Bu Blogda Ara

28 Kasım 2014 Cuma

SERAMİK TAVADA TAVUKLU,MISIRLI PİRİNÇ PİLAVI



MERHABA,SELAM VE DUA İLE,
Biz böyle renkli pilavları çok seviyoruz,sebzeli,etli, renk cümbüşü :))
az miktarda pilav için seramik tava kullanmak oldukça rahatlık,yapıştırmaması da avantaj
1 adet tavuk göğüs eti (kemiksiz,kuşbaşı doğranmış),
2 çay fincanı pirinç,
3 çay fincanı kaynar su,
1 adet kırmızı kapya biber,
1 çay bardağı dondurulmuş tane mısır,
1 yemek kaşığı sızma zeytinyağı,
1 yemek kaşığı tereyağı,
tuz
öncelikle pirinci sıcak su ve az tuz ile ıslatalım,
tavuk etlerini yıkayıp süzdürelim ve tavaya koyalım,kapağı örtüp kısa süre suyunu salsın ve tekrar çeksin,tereyağı ve zeytinyağını koyalım hafif soteleyip,ince halka dilimlediğimiz kırmızı biberimizi, üstüne dondurulmuş tane  mısırları yıkayıp yayalım,pirincimizi de nişastası gidene dek yıkayıp tavaya yayalım en son 3 çay fincanı kaynar su veya tavuk suyunu az tuz ilave ederek koyup kapağı kapalı olarak önce hızlı sonra yavaşta pişirelim
suyunu ve piştiğini kontrol edip üstüne temiz mutfak havlusu veya kağıt havlu kapatalım
servis için büyük bir kaba ters çevirelim

TÜM PİLAVLARIM İÇİN *TIKK*

25 Kasım 2014 Salı

KIRMIZI (KAPYA) BİBER YOĞURTLU SALATASI


MERHABA,SELAM VE DUA İLE,
Kolay,lezzetli,sağlıklı,doyurucu aynı zamanda hazırlaması çok pratik bir salata
Kapya veya yağlık hatta salçalık kırmızı biber dediğimiz biberler çoğu yemeğimize renk ve lezzet katıyor,dondurucuya koyarak her mevsim tüketiyoruz
yıkanmış ve ince kıyılmış biberleri az sızma zeytinyağı ile kavurup soğuyunca sarımsaklı yoğurt ile karıştırmak yeterli :)))

22 Kasım 2014 Cumartesi

TEK KALIPLA 9 ADET MİNİ DEĞİŞİK KEK YAPMAK








TEK KALIPLA 9  ADET MİNİ DEĞİŞİK KEK YAPMAK;

MERHABA,SELAM VE DUA İLE,

Çok beğendiğim bu silikon kalıbı siparişle aldım 2 günde elime geçti,aslında mini ekmekler yapmak için aldım ama ilk önce kekle başlangıç yaptım :)
Oldukça az ve evimde bulunan malzemeyle hazırladım,

2 adet yumurta,
1 su bardağından biraz eksik şeker(artırılabilir)
1 çay bardağına yakın fındık yağı,
1/2 çay bardağı su,
1 çay bardağı buğday nişastası,
1,5 su bardağına yakın un,
1 er paket kabartma tozu ve vanilya,
çeşnilendirmek için;
hepsinden 1 (birer ) tatlı kaşığı 
damla çikolata,
hindistan cevizi,
toz fındık,
kakao,
klasik granül kahve,
toz haşhaş,
kuru ve doğranmış meyve parçaları
**aşamaları resimlerle de anlatmaya çalıştım

her zamanki gibi önce yumurtayı çırpmakla işe başlamalı,
şeker ilavesiyle birlikte iyice köpürene dek çırpılmalı,
su ve yağ ile karıştırılan harca un,nişasta,k.tozu,vanilya elenerek yavaş yavaş konmalı,
bu ölçülerle net bu miktarda kek çıkıyor
kek harcı sıvıyağla yağlanmış kalıba pay edilmeli,
kek bölümlerine evimizde bulunan çeşnilerden dökelim,kaşık ucuyla hafifçe hamurun içine girmesini sağlayalım
ön ısıtmalı 170--180 c fırında pişirlmeli




