Bu Blogda Ara

29 Kasım 2012 Perşembe

HAYIRLI CUMALAR-99 ESMA,99 DUA--EL-MÜCİB cc

HAYIRLI CUMALAR,SEVGİLİ TAKİPÇİLERİM
HEPİNİZE  SELAMLAR,SEVGİLER SUNARIM
EL MÜCİB cc
SENİN İÇİN SESSİZLİĞİM EN GÜZEL DUADIR.
SENİN İÇİN SUSKUNLUĞUM EN İNCE YAKARIŞTIR.
SENİN İÇİN TEREDDÜTLERİM EN KESKİN İSTEYİŞTİR.
SENİN İÇİN FISILTILARIM EN AÇIK DİLEYİŞTİR.
SENİN İÇİN HALİM EN İYİ ARZ-I HALDİR.
*-*-*-*-*-*-*-*-*-*
ARZA HACET YOK,
HALİM SANA AYANDIR.
DİLE GEREK YOK,
SESSİZLİĞİM SANA BEYANDIR.
SÖZE LÜZUM YOK,
SUSUŞUM SANA KELAMDIR.
KELAMA İHTİYAÇ YOK,
AHIM SANA FİGANDIR
*99 ESMA 99DUA-SENAİ DEMİRCİ

28 Kasım 2012 Çarşamba

GÜVEÇTE SEBZELİ KUZU ETİ



DUMANI ÜSTÜNDE GÜVEÇ(TOPRAK) KAPTA KUZU ETİ
!!!!!!!harikulade bir lezzet
MERHABALAR CANLAR :)
Güveç kaplarda yani toprak kaplarda pişen yemeklerin lezzeti ve kokusu tartışılmaz değil mi?
Bir de odun ateşinde pişecek ki artık onun tadına doyulmaz, biz de evdeki imkanlarla ocak üstünde de olsa o güzel lezzeti yakalamaya çalışıyoruz:)
Orijinal güveç pişirme yöntemi ev veya mahalle fırınlarında(odun fırını) malzemelerin tamamı güveç içine yerleştirilip,güvecin kapağının kenarlarına da hamur yapıştırılarak uzun süre fırın içinde pişirilerek yapılır
bu usül evde ocak üstünde de uygulanabilir
ben bu kez biraz uğraşarak pişirmeyi tercih ettim
Güveci ocak üstüne alıp ısınmasını bekledim,az miktarda sızma zeytinyağı koyup iyice ısınınca doğranmış kuzu etlerini koydum,hızlı ateşte ve kızgın yağda mühürledim böylece etin suyu içinde hapsoldu ve lezzetini de muhafaza etti :)
ocağı en kısığa getirip pişirmeye devam ettim,
sırayla doğranmış domatesleri,soğanları,kırmızı ve yeşil biberleri,defne yaprağı,tane karabiber,en üste de patates ve bitkisel tuz koyup en kısık haliyle ocakta pişmeye bıraktım,
sebzeler suyunu salıp bir müddet pişince az miktarda kaynar su koydum,ocağı kapatmadan önce üste kekik döktüm

