Bu Blogda Ara

28 Şubat 2009 Cumartesi

FIRIN MAKARNA

FIRIN MAKARNA
SU BÖREĞİ TADINDA

Sevgili sevil(birdemliksohbet)de görüp aynen uyguladığım makarnayı biz çok sevdik,milföylü oluşu değişik bir lezzet verdi,bende hemen yayınlamak istedim.
Yarım paket burgu makarna(sevil olmaaaz ilada fiyonk olmalı dese de!),
1 su bardağı süt,
2 adet yumurta-1 tanesinin sarısı üstüne,
Beyaz peynir ve kaşar peyniri 200 gr kadar,
2 kaşık mısırözü yağı,
2 kaşık tereyağı,
4 yaprak milföy,
Tuz kullanmadım peynirin tuzu yetti
Makarna haşlanır,soğuyunca süt,yağ,peynir ve yumurta ile karıştırılır,
2 yaprak milföy merdane ile hafif unlanmış tezgahda kullanacağımız tepsi büyüklüğüne getirilir ve cam fırın kabına yerleştirilir,
Üzerine makarnalı karışım yayılır,
Diğer 2 yaprak milföyde aynı şekilde inceltilerek makarnanın üstüne yerleştirilir,
Üstüne yumurta sarısı sürülür
Detay resimleri ile görmek isterseniz sevilin sayfasını ziyaret ediniz.

26 Şubat 2009 Perşembe

SEBZELİ KIRMIZI BİBER DOLMASI




SEBZELİ KIRMIZI BİBER DOLMASI

Bu yemeğe ne isim koysam diye düşündüm çünkü yaptığım,yediğim bir yemek değil.
Toplam 5 adet olan kırmızı biberleri ne yapsam diye çıkardım,baktım dolapta az miktarda önceden kalmış lahana ve havuç var birde soğan dolma yapmaya karar verdim,bol sebze tüketmek gerek diyerek
Lahanayı ince kıydım,
Havucu rendeledim,
Soğanı doğradım,
Tavaya zeytinyağı koyarak sebzeleri soteledim,içine maydanoz doğradım, yenibahar,tuz,karabiber benim olmazsa olmazım *domates rendesinden*koyup iç malzemesini hazırladım,
Biberlerin içini doldurup tencereye yerleştirdim az sıcak su ilavesi ile orta ateşte kısa sürede pişirdim.
Olmayacak diye bir şey yok ne yaparsak o olur yeter ki yemeğe sevgimizi katalım, ev ekonomisini düşünüp dolaptaki sebze ve erzaklarımızı birbirine uygun düşecek şekilde değerlendirelim


22 Şubat 2009 Pazar

SEBZELİ TAVUK SÖĞÜŞ

SEBZELİ TAVUK SÖĞÜŞ

Yağlı, salçalı yemeklere biraz ara verelim istedik,tavuğu çıtır çıtır kızartsak dedik,yaşımıza, sağlımıza, kilomuza zararlı olmasın deyince bu şekilde pişirdik, zaman zaman bu tarz pişiriyorum ama her zaman böyle yapmalı artık
Çünkü,damak tadı ve yoğun lezzet sağlığın doğru beslenmenin önünde olmamalı

Bu yemekte 2 adet but,
2 adet patates,
2 adet küçük boy bütünsoğan,
2 adet havuç kullandım
Malzemeleri yıkayıp doğradım ve haşladım,
Cam fırın kabına yerleştirip üstüne tane karabiber ve limon kokulu kekik koyup fırında üstü hafif kızarana kadar tuttum
Yemesi hafif lezzetli ve sağlıklı bir yemek oldu
Not:sıvı yada katı yağ kullanmadım tavuğun derisini de attım

EZO GELİN ÇORBASI


EZO GELİN ÇORBASI

Ezo gelin çorbası deyip geçmemeli,herkesin ezo gelini farklı benim en son yaptığım şekli bu,en son diyorum çünkü,ufak tefek değişikliklerle denemelerim oldu,hepside güzel, özellikle; özenerek sevgiyle yapılan bütün yemekler lezzetli oluyor.
1 çay bardağı kırmızı mercimek,
1 çay bardağı pirinç,
1 çay bardağı bulgur,
1 küçük patates,(ilk kez denedim bizce iyi oldu)
1 adet soğan,
1 diş sarımsak,
Et suyu,(tavuk suyu kullandım)
1 kaşık salça(biber),
4 kaşık domates rendesi(yazdan hazırladım),
Tuz,nane,pul biber,
1 kaşık tereyağı,
1 kaşık zeytinyağı,
Limon suyu

Mercimek,pirinç,bulgur yıkanır,içine soğan,patates,sarımsak ince doğranır,bir miktar sıcak su veya etsuyu ilavesi ile pişene kadar kaynatılır(aslında su miktarını ölçüyordum ama misafirim var diye acele ettim siz göz kararı su koyun çorbanın koyuluğunu kendinize göre ayarlayın),
Kısa sürede pişen karışım el blendırı ile ezilir,istenirse öylede kalabilir ezilmeden de güzel oluyor,
Yağ ve salça kavrulur,nane ilave edilir ve çorbaya ilave edip karıştırılır,
Limon suyu ve pul biber karabiberle lezzeti artırılır.
Eşim ve misafirlerim çok beğendiklerini söylediler.