17 Kasım 2014 Pazartesi

PATLICAN PİZZASI-HAMURSUZ SEBZELİ PİZZA


MERHABA SELAM VE DUA İLE,
Doğaçlama yemek yapmayı evdeki malzemeleri değerlendirmeyi,yeni lezzetler keşfetmeyi çok seviyorum :)
bu mükemmel ötesi lezzet de uzun süreliğine evden ayrılırken buz dolabında kalan az miktarlardaki sebzelerden oluştu
2 adet patlıcan,
1 adet kırmızı (kapya) biber,
yarım fincan sızma zeytinyağı,
kaşar veya dil peyniri(az kalan dil peynirini kullandım)
az tuz ve karabiber
biz adını PİZZA koyduk ama; üst kısmında et ürünleri, alt tabanında da hamur yok
yemelere doyamadık biz :))))
nasıl yapalım:
ilk olarak patlıcanlarımızı alacalı soyalım isteğe göre yarım cm kalınlığında dilimleyelim (ben verev dilimledim),
tuzlayalım ki; acı suyu çıksın,yıkayıp suyunu süzdürelim kağıt havluyla kurulayalım,
kırmızı biberi de yıkayıp doğrayalım,
sebzeleri sızma zeytinyağında çok kısa süre arkalı önlü hafifçe kızartalım,
ben kızarttığım sebzeleri kapaklı kaplarda buz dolabında muhafaza edip tekrar hazırladım
ŞİMDİ lezzetimizi tamamlamak için;
seramik tavaya resimde görüldüğü gibi (kişi sayısına yetecek kadar) önce kızarmış patlıcan dilimlerini,üstüne kapya biber parçalarını en üste de kaşar veya dil peyniri (dilimli veya rende olarak) yerleştirip çok az da sızma zeytinyağı da döküp kısık ocakta peynirler eriyene dek pişirelim



SEBZE YEMEKLERİM BURADA TIK

16 Kasım 2014 Pazar

ET SOTE (KUZU ETİ İLE) SAC KAVURMA



ET SOTE-KUZU ETİ İLE SAC KAVURMA
MERHABA
Balıkesir'in kuzu eti çok lezzetlidir,kokmaz,büyük şehirlerde bile revaçtadır
sac kavurmayı sacda değil,çelik tavada pişirdim ama sacı aratmayan enfes bir lezzet oldu,
kuşbaşı doğranmış kuzu eti,
acılı yeşil biber,
domates ,
sızma zeytinyağı(biz sıvı yağ olarak sızma zeytinyağı kullanıyoruz)
tuz,karabiber,kekik
kuzu eti çabuk piştiği için normal çelik tavada etleri pişirdim, önce kendi suyunu saldı daha sonra suyu azaldığında zeytin yağını koydum kapağı kapalı olarak en kısık ocakta iyice yumuşayana dek pişirdim,
doğradığım biberleri  ve domatesleri ilave edip harlı ateşte(kapağı açık olarak) güzelce kavurdum,tuzunu  döktüm,
sonrasını inanın ne siz sorun ne ben yazayım, o kadar harikulade yani....................................
TEK KUSURU çok  acı olmuş(üstelik satıcı biberler tatlı demiş) 

8 Kasım 2014 Cumartesi

SİYAH ZEYTİN-SELE ZEYTİN YAPIMI AŞAMALARI(en kolay siyah sele zeytin nasıl yapılır)




SİYAH ZEYTİN-SELE ZEYTİN YAPIMI AŞAMALARI


YUVARLAMA SALAMURA SİYAH ZEYTİN YAPIMI BURADA

MERHABA,
En kolay siyah sele zeytin nasıl yapılır ?
pet şişeler hayatımıza girdiğinden beri maalesef ki çoğu  yerde kullanır olduk,kolaylık sağladığı da bir gerçek
rengi siyahlamış zeytinler alınır ya da ağaçtan toplanır,
kesinlikle yakından inceleyip içinde zeytin sineği, çürüme,bozulma belirtisi var ise kesinlikle ayrılmalı kahvaltılık yapılmamalı(bu zeytinler sabun yapımında kullanılıyor)


sele zeytin yapımı gerçekten çok kolay ve çok ucuz
zeytin temin ettikten ve elendikten sonra 1 lt-2 lt-5 litrelik  yani zeytin miktarına göre bir pet şişe içersine zeytinler azar azar yerleştirilir,
**yani mesela şişedeki zeytinler 2--3 parmak yükseklikte olunca tatlı kaşığı ile iri kaya tuzu dökülür,  şişe dolana kadar biraz zeytin,biraz iri tuz doldurulur (resimde görüldüğü gibi)


kapakları sıkıca kapatılır ve 2--3 gün kapaklar açılmaz ki; bu sayede şişe içinde buharlaşma nemlenme olur,tuzlar zeytinlere iyice bulaşır,
sonraki günlerde arada şişe sallanır eğer dibinde su birikmeye başlamışsa suyu dökülür(bu su acıdır)
yaklaşık 2 haftada acı suyu tamamen atılıyor ve zeytin tatlanıyor,
eğer tatlanmışsa şişedeki tüm zeytinler delikli bir kaba dökülür,el ile hafifce ovalayarak zeytinlerin üstündeki fazla tuzlar atılır,tekrar kuru bir şişeye veya sağlam kapaklı bir kaba boşaltılır,üstüne 1 yemek kaşığı kadar sıvı yağ dökülür kuruması önlenir
bu şekilde uzun süre saklanabilir

