Bu Blogda Ara

30 Nisan 2009 Perşembe

ZEYTİNYAĞLI BAKLA


ZEYTİNYAĞLI BAKLA

Çok fazla yemesek de mevsiminde birkaç kez pişirip afiyetle yiyoruz,tabii yanında taze soğan ve sarımsakla birlikte
Baklayı ayıklayıp limon suyu konmuş suda kararmaması için bekletiyorum
Tencereye soğanı doğrayıp,yıkayıp süzdüğüm baklayı,üstüne 1 tatlı kaşığı şekeri,1 tatlı kaşığı tuzu ve zeytinyağını koyup kapağı kapalı kısık ateşte pişiriyorum, karıştırmaya gerek olmuyor
Dereotu,nane, yoğurt, soğan ve sarımsak olmazsa olmazlardan

TEREYAĞLI KATMER













TEREYAĞLI KATMER

Gözleme hamuru hazırladığımda çok az hamur ayırıp poşetle buzdolabında sakladım(dondurucuda değil)
Cevizden büyük parça alıp oklava ile ince açmaya çalıştım
Erimiş tereyağı ve sıvı yağı karıştırıp açtığım yufkanın üstüne fırçayla yağ sürdüm
İnce rulo yapıp hafif burarak yuvarlak sarıp tekrar oklava ile az açtım
Teflon tavada kızarttım
Hamurların ortasına küçük bir delik açıp oradan az yağ akıttım(içine sürdüğüm yağdan)katmerin içinde yağ olduğundan dışına fazla sürmek istemedim
Tüm Gözleme Tariflerim Burada
Daha önce yayınladığım kıymalıgözleme tarifine bakabilirsiniz

Gözleme hamuru için malzemeler:
2 su bardağı un,

1 çorba kaşığı yoğurt,

1 çorba kaşığı zeytinyağı,

1 tatlı kaşığı limon suyu,

tuz ve su ile hamur yoğurulur,ne kadar uzun süre yoğurulursa hamur o adar özleşir,güzel açılır

29 Nisan 2009 Çarşamba

SOĞANLI MUFFİN




SOĞANLI MUFFİN
Yazlıkta bahçede yeşillikler arasında komşularımızla birlikte semaverde çay demleyip yanında yediğimiz muffinlere komşularım yemyeşil muffin ismi koydu
Sevgili SEMA bahçesinden taze soğan toplayıp temizledi ve incecik kıydı
Taze naneleri bahçeden kopardım
Buzdolabının kapağını açınca yumurta,peynir,maydanoz,az kalmış garnitür, süt, yoğurt bizi de al diye seslenince tabii ben de hapsini bir araya toplayıverdim
Belli ölçülere bağlı kalmaktansa mutfağımdaki malzemelerle özellikle bozulmamaları için doğaçlama hazırlayarak bir şeyler hazırlamak beni daha çok mutlu ediyor,hem değerlendiriyorum,hem yeni bir tarif oluyor.

2 adet yumurta,
Yarım su bardağı süt,
Yarım su bardağı yoğurt,
Yarım su bardağı mısır yağı,
1 çay bardağı(yaklaşık)garnitür,
1 çay bardağı(yaklaşık)beyaz peynir,
3—4 adet taze soğan yeşil yapraklarıyla birlikte ince kıyılmış,
Maydanoz,dereotu,taze nane,
Karabiber,kimyon,pul biber,
1 paket kabartma tozu,
2 su bardağından 1 parmak eksik un
Malzemeler karıştırılır 180—200 c arasında ön ısıtmalı fırında pişirilir
24 adet muffin çıkıyor
Semaverde çay demlenene kadar muffinler pişti ve yanında tarçınlı bisküvilerle birlikte afiyetle yendi

24 Nisan 2009 Cuma

HELLİM PEYNİRLİ TAZE NANELİ KREP


HELLİM PEYNİRLİ TAZE NANELİ KREP

2 çay bardağı süt,
2 yumurta,
2 çay bardağı un,
1 tatlı kaşığı tuz,
1 paket kabartma tozu
Malzemeleri çırpıp teflon tavada tavayı az yağlayıp pişirdim, ortalarına kızarttığım hellim peynirlerini ve taze nane yapraklarını koyup rulo sardım
Değişik bir krep oldu,nanenin ağızda bıraktığı rayihası hoşluk verdi

