Bu Blogda Ara

29 Ekim 2014 Çarşamba

ELMALI KEK-ELMA DİLİMLİ KEK (ELMA KEK KALIBINDA)

 sevgili AYTENCE  blogunun sahibi AYTEN  Hollanda'dan benim için çok güzel hediyeler getirmiş sağolsun,hediyelerin birisi bu elma şeklindeki kek kalıbı :) çok teşekkür ederim


                                   bu da **BİZ BİR ELMANIN 2 YARISIYIZ** adlı özgün çalışmam :)
MERHABA,ALLAH'IN SELAMI ÜZERİNİZE OLSUN,
Oldukça pratik ve az malzemeli ama;lezzetli bir kek oldu :)

1 adet yumurta,
1 su bardağından 2 parmak eksik şeker,
yarım su bardağı süt,
yarım su bardağı fındık yağı,
2 su bardağından 1 parmak eksik un,
1 paket kabartma tozu,
1 paket vanilya,
1 adet elma,
1 tatlı kaşığı tarçın(opsiyonel)
önce oda sıcaklığındaki yumurta çırpılır,
şeker ilave edilir,biraz daha çırpılır,
sütü ve yağı da konur,karıştırılır,
un,vanilya,k.tozu elenerek ilave edilir,homojen kıvama getirilir,
yağlanmış ve unlanmış kek kalıbına  dökülen harcın üstüne ince elma dilimleri ve toz tarçın konur,
180c fırında pişirilir

27 Ekim 2014 Pazartesi

FIRINDA MANTAR-MELKİ,ÇINTAR,KANLICA MANTARI



Daha önce yayınladığım mantar yemeklerine bakmak isterseniz
MANTAR SOTE BURADA
MANTAR KIZARTMASI BURADA
Mantarlar  sirkeli suda mutlaka bekletilmeli daha güzel temizlenmesi için,
özellikle sap kısımlarının içine bakılmalı temiz mi diye bir şey varsa kesilip atılmalı,
yıkama işlemi biten mantarlar istenilen boyutta kesilir veya bütün bırakılır,
az tuz ve karabiber dökülür,
fırın tepsisine yağlı kağıt üzerine yerleştirilen mantarlara çok az zeytinyağı dökülür,
200 c fırında 15-20 dk kızartılır,
yoğurtla servis edilir

26 Ekim 2014 Pazar

TAVUK KAPAMA-FIRINDA TAVUKLU SEBZELİ PİLAV


MERHABALAR,
Renk cümbüşü, lezzet dolu bir pilavım var bugün yayında
bakmak isterseniz
TÜM PİLAVLARIM BURADA
FIRINDA TAVUK KAPAMA BURADA
TAVUK KAPAMA BURADA
Tavuk kapama hem kolay hem çok lezzetli bir ana yemek diyebiliriz, daha önceleri sadece pirinç ve tavuk ile yaparken bu defa sebze de ilave ettim :)
TAVUK KAPAMAYI nasıl yapalım:
*öncelikle tavuk haşlamamız lazım ya da haşlanmış ister bütün ister parçalar halinde dolabımızda mevcut olması gerek
*kişi sayısına göre pirinci bardakla ölçüp üstüne sıcak su ve tuz koyup bekletmeliyiz,
*fırın tepsisine güzelce ama kırmadan yıkadığımız suyu süzülen pirinçleri dökmeliyiz,
*tavuk parçalarını yerleştirmeliyiz,
*isteğe göre sebzeleri dilimleyip yerleştirmeliyiz,
*1 ölçü pirince 1,5 ölçü sıcak su veya tavuk suyu konur,
*tuzu atılır,küçük parçalar halinde tereyağı konur
*210 c fırında pirinçler suyunu çekene üstü kızarana dek pişirilir
not: ben sebze olarak; domates,yeşil biber,kırmızı kapya biber kullandım

