Bu Blogda Ara

30 Mart 2013 Cumartesi

SÜTLÜ KURU (ÜÇGEN) YUFKA İLE KAŞARLI GÖZLEME



SÜTLÜ KURU (ÜÇGEN) YUFKA İLE KAŞARLI GÖZLEME
MERHABALAR CANLAR
Sütlü yufkayı bilirmisiniz ? hazırlaması biraz zaman alsa da çok lezzetli ve uzun zaman dayanan bir yufka çeşididir,bazıları buna katlama ve saklama şeklinden dolayı üçgen yufka veya uçak der :)
bu yufkalar şöyle hazırlanır:
( yaklaşık ) 1 lt süt,
5 adet yumurta,
tuz,
un
 ile hamur yoğrulur,bezeler açılır sac üzerinde pişirilir,soğumadan üçgen şekil verilir,iyice soğuyunca temiz ve kuru ortamda muhafaza edilir
yufkaların kullanışı:
yeteri kadar üçgen kuru yufka alınır su ile ıslatılır suyunun süzülmesi için temiz bir bez üzerinde bekletilir,tepsi böreği veya gözleme yapılır
gözleme:
ıslatıp suyunu bir bez ile aldığım yufkanın ara katını açıp içine kaşar peyniri dilimleri yerleştirdim,çok az zeytinyağı döktüğüm tavada arkalı önlü kızarttım

23 Mart 2013 Cumartesi

TAVUK BEYBİ (BABY) ŞİŞ (marine edilmiş ve kızarmış tavuk bonfile,sebze ve pirinç pilavı)




TAVUK BABY (BEYBİ) ŞİŞ SEBZE VE PİLAV EŞİLİĞİNDE

MERHABALAR,SELAMLAR,SEVGİLER
[ Baby Şiş]  Göğüs etinin iç kısmındaki filetonun, ekmek kırığına bulanarak şişe geçirilmesiyle hazırlanır
Bu özel bilgiden :) sonra yemeğimin tarifine geçeyim
Markette paket içinde görünce dayanamayıp aldım, üstündeki tarifte etlerin susama,ekmek kırıklarına  veya galeta ununa bulanarak bol yağda kızartılması gerektiğini yazıyordu
ben kendime göre bir pişirme yöntemi uyguladım çok lezzetli bir ana yemek oldu :)
Öncelikle etleri marine ettim  bunun için de : kapaklı derin bir kabın içine rendelenmiş 1 adet soğan,2 diş sarımsak,2 kaşık zeytinyağı,tuz,k.biber,yenibahar,kekik,kimyon,pul biber2 damla limon suyunu koyup yıkayıp suyu süzülen etlerle birlikte güzelce harmanladım,kapağını kapatıp buzdolabında bir müddet beklettim,
seramik tavayı kızdırıp (hiç yağ koymadan) etleri yerleştirdim marinesindeki yağ kızarması için yetti,önce harlı (hızlı) ateşte altını üstünü hızlıca kızartıp ocağı kıstım,
 etlerin içi de iyice pişsin diye kapağı kapalı olarak bir müddet daha ocakta tuttum,
 bu aşamada etin yanında garnitür de bulunsun diyerek dilimlenmiş havuç ve brokoli ilave ettim
tereyağlı pirinç pilavı olmazsa olmaz diyerek pişirdim resimde gördüğünüz gibi tabaklarımız şenlendi :)

22 Mart 2013 Cuma

KIRMIZI BUĞDAY BULGURU İLE NOHUTLU,TAVUK ETLİ,DOMATESLİ BULGUR PİLAVI



KIRMIZI BUĞDAY BULGURU İLE NOHUTLU,TAVUK ETLİ,DOMATESLİ BULGUR PİLAVI
HAYIRLI,BEREKETLİ,MADDİ VE MANEVİ KAZANÇLARLA DOLU BİR CUMA GÜNÜ GEÇİRMENİZİ DİLERİM
Eşim pirinç pilavından daha çok bulgur pilavı yemekten hoşlanır,ben ise tam tersi :) benim için pirinç pilavı pişirmek çok kolay ve zevklidir,sağlığım yerinde olduğu zamanlarda bulgur pilavı pişirmeyi yeğlerim :) soğanı,domatesi vs beni daha fazla yorar :(
gelelim pilavımıza : bu bulguru markette ilk kez görüp daha doğaldır düşüncesiyle aldık,iyi de almışız lezzetini çok beğendik,diğer bulgurlardan oldukça farklı
bulgur pilavı farklı şekillerde pişirilebilir ama ben eşim böyle sevdiği için şu şekilde pişiriyorum:
2 su bardağı bulgur,
2-3 su bardağı kaynar su veya tavuk-et suyu,
1 adet büyükçe soğan,
domates veya bu mevsimde yazdan hazırladığım domates rendesi,
az tereyağı ve sızma zeytinyağı,
haşlanmış nohut,
haşlanmış tavuk eti,
tuz,k.biber,pul biber,nane vs
doğranmış soğanlar yağda sotelenir domates rendesi ve sıcak suyu konur,bulgur yıkanıp süzülür tencereye konur,önce hızlı sonra yavaş ateşte suyunu çekene bulgur pişene dek kaynatılır arada kontrol edilir,bu bulgur diğerlerine göre daha çok su çekti 1 bulgur 2 su
haşlanmış nohut ve tavuk etleri de üstüne konur demlenmeye bırakılır,baharat ilave edip karıştırılır