21 Kasım 2012 Çarşamba

PAZI ÇORBASI--PİRİNÇLİ,TAVUK ETLİ,NOHUTLU,YOĞURTLU YANİ TERBİYELİ PAZI ÇORBASI



PAZI ÇORBASI--
PİRİNÇLİ,TAVUK ETLİ,NOHUTLU,YOĞURTLU YANİ TERBİYELİ PAZI ÇORBASI
MERHABALAR CANLAR
Havalar serinledi,sıcacık içimzi ısıtacak,aynı zamanda bizi besleyecek maddelerin pek çoğunu içinde barındıran,ama yemedikçe anlaşılamayacak,anlatılamayacak bir lezzete sahip çorba tarifimi paylaşmak istedim sizinle
ilk kez yapacağım için biraz araştırdım,farklı tariflerle karşılaştım,ben de evdeki malzemelerimle kendime has bir yöntemle pişirdim,inanın bu çorbanın kıvamı,lezzeti,kokusu harikulade oldu
10 adet pazı yaprağı,
1 çay bardağı pirinç,
1 su bardağı yoğurt,
1 yumurtanın sarısı,
2 yemek kaşığı un,
1 litre su veya tavuk suyu,
haşlanmış didilmiş tavuk eti,
haşlanmış nohut,
tuz
üstüne:
tereyağı ve nane
Öncelikle pirinci yıkayıp 1 litre sıcak su ile birlikte haşladım,
bu arada pazı yapraklarını yıkayıp ince ince kıydım,
pirinçler iyice pişip şiştiğinde çiğ pazı yapraklarını ilave ettim,
kısa süreli kaynamadan sonra nohutu,tavuk etlerini ve az miktarda tavuk suyunu koydum,
çukur bir kapta yoğurt,yumurta sarısı,un ve az miktarda suyu el blendırı ile pürüzsüz hale getirdim,
çorbanın kaynayan suyundan yoğurtlu karışıma döküp homojenlik sağlamak ve kesilmeyi önlemek için ılıştırıp yavaş yavaş ocaktaki çorbaya dökerek karıştırdım,
***bu ana  kadar tuz koymadım,ocağı kapatmadan önce tuz(ben bitkisel tuz kullanıyorum) koyup kapattım

18 Kasım 2012 Pazar

DAĞ ÇİLEĞİ VE SÜTLÜ İRMİK TATLISI




SÜTLÜ İRMİK TATLISI



1 lt süt,



7 yemek kaşığı tepeleme irmik,



1 yemek kaşığı nişasta,



12 yemek kaşığı şeker,



1 yemek kaşığı (katı)yağ,



1 vanilya,



1 fiske karbonat

Tencereye irmik,nişasta,şeker ve süt konur tahta kaşıkla dibi tutmasın diye karıştırılarak pişirilir, kaynama noktasına gelince yağ,vanilya,karbonat konur ki; tatlımız hacim yapsın :)      
ocak kapatılır,içi suyla ıslatılan cam kaba tatlı dökülerek yayılır soğuyunca isteğe ve en önemlisi evdeki malzemelere göre süslenir



DAĞ ÇİLEĞİ (YABAN ÇİLEĞİ ) VE FAYDALARI



Halk arasında yaban çileği olarak bilinen Dağ çileği, doğada kendiliğinden yetişen bir meyve. Normal çilekten farkı ise,daha küçük boyda olması. Dağ çileği, tam bir vitamin deposu, yaşlanmaya karşı son derece etkili olduğundan doğal anti ageng, bir meyve. Üstelik bazı hastlaıklara sebep olan virüsler üzerinde öldürücü etkiye sahip. hem vitamin deposudur, hem de bazı hastalıklara yol açan virüsler üzerinde (çocuk felci, ağız ve deri yaralarını oluşturan bazı virüsler için) öldürücü etkisi vardır. Uzmanlar da, yaban çileğinin bağışıklığı güçlendiren ve besin değeri yüksek bir meyve olduğunu belirtiyor. Halk arasında dağ çileği olarak da bilinen yaban çileği, C vitamini açısından oldukça zengindir. Aynı zamanda ishale yol açan bazı mikroorganizmaları durdurma özelliğine de sahiptir. Vücuttaki serbest radikallerin, dışarı atılmasına da yardımcı olur. Ciltteki sivilce ve aknelere iyi gelir. Damar tıkanmalarını önler. Kansere karşı koruyucu ve ilerlemesini önleyici özellikler içerir. İdrar söktürücü, romatizma ağrılarını azaltıcı etkisi vardır. Sinirleri kuvvetlendirip, bağırsak kurtlarını döker ve ateş düşürür