21 Nisan 2009 Salı

KIYMALIPATATES YEMEĞİ

KIYMALI PATATES YEMEĞİ

Bu yemeği yazmamın resmini bakır sahanda çekmemin ve yayınlamamın nedeni çok eskilere çocukluk yaşlarıma dayanır,güzel bir anısı var
Ortaokul 1. sınıfa gittiğim yıl annenim evde olmadığı bir günde eve gelen akrabalara büyük bir sorumlulukla mutfağa gittim,sucuklu acılı patates yemeği pişirdim ve sofra hazırlayıp buyurun dedim misafirler yemeği ve benim davranışımı çok beğendiler yıllarca anlattılar
Şimdi düşünüyorum da niye kalkıp yardım etmediler veya biz yapalım demediler merak ediyorum ama benim için başarılı olmak ve beğenilmek güzel bir deneyim oldu.
Her patates yemeği pişirdiğimde aklıma gelir,bu yemeği tarif etmeye gerek yok herhalde
Bana geçmişi hatırlattığı için bakır sahanda görüntüledim ve içinde yedik
Bu bakır sahanı bana hediye eden HATİCE ye çok teşekkür ediyorum

YOĞURTLU HAMUR KIZARTMASI




YOĞURTLU HAMUR KIZARTMASI

Çok kısa sürede hazırlanan bu hamurlar hem kahvaltıda hem 5 çayının yanında güzel bir ikramlık
1 su bardağı yoğurt,
1 paket karbonat,
1 tatlı kaşığı tuz,
Aldığı kadar un
Yoğrulan hamur 2mm kalınlığında açılır,bardakla veya istenen şekilde kesilir,
Kızgın mısır yağında kızartılır

18 Nisan 2009 Cumartesi

ÇILBIR






ÇILBIR

Çılbır çok lezzetli ,ayrıca belli bir yaştan sonra ölçülü yenmesi gereken önemli besin kaynaklarımızdan yumurta ile yapılır,yıllardır yapmadığımı fark ettim malum kollestrol seviyemiz sınırda geziyor diyerek yumurtadan biraz uzak kaldık,yani mümkün mertebe azalttık
Kişi sayısına göre yumurta alınır eğer yumurta az, kişi sayısı fazla ise yumurtalar ortadan ikiye veya dörde bölünür
Bir kapta içine tuz atılmış su kaynatılır,yumurtalar teker teker fazla dağıtmadan yavaşça kaynayan suya kırılır,pişince kevgirle suyu süzülerek tabağa alınır
Sarımsaklı yoğurt konan servis tabağının içine pişen yumurtalar konur,
Üstüne arzuya göre kımızı toz biberli veya salçalı kızdırılmış tereyağı veya zeytinyağı dökülür,pul biber ve kara biberle lezzeti artırılır

13 Nisan 2009 Pazartesi

PEKMEZLİ TAHİNLİ KEK



PEKMEZLİ VE TAHİNLİ KEK
Tam şifalık, enerji verici ve kan yapıcı(bu yüzden çocuklara yedirmek iyi olur) bir kek olduğuna inanıyorum,sanki ekmeği tahin pekmez karışımına bandırıp yiyormuş hissi veriyor
1 su bardağı pekmez,
1 su bardağı tahin,
3 adet yumurta,
1 çay bardağı mısır yağı,
½ su bardağı ceviz,
2 su bardağı un,
1 paket vanilya,
1 paket kabartma tozu
*şekeri yazmayı unuttuğumu sanmayın hiç koymadım
Üzeri için pudra şekeri
Yumurtayı köpürene kadar çırptıktan sonra pekmezle daha sonrada tahinle çırpıp mısır yağını sonra da,ununu,kabartma tozu ve vanilyayı eleyerek karışıma ilave ettim(yumurta büyüklüğüne göre un miktarı azalır ya da çoğalır)
Cevizi elle parçalayarak karışıma ilave edip önceden 170 c ısıttığım fırında içini çekene kadar pişirdim *not:koyu kıvamlı bir kek olduğundan içini çekmesi için son 10 dk 140c de pişirdim
Ben bu kek de şeker hiç kullanmadım doğal şekerli olsun istedim, ama eşim tatlıyı sevdiği için olsa gerek biraz daha şekerli olsaydı daha iyi olurdu diyor,
siz tadı belli olsun isterseniz yani tatlıyı seviyorsanız 1 çay bardağı şeker ilave edin derim
Soğuyunca üstüne pudra şekeri eledim
AFİYET ŞİFA OLSUN