7 Kasım 2014 Cuma

BARBUN TAVA (mısır unlu)



BARBUN TAVA (mısır unlu)

BALIK TARİFLERİM BURADA
Mevsiminde yenen balık çok lezzetli olurmuş,barbun balığını uzun zamandır yememiştim,oldukça lezzetli bir balık
güzelce temizlenen,yıkanıp tuzlanan balıklar suyu süzülenene dek bekletilir,
balık tavasına sıvı yağ konur,(fındık yağı kullanıyorum)
** aslında bol yağda kızarması lazım ama evlerde balıkçılar gibi bol yağ kullanamıyoruz
mısır ununa bulanan balıklar arkalı önlü kızartılır,
bol yeşillikli salata ile enfes bir akşam yemeği yemek mümkün


BARBUN(YA) BALIĞI İLE BİLGİ:
Barbunya ya da Barbun (Mullus barbatus), Mullidae familyasından bir balık türü.
Vücut yanlardan basık, oval şekilde baş irice yandan görünüşü buruna doğru yuvarlak, alnı dikey, yüzgeçleri sarı, vücudu pembe-kırmızı, baş, vücut büyük, kolayca dökülebilen pullarla kaplı, alt çenenin altında uzunca iki bıyığı vardır. Alt çenede diş yoktur. Yan çizgisi aralıksız ve düzdür. Dorsal yüzgeç renksiz veya düz renklidir.
Barbunya balığı tekir (Mullus surmuletus) balığından burnunun hemen dik oluşu, ağzın göz hizasına ulaşması, göz çukuru altında üç adet pul bulunması, vücudunun yanları, ilk sırt yüzgecinin bantsız oluşu ile ayrılır.
Barbunya sıcak ve ılık denizlerin kıyıya yakın olan kumlu ve çamurlu diplerinde, az olmakla beraber kayalık yerlerde yaşar. Genelde 17 ila 20 cm arasında olup nadiren 40 cm’ye kadar çıkar. Ortalama ağrlığı 50-75 gram civarında dır.



5 Kasım 2014 Çarşamba

ELMA ÇAYI- ÖDEM SÖKTÜRÜCÜ ÇAY - KİLO VERDİRİCİ ÇAY







Sağlıklı zayıflama üzerine en güvenilir isimlerden olan Ziya Mocan‘a göre zayıflamak isteyenler bunu tek başına değil aile veya başka kişilerle birlikte uygulamanın daha kolay kilo verdirmeye yardımcı olduğunu söylüyor.

Doktorumuz tarafından hazırlanan Zayıflatan Elma çayı tarifini paylaşacağız size.

Zayıflatan Elma çayı 1 Tarifi : 
Yeşil elma kabukları soyulmadan 4 parçaya bölünür.Soyulan elmalar cezveye konulur ve üstüne su doldurulur.Bunlar yapıldıktan sonra bu karışımın içine kabuk tarçın ilave edilerek kaynatılır.Son olarak süzgeçle taze taze içilir..

Zayıflatan Elma çayı 2 Tarifi

Malzemeler
  • 1 adet büyük elma ( 4 parçaya bölünmüş, kabukları soyulmadan)
  • 1 adet limon ( Aynı şekilde 4 parçaya bölünüp)
  • 1 çubuk tarçın 4,5 tane çekirdek karabiber.
  • 3-4 adet karanfil- bir tutam ıhlamur.
  • 2 yemek kaşığı esmer şeker( Bunun yerine 1 tatlı kaşığı balda yapılabilir, fakat bal çay ılıdıktan sonra katılmalıdır)
  • 2 Litre su
Hazırlanışı

Elma ve limon ezilinceye kadar pişirilir. İyi bir şekilde ezdikten sonra süzgeçten geçilir, sıcak ve soğuk olarak içilebilir..

Elma çayı ve elma suyunun yararları : Elma suyu metabolizmamızı hızlandırır ve idrar miktarını artırır.Kilo problemi olan kişilerin vücutlarından ödem atmasını sağlar.