14 Kasım 2012 Çarşamba

HİCRİ YILBAŞIMIZ MÜBAREK OLSUN

HİCRİ YILBAŞINIZ MÜBAREK OLSUN
 Perşembe (yani bugün)günü Hicri yeni yıl başlıyor.
Peki Hicri Yılbaşı ne demek?
15 Kasım 2012 Perşembe günü Hicri takvime göre yılbaşı.
Hicri takvime göre 1433 yılını geride bırakıp 1434 yılına gireceğiz.
Peygamberimizin Mekke-i mükerremeden Medîne-i münevvereye hicretinin başlangıç kabûl edildiği tarihe, seneye "Hicrî Yıl" denir. Burada, ayın hareketi esas tutulduğu için buna,
"Hicrî-Kamerî Sene" veya "Sene-i Kameriyye" de denir.
Hicrî sene de mîladî ve rûmî tarihler gibi 12 ay esasına dayanır ve Muharrem ayı ile başlar, Zilhicce ile sona erer.
 Ayların adları şunlardır:
 Muharrem, Safer, Rebîul-evvel, Rebîül-ahir, Cemazil-evvel, Cemazil-ahir, Receb, Şaban, Ramazan, Şevval, Zil-kade, Zil-hicce.
Hicrî senenin kabûlünden beri asırlardır İslam aleminde 1 Muharrem sene başı olarak kabûl edilmiştir. Hristiyanlığın aslında bulunmayan, fakat sonradan kabûl edilen yılbaşı günü, onlara ait özel bir gündür...
Peygamberimiz Muhammed aleyhisselam 53 yaşındayken Medîne'ye hicret etti. Bir hafta yolculuk yapıp mîladî Eylül ayının 20. ve Rebîülevvel'in 8. Pazartesi günü, Medîne yakınındaki Kuba köyüne vardılar. Eylülün 23. gününü de burada geçirip, Cuma günü Medîne'ye girdiler. Bu seneki Muharrem ayının birinci günü, yani hicretten 66 gün evvel, Müslümanların hicrî-kamerî sene başlangıcı oldu. Bu da, tarihçilere göre mîladın 622. yılındaydı. Temmuz ayının 16. Cuma gününe rastladığı, Ahmed Ziya Beyin "Kozmoğrafya" kitabında yazılıdır. Kuba köyüne ayak bastığı 20 Eylül günü Müslümanların yılbaşısı, yani hicrî sene başlangıcıdır. 20 Eylül gününü başlangıç kabûl eden güneş yılına da "Hicrî-Şemsî Yıl" denir.


HİCRÎ YILBAŞI DUÂSI


Peygamber Efendimiz bir hadîs-i şerîfinde buyurdu ki:


"Bir kimse, Muharrem ayının ilk günü [ya'nî hicrî yılbaşında], aşağıdaki duayı 3 defa okursa, Allahü teala o kimseyi, gelecek Muharrem ayına kadar bütün belalardan emîn kılar."
Şeyh Şihabüddin-i Sühreverdî'den menkûldür ki: "Her kim bu duayı aşûre günü üç kerre okursa ölümden de emîn kılınır. Zîra o sene ölümü mukadder olan kimseye, bu duayı bu veçhile okumak nasip olmaz. (Hamiş)
Duanın Latin harfleriyle yazılışı şöyledir. Mümkün mertebe, duayı, doğru olarak Arabî aslından, orijinalinden okumalıdır.
"Bismillahirrahmanirrahîm. Elhamdü lillahi Rabbil-alemîn. Ves-salatü ves-selamü ala seyyidina Muhammedin ve ala alihî ve sahbihî ecmaîn. Allahümme Entel-Ebediyyül-Kadîm. El-Hayyül-Kerîm. El-Hannanül-Mennan. Ve hazihî senetün cedîdetün, es'elüke fîhel'ısmete mineş-şeytanir-racîm, vel-avne ala hazihin-nefsil-emmareti bis-sûi vel-iştigale bima yukarribünî ileyke, ya zel-celali vel-ikram, bi-rahmetike ya erhamer-rahimîn. Ve sallallahü ve selleme ala seyyidina ve nebiyyina Muhammedin ve ala alihî ve sahbihî ve Ehli beytihî ecmaîn."


