt serçe parmağımızı yakmayacak dereceye gelince içlerine
(1 yemek kaşığı koyanlar var ama)
bana göre;1 yemek kaşığından az ev yoğurdunu maya olarak koymak gerek,maya miktarı çok olursa yoğurdumuz ekşi olur ! kaşıkla güzelce karıştırıp mayanın erimesi sağlanır,şişelerin kapakları kurulanır ve kapatılır,
fırınınızın izolasyonu iyi ise benim yaptığım gibi hiç ısıtmadan şişeleri fırının içine yerleştirip kapağı kapalı olarak 3,5 - 4 saat bekletmek yeterli daha fazla tutanlar da var ama ben bu kadar süre tutuyorum yetiyor
buzdolabına yerleştirmeyi unutmamalı :)