24 Ekim 2014 Cuma

HİCRİ YENİ YILINIZ- YILBAŞINIZ MÜBAREK OLSUN


HİCRİ YILBAŞINIZ MÜBAREK OLSUN
 Cumartesi(yarın)günü Hicri yeni yıl başlıyor.
Peki Hicri Yılbaşı ne demek?
 25 ekim 2014 cumartesi günü Hicri takvime göre yılbaşı. 
Hicri takvime göre  1436 yılına gireceğiz.
Peygamberimizin Mekke-i mükerremeden Medîne-i münevvereye hicretinin başlangıç kabûl edildiği tarihe, seneye "Hicrî Yıl" denir. Burada, ayın hareketi esas tutulduğu için buna, 
"Hicrî-Kamerî Sene" veya "Sene-i Kameriyye" de denir.
Hicrî sene de mîladî ve rûmî tarihler gibi 12 ay esasına dayanır ve Muharrem ayı ile başlar, Zilhicce ile sona erer.
 Ayların adları şunlardır:
 Muharrem, Safer, Rebîul-evvel, Rebîül-ahir, Cemazil-evvel, Cemazil-ahir, Receb, Şaban, Ramazan, Şevval, Zil-kade, Zil-hicce.
Hicrî senenin kabûlünden beri asırlardır İslam aleminde 1 Muharrem sene başı olarak kabûl edilmiştir. Hristiyanlığın aslında bulunmayan, fakat sonradan kabûl edilen yılbaşı günü, onlara ait özel bir gündür...
Peygamberimiz Muhammed aleyhisselam 53 yaşındayken Medîne'ye hicret etti. Bir hafta yolculuk yapıp mîladî Eylül ayının 20. ve Rebîülevvel'in 8. Pazartesi günü, Medîne yakınındaki Kuba köyüne vardılar. Eylülün 23. gününü de burada geçirip, Cuma günü Medîne'ye girdiler. Bu seneki Muharrem ayının birinci günü, yani hicretten 66 gün evvel, Müslümanların hicrî-kamerî sene başlangıcı oldu. Bu da, tarihçilere göre mîladın 622. yılındaydı. Temmuz ayının 16. Cuma gününe rastladığı, Ahmed Ziya Beyin "Kozmoğrafya" kitabında yazılıdır. Kuba köyüne ayak bastığı 20 Eylül günü Müslümanların yılbaşısı, yani hicrî sene başlangıcıdır. 20 Eylül gününü başlangıç kabûl eden güneş yılına da "Hicrî-Şemsî Yıl" denir.


HİCRÎ YILBAŞI DUÂSI


Peygamber Efendimiz bir hadîs-i şerîfinde buyurdu ki:


"Bir kimse, Muharrem ayının ilk günü [ya'nî hicrî yılbaşında], aşağıdaki duayı 3 defa okursa, Allahü teala o kimseyi, gelecek Muharrem ayına kadar bütün belalardan emîn kılar."
Şeyh Şihabüddin-i Sühreverdî'den menkûldür ki: "Her kim bu duayı aşûre günü üç kerre okursa ölümden de emîn kılınır. Zîra o sene ölümü mukadder olan kimseye, bu duayı bu veçhile okumak nasip olmaz. (Hamiş)
Duanın Latin harfleriyle yazılışı şöyledir. Mümkün mertebe, duayı, doğru olarak Arabî aslından, orijinalinden okumalıdır.
"Bismillahirrahmanirrahîm. Elhamdü lillahi Rabbil-alemîn. Ves-salatü ves-selamü ala seyyidina Muhammedin ve ala alihî ve sahbihî ecmaîn. Allahümme Entel-Ebediyyül-Kadîm. El-Hayyül-Kerîm. El-Hannanül-Mennan. Ve hazihî senetün cedîdetün, es'elüke fîhel'ısmete mineş-şeytanir-racîm, vel-avne ala hazihin-nefsil-emmareti bis-sûi vel-iştigale bima yukarribünî ileyke, ya zel-celali vel-ikram, bi-rahmetike ya erhamer-rahimîn. Ve sallallahü ve selleme ala seyyidina ve nebiyyina Muhammedin ve ala alihî ve sahbihî ve Ehli beytihî ecmaîn."


Meali ise şöyledir: "Besmele", "hamdele" ve "salvele"den sonra, "Ey Allah'ım! Sen Ebedî ve Kadîmsin [Kendinden evvel hiçbir varlık olmayan], varlığı, hayatı devamlı olan, kullarına keremi ziyade, merhameti, ni'metler bağışlaması sonsuz, yalnız Sensin Allahım!


İşte bu yeni yıldır ki, ben, bu yıl boyunca, huzûrundan kovulmuş şeytandan korumanı ve daima kötülüğü emreden nefsime galip olmam için yardımını ve beni Sana yaklaştıran işlerle meşgûl olmamı Senden dilerim ey celal ve ikram sahibi Allahım. Ey merhametlilerin en merhametlisi, rahmetinle muamele eyle. [Sonunda tekrar salevat-ı şerîfe var]."