4 Kasım 2014 Salı

FIRINDA KIYMALI PATATES



FIRINDA KIYMALI PATATES YEMEĞİ

Bencileyin bir yemek,ama inanın çok lezzetli :) üstelik fırınlandığı için kebap tadında oldu :)
DİĞER SEBZE YEMEKLERİM BURADA
TARİFİ: büyük resimde çok net görünse de kısaca yazmaya çalışacağım
başında da belirttiğim gibi BENCİLEYİN bir yemek tarzı yani DOĞAÇLAMA :)
kişi sayısına  göre miktarda PATATES kabukları soyulur,(çiğden)irice küp şeklinde doğranır,az tuzlanır,cam fırın kabına yerleştirilir,
üstüne az karabiber ve sızma zeytinyağı gezdirilir,fırında patatesler yarı pişecek kadar rengi dönene dek tutulur,
bu arada kıyma,ince doğranmış soğan,biber,domates hafifçe kavrulur (KARNIYARIK İÇİ HAZIRLAR GİBİ )
yarı pişmiş patateslerin üstüne kıymalı harç dökülür,üstüne çıkacak kadar kaynar su,az tuz ilave ederek tekrar fırına konur,patatesler yumuşayana üstü de hafif kızarana dek pişirilir

2 Kasım 2014 Pazar

AŞURE GÜNÜ






AŞURE GÜNÜ

Aşure günü matem günü değil kurtuluş günüdür!!!
Aşure günü muharrem ayının 10.günüdür
Bu rahmeti bol günde pek çok PEYGAMBER lerimiz içinde bulundukları sıkıntılı durumlardan kurtarılmış,necata erdirilmiştir,dolayısıyla bu gün kıyamete kadar manevi sırlar ve kazançlarla doludur
Bu günün faziletlerinden:
ALLAH ADEM as tevbesini bu günde kabul etti,
ADEM as bu günde SAFİYYULLAH oldu,
İDRİS as yüce bir mekana çıkarıldı,
NUH as gemiden cudi dağına indirildi,
İBRAHİM as ateşten kurtarıldı,
TEVRAT MUSA (as) a indirildi,
YUSUF as zindandan kurtarıldı,
YAKUP as gözleri tekrar görmeye başladı,
EYYÜB as şifaya kavuştu,
YUNUS as balığın karnından kurtarıldı,
Kızıldeniz yarılıp beni-israilin geçip kurtulmaları,
DAVUD as mağfiret oldu,
SÜLEYMAN as mülk ve saltanat sahibi oldu,
MUHAMMED (S A V) geçmiş ve gelecek günahları mağfiret edildi,
Dünyanın ilk yaratılmaya başlandığı ve yeryüzüne yağmurun ilk yağmaya başladığı gün AŞURE GÜNÜ dür diye rivayet olunur.
Bu rahmeti bol günden faydalanmak için:
Gündüz oruçlu bulunup gecesini ibadetle ihya etmek gerek
Tek gün yani 10. gün tutmamaya(mekruhtur) 9.ve 10. ya da 9.10.11.ya da 10 ve 11 günleri tutmak gerekir
HADİSİ ŞERİF te  buyrulur: Aşure gecesinde ibadet edip gündüzünde oruçlu olan,vefat edeceği zaman ölüm acısını hissetmez
Eve bol ve çeşitli rızık almak bereketi artırır zira:
HADİSİ ŞERİF te buyrulur: bir kimse aşure gününde çoluk ve çocuğuna harçlık ve yiyecek bakımından bolluk gösterirse,
ALLAH cc o kimseye senenin diğer aylarında bolluk gösterir ve rızkını genişletir
Ayrıca fakir fukaraya sadaka vermek, bolca selam vermek, hastaları ziyaret etmek,gusül abdesti almak faziletlerdendir

1 Kasım 2014 Cumartesi

FIRINDA SEBZELİ PALAMUT BALIĞI


bakmak isterseniz diğer *TÜM BALIK TARİFLERİM BURADA*

Balıkları  bol iken yemeli ama ben biraz bu konuda sıkıntılıyım :( eşim çok sevdiği için yemeye çalışıyorum, !! ancak bu şekilde öyle lezzetli oldu ki ben bile çok severek yedim :)
balıkçınız istediğiniz şekilde hazırlıyor genelde :) fırında yapmak için fileto olarak dilimledi,
2 adet palamut,
1 adet büyükçe patates,
2 adet kırmızı kapya biber,
4-5 adet yeşil biber,
2 adet soğan,
2 adet havuç,
3 adet domates,
1 adet limon,
5-6 adet defne yaprağı,
maydanoz
1 yemek kaşığı kadar tane karabiber,
1 fincan sızma zeytinyağı
balık dilimleri güzelce yıkanmalı,kanlı ve kirli suyu süzülüp az tuzlanmalı,
tüm sebzeler fazla büyük olmayacak şekilde çiğden doğranır,karıştırılır,fırın tepsisine yerleştirilir,
balık filetolar üstüne konur,limon dilimleri,kara biberler ve maydanoz konur,zeytinyağı da gezdirilir, 210 c fırında sebzeler ve balıklar pişene dek tutulur



BAKALIM KİMLER İZLİYORMUŞ?

Blog Listem