19 Mart 2013 Salı

GÜVEÇTE KUZU ETLI KURU FASULYE

GÜVEÇTE KURU FASULYE

GÜVEÇTE ETLİ KURU FASULYE
MERHABALAR,SELAMLAR,SEVGİLER
Hayırlı,huzurlu,sağlıklı günler dilerim
güveç kullananlar bilir yemeklerin ne kadar lezzetli olduğunu :) kendine has kokusu olur
hele de etli kuru fasulye olursa lezzeti katlanır :)
akşamdan ıslatttığım fasulyeyi tekrar yıkayıp kısa bir süre haşladım,
güvecin içine kuzu etinin kemikli boyun etini ve az miktarda kaynar su koyupet pişene kadar kaynattım,
fasulyeleri ilave ettim,
doğranmış soğan,zeytinyağı,yazdan hazırladığım domates rendesi ve salçayı başka bir kapta soteleyip fasulyelerin üstüne döktüm,
acı kuru biber,az tuz,kaynar su ilave edip çok kısık ateşte kaynattım

17 Mart 2013 Pazar

ZEYTİNYAĞLI KURUTULMUŞ TAZE FASULYE YEMEĞİ


MERHABALAR CANLAR
Meyveyi,sebzeyi mevsiminde yemek gerek diyor uzmanlar ama artık her mevsimde her ürün mevcut :( bu iyi mi kötü mü bilemem ?
yaz mevsiminde tarlalarda doğal ortamında güneş altında yetişen sebze ve meyvelerin lezzeti ve şifası farklı,şayet yeriniz zamanınız müsaitse ve bundan zevk alıyorsanız mutlaka sebze kurutmalısınız :) ben çok zevk alarak kurutuyorum :) bu yaz yazlık komşularımızın bol miktarda fasulye ayıklayarak kuruttuğunu gördüm(20hatta 30 kg kurutan oldu) şaşırdım ,ben de diğer komşularla birlikte 2,5 kg taze fasulyeyi ayıkladım ve kuruttum
TAZE FASULYE KURUTMASI:
taze fasulyeler uzunlamasına ortadan 2ye,kesilir,baş kısımları alınır,şayet çok uzunsa enine de 2 ye kesilir,ev içersinde güneş görmeden havadar ve gölgede temiz bez üzerinde kurutulur, 2-3 gün içersinde kuruyor,daha sonra çok serin bir yerde mümkünse buz dolabının alt kısmında bekletilir
PİŞİRİLMESİ:
bir miktar kurutulmuş fasulye yıkanır(ben tamamını 3 e böldüm,yaklaşık 3-4 kişilik olur)
sıcak su ile fasulyeler yumuşayana kadar kaynatılır,süzülür,
tencereye 1 adet doğranmış soğan ve sızma zeytinyağı konur 1-2 dk kavrulursalça veya domates ardından fasulyeler konur(ben yazdan hazırlayıp şişelere doldurduğum domates rendesini kullandım), üzerini basacak kadar kaynar su,az tuz,bir çay kaşığı şeker konur kısık ateşte pişene kadar kaynatılır
NOT:yazın pişirdiğimiz taze fasulyenin lezzetiyle aynı lezzette oldu
şu an taze fasulyenin kg:10 tl,yazın aldığımda kg:1 tl idi bu da ayrı bir dip not :) 

15 Mart 2013 Cuma

BILDIRCIN ETİ,FIRIN POŞETİNDE KIZARMIŞ BILDIRCIN


bu bir but inanması biraz zor değil mi?