22 Ekim 2014 Çarşamba

KEMALPAŞA TATLILI FINDIKLI PUDİNG


MERHABALAR
Hem sütlü tatlı,hem şerbetli tatlı iki lezzet bir arada olsun diyorsanız kesinlikle tavsiye edeceğim lezzeti şahanedir efendim
hangi lezzeti seviyorsanız keşkül,muhallebi,puding çeşitlerinden birini sütle pişirmek yeterli
evde hazırda bulunan veya bu tatlıyı elde etmek için KEMALPAŞA(PEYNİR) TATLISI şerbetle kaynatılarak pişirmek gerek
SÜTLÜ KEMALPAŞA TATLISI BURADA
MUHALLEBİLİ KEMALPAŞA TATLISI BURADA
Her 2 tatlı da hazır olunca servis yapacağımız kupların dip kısmına yarım adet kemalpaşa tatlısı konur( 1bütün bize çok ağır geliyor)
üstüne sütlü tatlı dökülür (fındıklı muhallebi yaptım)
en üste 1 adet bütün kemalpaşa tatlısı konur,
servise yakın varsa benim yaptığım gibi bolca fındık kırıkları serpilir
afiyet olsun

21 Ekim 2014 Salı

ÇEŞNİLİ,GARNİTÜRLÜ PİRİNÇ PİLAVI



MERHABA SEVGİLİ CANLAR,
Cümbüşlü, rengarenk,lezzetli ve hem göze hem damağa hitap edecek pilav pişirdim,
renkli pilav seviyorsanız evde olan malzemelerle değişik pilavlar pişirmek mümkün,
benim kullandığım malzemeler:
2 çay fincanı pirinç,
3 çay fincanı sıcak su,
1 adet soğan,
2 adet domates,
2 adet yeşil biber,
1 adet kırmızı kapya biber,
1 adet havuç,
1 çay bardağı dondurulmuş mısır,
1 yemek kaşığı tereyağı,
2 yemek kaşığı sızma zeytinyağı,
tuz,karabiber
bu cümbüşlü pilavımızı nasıl yapalım :
önce pirincimizi derin bir kapta üstünü basacak kadar sıcak su ve az tuzla bekletelim,
tencereye yağları,yemeklik doğradığımız soğanı,küp şeklinde havucu,biberleri,domatesi kısa süre kavuralım,
3 su bardağı kaynar suyu,güzelce yıkayıp süzdüğümüz pirinci ve 1 çay kaşığına yakın tuzu koyup kaynamaya bırakalım
mısırlarımız haşlanmış ise en son, haşlanmamış ise kaynama esnasında ilave edelim,pirinçle birlikte pişsin,
önce orta sonra kısık ateşte pişirmemiz gerek,
suyunu çeken pilavımızın üstüne temiz mutfak havlusu veya kağıt havlu koyalım


19 Ekim 2014 Pazar

ÇİKOLATALI POĞAÇA veya ÇİKOLATALI PUF EKMEKÇİKLER



MERHABA SELAMLAR
Ekmek mi denir yoksa poğaça mı pek karar veremedim,ama poğaça hamuru hazırladım :)
herhangi bir poğaça hamuru gibi değil inanılmaz yumuşaklıkta harikulade bir hamur oldu
1 çay bardağı ılık süt,
1 çay bardağı yoğurt,
1 çay bardağı sıvı yağ(fındık yağı kullanıyorum)
2 yemek kaşığı tereyağı,
2 yemek kaşığı toz şeker,
1 çay kaşığı tuz,
200 ml ılık su,
2 adet yumurta(akları hamuruna sarıları üstlerine)
1 paket instant maya,
1 paket kabartma tozu,
4,5 su bardağı un,
ortalarına koymak için yaprak veya damla çikolata( ben yuvarlak para çikolata koydum)
ben hamurumu  resimlerde görüldüğü gibi ekmek makinesinde hazırladım,
yaklaşık yarım saatte yoğrulan hamur kısa sürede mayalandı en az 2 katına çıktı,
en alt resimdeki gibi mandalin büyüklüğünde hamur alıp  elimle hafifçe bastırıp ortasına 1 adet para çikolata koyup kapattım ve az yağladığım muffin kalıplarının içine yerleştirdim,
yaklaşık yarım saat beklettim 2 katına çıkan ekmekçiklerimin üstüne yumurta sarısı sürüp 200 c ısınmış fırında pişirdim