FİNCAN KEK (tencerede fincan kek)





BU HARİKA ,İLGİNÇ VE DE BROVNİ TADINDAKİ KEKİ yasaminkiyisindan.blogcu.com ARKADAŞIMDA GÖRDÜM TARİF İÇİN ORAYA da BAKABİLİRSİNİZ
MALZEMELER:1 adet yumurta
1,5 çay bardağı toz şeker(daha az koydum)
1 çay bardağı süt
2 çay bardağı un
2 yemek kaşığı kakao
1 paket kabartma tozu
1 paket vanilya
1 portakal kabuğu rendesi(isteğe bağlı)

YAPILIŞI:Öncelikle yumurta ve şekeri köpürene dek çırpıyoruz.
Sırasıyla diğer malzemeleri de ilave edip karıştırıyoruz.

Ardından fincanları da yağlayıp harcımızı eşit şekilde bölüyoruz.
Fincanları resimde görüldüğü gibi tencereye diziyoruz.
Tencereye fincanların yarısına gelecek şekilde ılık su ilave ediyoruz.
Tenceremizin kapağına temiz bir mutfak havlusu koyup kapatıyoruz.(buhar pişen 
keklerin üzerine damlamasın diye)

Ardından su kaynayana kadar yüksek ateşte,sonra da kısık ateşte 20 dakika kapağını hiç açmadan pişiriyoruz.20 dakika sonunda ocağı kapatıp kapağını açmadan 15 dakika bekliyoruz.Sürenin sonunda kapağı açıp ilk sıcaklığı çıktıktan sonra fincanlardan çıkarıp servis yapıyoruz

3 Nisan 2009 Cuma

ZEYTİNYAĞLI YAPRAK SARMA

ZEYTİNYAĞLI YAPRAK SARMA

Yazın kendi ellerimle topladığım cam şişelerde kuru olarak sakladığım asma yapraklarını biran önce bitireyim dedim,yakında yeni taze yapraklar çıkacak nasipse onları sararız.
İç malzeme:
1,5 su bardağı pirinç,
1 çay bardağı kuşüzümü,
1 çay bardağı çam fıstığı,
1 adet soğan,
1 çay bardağı zeytinyağı,
1 çay kaşığı tarçın,
Dereotu,maydanoz,taze nane,
Tuz,yenibahar,karabiber


Önce yaprakları kaynayan suya batırıp çıkarttım(yapraklar çok ince olduğu için ),
Soğuk suyla yıkayıp süzgece koydum,
İnce doğranmış soğanıve fıstıkları zeytinyağı ile soteledim,pirinci ekledim,pirincin kaldıracağı suyun yarısını koyup az pişirdim,suyunu çekince kuşüzümünü ve baharatlarını ilave edip kapağını kapatıp demlendirdim.
Soğuyunca yaprakları sardım tencereye tabaktaki şekilde yerleştirdim bu şekilde olunca pişme esnasında sarmalar dağılmıyor,üstüne küçük bir tabak kapatıp suyun diğer yarısını döküp kısık ateşte pişirdim
**su 2 su bardağı konacaksa 1 bardağını pirince 1 su bardağını sarmaların üstüne koyuyorum**

PORTAKALLI SÜTLAÇ




SUSAMCOREKOTU.BLOGCU 1. YAŞINDA
Bugün blogumun doğum günü yani susamcorekotu.blogcu 1 yıl önce bugün 30 mart 2008 de çok acemi bir o kadar da heyecanla ve istekle aranızda yerini aldı.Geçen 1 yıl içersinde belki karınca kadar yol katetti ama;ben de buradayım dedi ve en önemlisi yüzünü bile görmediği fakat sevdiği ve sevildiğini umduğu arkadaşlıklar kurdu,yorumlar yazdı,yorumlar aldı ve çook mutlu oldu.
Ziyaretiyle ve yorumuyla blogumu şereflendiren arkadaşlarıma müteşekkirim, haklarınızı helal ediniz,hep birlikte daha nice yıldönümlerine ve faydalı paylaşımlara
PORTAKALLI SÜTLAÇ
Değişik ve çok leziz bir sütlaç yemek isterseniz işte tarifi:
Malzemeler:
1 kg süt,
2 su bardağı şeker,
1 kahve fincanı pirinç,
2 adet portakal,
1 adet yumurta,
1 çorba kaşığı silme pirinç unu,
1 paket vanilya

