Bu Blogda Ara

24 Mayıs 2014 Cumartesi

KOLAY YOĞURT MAYALAMA,FIRINDA CAM ŞİŞE YOĞURT MAYALAMA

                                                                         MERHABA
Evde nasıl kolay,temiz,lezzetli ve en önemlisi güvenilir yoğurt  mayalanır ?
her gün çeşitli gıda hilelerinin yapıldığını okuyoruz :( ticari  çıkar için sağlıklarımızla oynanıyor :(
yiyeceklerimizi mümkün olduğunca evde üretmeye gayret etmeli
yoğurdun faydasını önemini biliyoruz bu yüzden hazır yoğurt almamaya çalışıyoruz,
açık köy sütü alıp evde mayalandırıyoruz,
*her yiğidin yoğurt mayalandırması farklı olurmuş :D
daha önce klasik  yani anadan atadan gördüğümüz şekilde sararak mayalandırıyordum,
ama; bu şekilde daha kolay ve çok daha uzun süre bozulmayan ev yoğurdu elde ediyorum,
öncelikle açık süt mümkünse yağı alınmamış ticari kaygı düşünmeyen temiz köylünün  sütü alınmalı
süzülmüş dense de ihtiyaten süzülmeli,
dibi tutmasın diye ıslatılmış tencereye konan süt ahşap kepçeyle karıştırarak pişirilir,
1 litre veya 750 ml lik cam şişelere konan süt serçe parmağımızı yakmayacak dereceye gelince içlerine
(1 yemek kaşığı koyanlar var ama)
bana göre;1 yemek kaşığından az ev yoğurdunu maya olarak koymak gerek,maya miktarı çok olursa yoğurdumuz ekşi olur ! kaşıkla güzelce karıştırıp mayanın erimesi sağlanır,şişelerin kapakları kurulanır ve kapatılır,
fırınınızın izolasyonu iyi ise benim yaptığım gibi hiç ısıtmadan şişeleri fırının içine yerleştirip kapağı kapalı olarak 3,5 - 4 saat bekletmek yeterli daha fazla tutanlar da var ama ben bu kadar süre tutuyorum yetiyor
buzdolabına yerleştirmeyi unutmamalı :)



20 yorum:

  1. canım her şişeyemi 1kaşık koyacagız deniycem ilk defa gördüm eline saglık safiye acar tok

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. safiye hanımcım evet her şişeye 1 kaşıktan biraz az yoğurt koydum

      Sil
  2. İstediğimiz gibi süt bulsak da yapsak ne güzel olur ellerinize sağlık afiyet olsun.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. çok haklısınız doğalı bulmak ne kadar zorlaştı :(
      teşekkür ederim

      Sil
  3. pardon hanimefendi, ben türkce cok fazla anlamiyorum. "firininizin izolasyonu iyiyse'' yazdiniz, izolasyon ne demek? :)
    tesekkür ederim.
    Zümrüt

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. zümrüt hanım;
      ilginiz için teşekkür ederim,şöyle söyleyeyim: bazı fırınlar ısındığında kolay kolay soğumazlar sıcaklığını muhafaza ederler,bu fırınlardan bahsetmek istemiştim

      Sil
  4. Fırını öncesinde isitacagiz değilmi ? Orasını çok iyi anlamadim kusura bakmayın ESRA

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. ESRA;
      hayır öncesinde sonrasında fırını hiç ısıtmadım,süt çok ılık olursa ve fırınıınz çabuk soğuyorsa belki 40 derece 5 dk ısıtmak faydalı olabilir

      Sil
  5. Doğal süt isteyenler bana ulasabilrler:)

    YanıtlaSil
  6. Ellerine sağlık ablacım ev yapımı yoğurt gibisi var mı miss gibi taptaze..

    YanıtlaSil
  7. Ellerine saglik,evde yapilan yogurdun tadina doyulmaz

    YanıtlaSil
  8. Çok hoş bir tarif , ben de activia ile mayalamayı deneyeceğim ellerine sağlık , Activia ile prebiyotiklerden daha zengin oluyormuş geçenlerde bir doktor söyledi tv. de :) sana da tavsiye ederim :) sevgiler

    YanıtlaSil
  9. Harika bir tarif, mutlaka deneyecegim.elinize saglik:)

    YanıtlaSil
  10. Ellerine sağlık. Ben yoğurdu asla 3 saate mayalandıramam. Böyle yapanlar ahayret ediyorum. ben en az 4-5 saate mayalandırıyorum. geçen mayaladığımı cam kapta yaptım acaba dedim ondanmı hayır ondada 5 saat sürdü mayalanması. ellerine sağlık.. g+

    YanıtlaSil
  11. Bu yorum bir blog yöneticisi tarafından silindi.

    YanıtlaSil
  12. Bu yorum bir blog yöneticisi tarafından silindi.

    YanıtlaSil
  13. Bu yorum bir blog yöneticisi tarafından silindi.

    YanıtlaSil
  14. Bu yorum bir blog yöneticisi tarafından silindi.

    YanıtlaSil

BAKALIM KİMLER İZLİYORMUŞ?

Blog Listem