işte bıldırcının butu ne kadar da küçük değil mi ?neredeyse tamamı bir çatalın içine sığacak kadar

BILDIRCIN KIZARTMASI
Siz bıldırcın eti yediniz mi hiç?
ben hiç yememiştim,tadı,lezzeti nasıldır merak bile etmemiştim,ta ki bu bıldırcınlar bize hediye gelene kadar :)
dondurucuda bekleyen bıldırcınları pişirmenin zamanı geldi diyerek tereddüt ede ede hazırlamaya başladım,etinin sert olduğunu geç piştiğini duymuştum bu yüzden poşette pişirmeye karar verdim, yumuşak olması için önce marine ettim 1-2 saat buz dolabında beklettim,fırın poşetine koyup kızarana kadar pişirdim
netice olarak : ben bıldırcın alıp pişirip yemek istermiyim ?
sanırım yemek istemem, aslında yenmeyecek ağır  bir tadı,kokusu yok ama öylesine küçük kii ! insan kemiklerini ele alıp kırmak bile istemiyor :(

8 Mart 2013 Cuma

SU MUHALLEBİSİ


ORİJİNAL SU MUHALLEBİSİ
sütsüz su muhallebisi
kolay su muhallebisi
su muhallebisi nasıl yapılır



ORİJİNAL SU MUHALLEBİSİ

Çocukluğumun en güzel lezzetlerinden birisi :) ilkokulun önünde bir amcanın sattığı bu tatlıyı çok severek yerdik
1 su bardağı süt,
3 su bardağı su,
5 yemek kaşığı nişasta(buğday),
üstüne dökmek için:
pudra şekeri,
kızamık (lohusa)şekeri,
1 su bardağı su,
gül suyu
Su,süt ve nişastayı tencerede özenle karıştırıp kaynayana dek ocakta tuttum,
süt yerine sadece su ve nişasta ile pişirilebilir ama yoğunluk ve lezzet vermesi için 1 bardak süt koydum
kare cam kabı su ile çalkalayıp muhallebiyi içine döktüm
şerbet için: kızamık şekerini su ile kaynattım(miktarı isteğinize göre ayarlarsınız)
ılıyan muhallebi kabını buzdolabında soğuyana dek tuttum
servis edeceğim zaman kare dilimleyip üzerine damak tadımıza uygun miktarda yaklaşık 1 yemek kaşığı silme)pudra şekeri,1-2 yemek kaşığı gülsuyu ve kırmızı renkli şerbet döküp tatlı kaşığı ile muhallebi kırılarak şekerli suyun her yere nüfus etmesi sağlanır
***kızamık(lohusa) şekeri bulamayanlar için önerim: hibisküs yapraklarını,kabuk tarçın ve tane karanfili az su ile kaynatarak hazırlamak mümkün  

ORİJİNAL SU MUHALLEBİSİ
sütsüz su muhallebisi
kolay su muhallebisi
su muhallebisi nasıl yapılır


1 Mart 2013 Cuma

GELİNCİK OTLU DOLAMA KOL BÖREĞİ(hazır yufka ile)



MERHABALAR,SELAMLAR,SEVGİLER
MÜBAREK CUMA GÜNÜMÜZ;HEPİMİZ İÇİN BEREKETLİ,HAYIRLI OLSUN

*GELİNCİK OTLU DOLAMA KOL BÖREĞİ(hazır yufka ile)*
malzemeler:
1 kg yufka,
1 poşet gelincik otu(pazarda genelde poşet içersinde satılıyor),
250 gr lor,
2 adet büyük soğan,
1 fincan zeytinyağı,
tuz,
k.biber,kimyon,kuru nane,pul biber,
yufkaları yağlamak için 1 fincan kadar sıvıyağ ve üstüne serpmek için 1-2 kaşık un,
üstüne sürmek için:
 1 yumurta,1 kaşık yoğurt, 1 kaşık zeytinyağı
hazırlanışı:
otlar yıkanır,ince kıyılır,soğan ince dğranır,diğer malzemelerle  birlikte derin bir kapta karıştırılır,
yufka resimdeki gibi açılır,üstüne çok az yağ sürülür,un serpilir,
(DAHA ÖNCE YAYINLADIĞIM ÇITIR BÖREKTE YAPTIĞIM GİBİ)
kenarlara iç malzeme konur,her iki taraftan gevşekçe içe doğru sarılır,dolanır,
üstüne yumurtalı karışımı sürüp 210 c ön ısıtmalı fırında pişirdim 

BAKALIM KİMLER İZLİYORMUŞ?

Blog Listem