Meali ise şöyledir: "Besmele", "hamdele" ve "salvele"den sonra, "Ey Allah'ım! Sen Ebedî ve Kadîmsin [Kendinden evvel hiçbir varlık olmayan], varlığı, hayatı devamlı olan, kullarına keremi ziyade, merhameti, ni'metler bağışlaması sonsuz, yalnız Sensin Allahım!


İşte bu yeni yıldır ki, ben, bu yıl boyunca, huzûrundan kovulmuş şeytandan korumanı ve daima kötülüğü emreden nefsime galip olmam için yardımını ve beni Sana yaklaştıran işlerle meşgûl olmamı Senden dilerim ey celal ve ikram sahibi Allahım. Ey merhametlilerin en merhametlisi, rahmetinle muamele eyle. [Sonunda tekrar salevat-ı şerîfe var]."

12 Kasım 2012 Pazartesi

PAZILI GÖZLEME



                          PAZILI EL AÇMASI GÖZLEME
MERHABALAR,SELAMLAR,SEVGİLER
Yeni haftanız hayırlı ve bereketli olsun,hayırlarla dolsun inşallah
1 adet yumurta,
2 yemek kaşığı zeytinyağı,
2 yemek kaşığı yoğurt,
1 çay kaşığı tepeleme kuru(instant) maya,
1 çay kaşığı tuz,
1 su bardağı su,
aldığı kadar un
İç malzemesi:
1 demet pazı,
250 gr taze kaşar loru,
2 adet soğan,
tuz,
karabiber,
pul biber,
2 kaşık zeytinyağı



10 Kasım 2012 Cumartesi

SOMON BALIĞI KIZARTMASI

SOMON BALIĞI KIZARTMASI
MERHABALAR
Yayınlanmayı bekleyen tariflerime rağmen  hazırlaması çok basit fakat; hem lezzetli hem de çok faydalı bir balık tarifini paylaşmak istedim
daha önce yayınladığım TERBİYELİ SOMON BALIĞI tarifim BURADA TIK 
dilim halindeki somon balıklarını yıkayıp tuzladıktan sonra hafif unlayıp tavada az miktardaki fındık yağında kızarttım,yeşil salata eşliğinde afiyetle yedik
ELHAMDÜLİLLAH

3 Kasım 2012 Cumartesi

GAZOZLU VE GRANÜL GOLD KAHVELİ MUFFİN



GAZOZLU VE GRANÜL GOLD KAHVELİ MUFFİN

nefis mi nefis,yumuşak mı çoook yumuşak hatta sünger gibi harika bir kek oldu:)hem yeni gül şeklindeki  muffin kalıplarımı  kullandım, hem de şişenin içinde az miktarda kalan sade gazozu değerlendirmiş oldum (biz asitli içecekleri gazoz,kola tüketmiyoruz misafirlerden kalan gazozdu)


3 yumurta,

1 su bardağı sade gazoz,
1 su bardağı toz şeker,

1/2 su bardağı sıvı yağ,

2,5 su bardağı un,(un miktarı; yumurtanın ve su bardağının büyüklüğüne göre azaltılır veya artırılır)

1 paket vanilya,

1 paket kabartma tozu,
3 yemek kaşığı granül gold kahve


her zamanki gibi önce oda sıcaklığındaki yumurtaları köpürtüp,sonra şekerle birlikte tekrar çırptım, sıvı yağını,gazozunu daha sonra da unu,kabartma tozu ve vanilyayı eleyerek ilave ettim,granül kahveyi de koyup (erimesin diye)fazla karıştırmadım,
az miktarda yağladığım gül şeklindeki kalıplarımın içine(dip kısmına)granül kahve döktüm ters çevrildiğinde güzel bir görüntü olsun istedim:)
kahvelerin üstüne kek harcını pay ettim,
ön ısıtmalı 170 c fırında pişirdim,
bu arada çay da demlendi pek tabiiki:)))

BAKALIM KİMLER İZLİYORMUŞ?

Blog Listem