18 Şubat 2009 Çarşamba

ISPANAKLI BÖREK



HAZIR YUFKA İLE ISPANAKLI DOLAMA BÖREK

TAVUK SUYUNA ŞEHRİYE ÇORBASI


YOĞURTLU BULGUR ÇORBASI

YOĞURTLU BULGUR ÇORBASI

Bir restorantda yöresel düğün çorbası isimli bir çorba yediğimde çok beğenmiştim,ona çok yakın bir lezzeti deneyerek yakaladığımı sanıyorum,tek farkla o düğün çorbasında haşlanmış koyun eti de vardı,bu etsiz hali de çok lezzetliydi.
1 çay bardağı bulgur,
1,5 litre et suyu veya su,
1 kase yoğurt,(büyük boy çorba kasesi)
1 yumurta,
2 çorba kaşığı un,
Üstü için tereyağı ve isot pul biber
Bu çorbayı ilk yaptığım için malzemeleri dikkatlice ölçtüm
Bulguru yıkayıp su ve etsuyu karışımı ile orta ateşte bulgurlar iyice pişene kadar kaynattım,tuzunu ilave ettim, bulgurun şişmesi için biraz daha kısık ateşte beklettim,
Yoğurt,un ve yumurtayı çırpıp önce içine 1 kepçe sıcak çorba koyup ılıttım ve karışımı çorbaya ilave ettim,bir taşım kaynatıp ocağı kapattım,
Tereyağını kızdırıp üstüne isotla birlikte döktüm.
Harika bir çorba deneyin pişman olmazsınız diye düşünüyorum






9 Şubat 2009 Pazartesi

DOMATESLİ ERİŞTE




EL YAPIMI DOMATESLİ ERİŞTE
3adet yumurta,
1 fincan su,
Tuz,
2 kaşık domates salçası,
Aldığı kadar un ile oldukça katı bir hamur yoğurdum.Hamur dinlendikten sonra küçük bezelere ayırıp oklava ile açtım(hamur çok ince olmayacak iki-üç milim kadar)ve biraz kuruması için beklettim.2-3 cm eninde şeritler kestim,4 yada 5 tanesini üstüste koyup 2 mm eninde kestim ve kuruttum.
Aynı erişte sade,domatesli ıspanaklı,ısırganlı gibi değişik lezzetlerde yapılabilir.
Pişirirken de kaynar suya attım suyunu çekene kadar kaynattım suyunu dökmedim
Haşlanmış nohut ilave ettim tereyağı kızdırıp üstüne döktüm.El yapımı gibisi yok.

ETLİ NOHUT


ETLİ NOHUT MU ?? NOHUTLU ET Mİ ??
Sahi sizce hangisi? Lisede edebiyat öğretmenimiz bize sormuştu etli fasulyemi fasulyeli etmi diye bu yemekte nohutla et aynı miktarda olunca o günler aklıma geldi.Bu şekilde yani salçasız nohut yemeğini ilk kez DENİZLİ de düğün yemeğinde yedim tadını hala unutamadım,tabii odun ateşinde kazanda bol kemikli etle pişirilmişti harika bir tattı,ilk gördüğümde şaşırmıştım renksiz diye çünkü biz domatesli salçalı soğanlı biberli yapıyoruz ama demek ki değişik tatları denemekte yarar varmış.
Kuşbaşı doğranmış kuzu etlerini kızgın zeytinyağına atıp soteledim,1 adet ince doğranmış soğanı ilave edip az daha kavurup sıcak su ilave ettim,haşlanmış nohutu da koydum tuz(bitkisel tuz kullandım daha lezzetli oluyor)et suyu koyup çok kısık ateşte kaynattım,et ve nohutun lezzeti birbirine karıştı. Tavsiye ederim ee yanına pilav yapmayı da unutmamak gerek

8 Şubat 2009 Pazar

SÜRPRİZ PATATES TOPLARI



KIRMIZI LAHANA TURŞUSU VE SÜRPRİZ PATATES TOPLARI

Misafirlerime ikramların yanına salata yapmak istedim,değişiklik olsun diye patates toplarından yapmaya karar verdim,birçok arkadaşımda görmüşdüm,farklı olsun diye daha önceden yaptığım lahana turşusu ile şekillendirdim bizim çok hoşumuza gitti daha güzel de olabilirdi ama benim çok acelem vardı ancak bu kadar yapabildim
Patates topları için herkesin bildiği gibi:
Haşlanmış soyulmuş ve rendelenmiş patates,
Süt,
Az zeytinyağı,
Limon suyu,
Az tuz
Yoğurup cevizden az büyük püreyi elime alıp ortasına 1 tatlı kaşığı kadar lahana turşusu koyup yuvarladım kıyılmış maydanoza buladım.Yiyen herkes çok beğendiğini söyledi ben de memnun oldum.
KIRMIZI LAHANA TURŞUSU
Daha önce yaptığım hep hazırda bulundurduğum turşu için de:
Cam kavanoza yıkanmış lahanayı irice doğrayıp yerleştirdim,üstüne üzüm sirkesi ve az tuz koydum ve soğuk bir yerde bekletiyorum.Rengi daha pembemsi ve daha yumuşak olan lahanayı her zaman salatalarda garnitür ve çeşni için kullanıyorum.

BAKALIM KİMLER İZLİYORMUŞ?

Blog Listem