16 Ekim 2014 Perşembe

BUHARA PİLAVI


DUMANI ÜSTÜNDE BUHARA PİLAVI
arşivimden harika bir pilav tarifim var

Resimden de anlaşılacağı üzere pilavım dumanı üstünde poz vermiş
Kullandığım malzemeler:
2 su bardağı pirinç,
1 adet soğan,
1 adet havuç,
1 çay bardağı kadar dolmalık fıstık,
1 çay bardağı kadar kuş üzümü,
Haşlanmış et,
1 çay kaşığı tarçın,
1 çay kaşığı yenibahar,
Az miktarda tereyağı ve sıvı yağ 

Soğanı ince doğradım,havucu küçük küçük doğradım,fıstığı ilave edip az yağla kavurdum,     3 su bardağı su koydum.
Kaynayan suya pirinci ilave ettim(pirinci daha önceden az tuz ve üstünü örtecek kadar sıcak suda beklettim,yıkayıp süzdüm) pişmesine yakın yıkayıp suda beklettiğim kuş üzümlerini {{eee üzümün çöpü var değil mi}} ve etleri,toz tarçını ve yeni baharı ilave ettim ve ocağı kapattım,pilav demlendikten sonra…………

15 Ekim 2014 Çarşamba

Premio Dardos - Dart Ödülü


   Sevgili şeker Emel  beni bu ödüle layık görmüş… Beni böyle bir  ödüle layık gördüğü için  kendisine çok teşekkür ediyorum
Bu ödülü almanın da belli kuralları var tabi ki :  

     1. Ödül fotoğrafını yayınlamak
                                                                       
     2. Size ödül veren blogun bağlantısını eklemek
                                                                       
     3. 15 bloga bu ödülü dağıtmak
buyurun alın sevgili takipçilerim lütfen sizindir bu ödül 

11 Ekim 2014 Cumartesi

SAKSI KEBABI


MERHABALAR
Patlıcan ile çok çeşitli yemek,salata,börek,hamurişi için iç malzemesi yapmak mümkün,her çeşidini çok severek yeriz
BOSTAN-TOP-TOPAK-TOPAN PATLICAN diye bilinen yuvarlak çeşidi ile bol kıymalı bir yemek pişirdim
2 kişi olduğumuz için:
2 adet patlıcan(4 parça oluyor)
200 gr kıyma,
2 adet soğan,
4 adet domates,
8-10 adet yeşil biber,
2-3 dal maydanoz,
1 çay bardağı sızma zeytinyağı,
1 çay bardağı sıcak su,
az tuz,karabiber
! yapılışı karnıyarık tarzı sadece patlıcanın şekli farklı
Kolaj resimde de görüldüğü gibi patlıcanlar enine 2 ye bölünür,kabuğu alacalı soyulur,tuzlanır,acı suyunun gitmesi sağlanır,
bu arada tavada sızma zeytinyağı,kıyma, yemeklik doğranan soğan,domates,biber kavrulur,tuzu biberi atılır,ocak söndürülür,kıyılmış maydanoz ilave edilir.
suyu süzdürülen patlıcanlar kağıt havlu ile kurulunan patlıcanlar kızgın sıvı yağda arkalı önlü kızartılır,fırın kabına alınır,
patlıcanların ortasına çatalla bastırarak çukurlaştırılır,bu çukurlara kavrulmuş kıymalı harç patlıcanlara eşit şekilde doldurulur,
üzerine az sıcak su döküp,domates,biber dilimleri ile süslenir,230 c kızgın fırında  15-20 dakika kadar tutulur.




4 Ekim 2014 Cumartesi

KURBAN BAYRAMI ALLAH'A KURBİYYETTİR (YAKINLIKTIR)

KURBAN BAYRAMIMIZ MÜBAREK OLSUN DOSTLAR

SAĞLIKLA,HUZURLA,SEVDİKLERİMİZLE BİRLİKTE BİR BAYRAM GEÇİRELİM
KESTİĞİMİZ KURBANLARIMIZ;  YÜCE RABBİMİZE cc  KURBİYYETİMİZE (yakınlaşmaya)VESİLE OLSUN,
ALLAH cc. HEPİMİZİN İBADETLERİNİ KABUL ETSİN, amin.

BAKALIM KİMLER İZLİYORMUŞ?

Blog Listem