Pirinç yınanıp 2 su bardağı su ile 20 dk kadar pirinç açılana kadar pişirilir,
Süt ve rendenin ince tarafı ile rendelenen portakal kabuğu kısık ateşte 30 dk kadar kaynatılır,
Sütün içine şeker ilave edilerek 20 dk daha kaynatılır,
Pişen pirinçle süt aynı kaba alınır kısık ateşte kaynamaya devam edilir,
Ayrı kapta 2 portakalın suyu,pirinç unu, yumurta ve vanilya karıştırılır,
Karışım hızlı karıştırılarak pirince ilave edilir ve kaselere paylaştırılır

GELİNCİK OTLU EL AÇMASI GÖZLEME






HARİKA BİR LEZZET GELİNCİK OTUYLA YAPTIĞIM BİR GÖZLEME
HAMURUNU ELDE AÇTIM ÖLÇÜLERİ İÇİN KIYMALI GÖZLEME TARİFİME BAKABİLİRSİNİZ AYNI HAMURDAN AYIRIP BUZDOLABINDA BEKLETTTİM
İÇİNE YIKANMIŞ DOĞRANMIŞ ÇİĞDEN GELİNCİK OTU,SOĞAN,LOR,AZ ZEYTİNYAĞI, NANE VE BAHARATLAR KOYDUM

2 Nisan 2009 Perşembe

IZGARADA KAŞARLI KÖFTE

IZGARA KAŞARLI KÖFTE

Farklı bir köfte yemek isterseniz çok hoş bir lezzet, ister barbeküde ister teflon tavada yapılabilecek zevkle yenecek bir köfte için:
Kıyma,ekmek içi,soğan,sarımsak,maydanoz,istenen baharatlar özellikle yenibahar,tuz ve yumurta ile klasik köfte yoğrulur önemli bir püf noktası; özleşene kadar uzun süre yoğrulur,tekrar tekrar köfte harcı toplanıp yoğurma kabına çarparak yüksekten atılır ki içindeki malzemeler birbirine iyice karışsın
Ben soğanı rendelemiyorum sulanıyor diye çok ince çinterek doğruyorum daha lezzetli oluyor
Dinlenen köfte harcından bir parça alıp avuç içinde ortasına bir miktar rende kaşar koyup kapattım ve barbeküde pişirmesi için eşime emanet ettim sağolsun çok güzel pişirdi
Posted by Picasa

YOĞURTLU KURU BİBER

Posted by Picasa

1 Nisan 2009 Çarşamba

BİBERİYELİ KURUTULMUŞ DOMATES SALATASI

Posted by Picasa
BİBERİYELİ KURU DOMATES SALATASI

Yaz geliyor kış için hazırladığım kurutulmuş sebzeleri bir an önce bitirmeliyim, ömrüm ve sağlığım olursa yenilerini hazırlarım inşallah
Çok lezzetli ve vitaminli bir salata, ağustos güneşi ve sıcağında kuruduğu için çok farklı
Domatesleri yıkayıp bir kaba koyuyorum üstüne de kaynar su döküp 10 dk kadar bekletiyorum(kaynatmıyorum)yumuşayınca süzgece sonra da salata tabağına alıyorum
Başka bir kapta sızma zeytinyağı,limon suyu ve sarımsağı karıştırıp domateslerin üstüne döküyorum,tuz dökmüyorum çünkü;kurutma esnasında fazlaca tuz kullanıyorum tekrar gerek kalmıyor kurutma aşama resmi için tıklayın
Dalından kopmuş taze biberiyelerle lezzeti ve görünümü tamamlanmış oluyor

BAKALIM KİMLER İZLİYORMUŞ?

Blog Listem