KIŞA HAZIRLIK, ŞEFTALİ KOMPOSTOSU-KONSERVESİ, PATLICAN,KABAK KURUTMASI
MERHABALAR SEVGİLİ DOSTLAR,DOSTÇA BAKAN VE DÜŞÜNENLER :)
Malum yaz sıcakları güneşli günler bitmek üzere,kış için hazırlık zamanı, karınca misali herkes imkanı ölçüsünde bir şeyler hazırlıyor, ben de eşimin yardımıyla azar azar hazırlıyorum bundan da çok zevk alıyorum :)
ALLAH hepimizin evini bereketlendirsin,yemeyi ve yedirmeyi nasip etsin inşallah
neler yaptım:
rende domates kaynatıp şişelere doldurdum,
adana usulü kırmızı biber salçası (güneşte),
rende domates salçası (güneşte ),
kabak,patlıcan,domates,biber, dolmalık sebze kurutması,
mürdüm eriği kurutması,
şeftali kompostosu konservesi,
mürdüm eriği marmelatı,
taze üzüm reçeli,
taze incir reçeli,
dondurucuya koymak için:
közlenmiş kırmızı biber,
kompostoluk kızılcık,
kompostoluk mürdüm eriği,
daha turşu yapmaya başlamadık :)
nasıl hazırladım :
ŞEFTALİ KOMPOSTOSU: ilk kez yaptım inşallah güzel olur :)
tarif edilişine göre şeftalilerin kabuklarını çok ince soydum,
4 e bölünüyormuş ama ben daha küçük böldüm yemesi kolay olsun,
temiz cam şişelere tepmeden doldurdum,
her şişeye 1 çay bardağına yakın şeker koydum,
dolana kadar soğuk su koyup kapaklarını kapattım,
şişeleri geçecek derinlikte! düdüklü tencereye 4 adet şişe yerleştirdim(bu kadardı)
üstünü aşacak şekilde soğuk çeşme suyu döküp ocakta 10 dk kadar kaynattım
şişeler kaynama esnasında su üstüne çıkmasın diye içi su dolu tencereyi şişelerin üstüne ağırlık yaptım,
ters çevirdiğim şişelerin üstünü örttüm
KURUTMALIKLAR:
doğradığım veya dildiğim sebzeleri kuru bir tepsiye koyup güneşte beklettim,kurumaya yakın salamuralık iri tuz attım
nasıl hazırladım :
ŞEFTALİ KOMPOSTOSU: ilk kez yaptım inşallah güzel olur :)
tarif edilişine göre şeftalilerin kabuklarını çok ince soydum,
4 e bölünüyormuş ama ben daha küçük böldüm yemesi kolay olsun,
temiz cam şişelere tepmeden doldurdum,
her şişeye 1 çay bardağına yakın şeker koydum,
dolana kadar soğuk su koyup kapaklarını kapattım,
şişeleri geçecek derinlikte! düdüklü tencereye 4 adet şişe yerleştirdim(bu kadardı)
üstünü aşacak şekilde soğuk çeşme suyu döküp ocakta 10 dk kadar kaynattım
şişeler kaynama esnasında su üstüne çıkmasın diye içi su dolu tencereyi şişelerin üstüne ağırlık yaptım,
ters çevirdiğim şişelerin üstünü örttüm
KURUTMALIKLAR:
doğradığım veya dildiğim sebzeleri kuru bir tepsiye koyup güneşte beklettim,kurumaya yakın salamuralık iri tuz attım
ELLERİNE SAĞLIK, ŞİMDİDEN AFİYETLER OLSUN.
YanıtlaSilteşekkür ederim
SilELINE SAĞLIK SAĞLIKLI GUNLERDE YEMEK NASIP ETSIN
Silbende ikiye keserek yapıyorum ablacım şeftalileri.
YanıtlaSilellerin dert görmesin..:)
öpüyorumm
yediğim hep büyük dilimdi kaşığa sığmadı :))
Silben de küçülttüm
sevgiler
Ellerinize sağlık süper görünüyorlar :)
YanıtlaSilçok teşekkürler :)
SilGeçen sene şeftali konsrvesinde başarılı olamadım. Hava mı aldırdım acaba? Ama sizinki daha değişik yöntem. Bu sene de böyle deneyeyim. Ellerinize sağlık.
YanıtlaSilacaba şişelerin kapakları mı eskiydi ?
Silteşekkürler
kışa tam olarak hazırlanmışsınız maşallah,Allah sağlıkla,huzurla yemeyi nasip etsin..ellerinize sağlık
YanıtlaSilyok daha seninle birlikte turşu yapacağız :)
Silamin
kabaklarda ne kadar güzel kurumuş canım.hepsini afiyetle sağlıklı günlerde ye inşallah sevgiler.
YanıtlaSilkabaklar çok hoşuma gitti bugün 1 tane daha dilimledim :)
SilMaşallah ne kadar güzel hazırlanmışsınız kışa. Afiyetle yemek nasip olsun inaşallah. Komostolarda eminim çok güzel olmuşlardır.
YanıtlaSilelhamdülillah,ALLAH yemeyi nasip etsin
SilMaşaAllah ellerinize sağlık Feriha hanım sevgiler..
YanıtlaSilTEŞEKKÜRLER,SEVGİLER :)
Silçok güzel şeyler hazırlamışsın ablacım:) kışın misafirin olmalı :))
YanıtlaSilşeftali konservesini bu usulle deneyeceğim..
Ellerine sağlık, sağlıkla tüketin İnşallah...
o kurulara dokunmak bile insana mutluluk veriyor..çok güzel bir duygu
YanıtlaSilBenim düdüklü tencerem eski usul olandan, tepesine düdüğü takılan aliminyum malzemeden, çelik değil, bunda kaç dakika düdük dönecek(biz böyle söyleriz:)
YanıtlaSildüdüklü tencereye koymamın sebebi derin olduğu içindi,
Silzaten kapağı kapatılmayacak açık kaynayacak
siz varsa herhangi bir derin (şişeleri kapatacak kadar derin) tencerede kaynatabilirsiniz
selamun aleykum
YanıtlaSilellerinize ve emeginize saglik
edirneden selamlar