Bu Blogda Ara

29 Aralık 2009 Salı

VİŞNELİ AYVA TATLISI






VİŞNELİ AYVA TATLISI


Ayva tatlısı yapmanın tam zamanı,dondurucuda vişne de varken vişneli ayva tatlısı yapmak kaçınılmazdı
3 adet ayva,(2 tanesi tatlı, 1 tanesi ortasına rende için)
½ kg vişne,
12 adet tane karanfil,
Tozşeker,(miktarı ayvanın ekşiliğine ve damak tadına göre )
2 kaşık dövülmüş ceviz,
1 çorba kaşığı tarçın,
vişnelerin rengi yeterli olmayınca kımızı gıda boyası koydum miktarı ise!!!anlatılamıyacak kadar az

Önce dondurucudan çıkardığım vişneleri yaklaşık 1 lt su ile kaynattım,
2 adet ayvanın kabuklarını soyup ikiye böldüm,iç kısımlarını oydum,altlarından küçük bir parça kesip(düzgün otursun diye) tencereye yerleştirdim,oyuk kısımlarına 3-4 adet karanfil,daha önce kaynattığım vişnelerin suyunu ve ayva çekirdeklerini koyup tencerenin kapağını örtüp orta ısıdaki ateşte kaynattım,**ara sıra ayvaları yavaşça tersyüz ederek iki tarafının da pişmesini ve renklenmesini sağladım, RESİM:1
Ayvaların pişmesine yakın üstlerine 3 er çorba kaşığı tozşeker döktüm(şeker miktarını damak tadına ve ayvaların ekşiliğine göre ayarlayabilirsiniz) kısık ateşte şeker eriyene kadar ağzı kapalı olarak kaynattım, RESİM:2
Toplam 3 adet ayva vardı 2 si kaynadı 1 ayvanın 4/3 ünü (4/1 ayva ne oldu değil mi???? Onu da 2 ye bölüp eşimle birlikte yedik) rendeleyip başka bir kapta 2 kaşık vişne suyu ve 2 kaşık şekerle kaynattım,ceviz ve tarçın ilave ettim,
Pişen ayvaların oyuk kısımlarına rende ayvaları doldurdum ve ocağı kapattım,RESİM:3
1 gece soğuması için beklettim RESİM:4









27 Aralık 2009 Pazar

MUZLU BALLI KAKAOLU KREP



MUZLU BALLI KAKAOLU KREP

2 adet yumurta,
2 çay bardağı soğuk süt,
1 çay bardağı sıvıyağ,
½ çay bardağı kakao,
1 tatlı kaşığı şeker,
1 fiske tuz,
2 çay bardağı un,
1 çay kaşığı margarin(tavayı yağlamak için),
2-3 adet muz,
Bal

Margarin hariç diğer malzemeler çırpıcı ile güzelce karıştırılır,
Tavaya ilk pişirmede margarin konur fazlası alınır,
Karışımdan dökülerek krepler arkalı önlü pişirilir,
soğuyunca bir yüzüne bal sürülerek yayılır,
kenarına muz konarak rulo yapılır,
2 parmak eninde kesilir ve kürdanla tutturulur



25 Aralık 2009 Cuma

HAYIRLI CUMALAR VE AŞURE GÜNÜ









AŞURE GÜNÜ

Aşure günü matem günü değil kurtuluş günüdür!!!
Aşure günü muharrem ayının 10.günüdür
Bu rahmeti bol günde pek çok PEYGAMBERlerimiz içinde bulundukları sıkıntılı durumlardan kurtarılmış,necata erdirilmiştir,dolayısıyla bu gün kıyamete kadar manevi sırlar ve kazançlarla doludur
Bu günün faziletlerinden:
ALLAH ADEM as tevbesini bu günde kabul etti,
ADEM as bu günde SAFİYYULLAH oldu,
İDRİS as yüce bir mekana çıkarıldı,
NUH as gemiden cudi dağına indirildi,
İBRAHİM as ateşten kurtarıldı,
TEVRAT MUSA (as) a indirildi,
YUSUF as zindandan kurtarıldı,
YAKUP as gözleri tekrar görmeye başladı,
EYYÜB as şifaya kavuştu,
YUNUS as balığın karnından kurtarıldı,
Kızıldeniz yarılıp beniisrailin geçip kurtulmaları,
DAVUD as mağfiret oldu,
SÜLEYMAN as mülk ve saltanat sahibi oldu,
MUHAMMED (S A V)geçmiş ve gelecek günahları mağfiret edildi,
Dünyanın ilk yaratılmağa başlandığı ve yeryüzüne yağmurun ilk yağmaya başladığı gün AŞURE GÜNÜdür diye rivayet olunur.
Bu rahmeti bol günden faydalanmak için:
Gündüz oruçlu bulunup gecesini ibadetle ihya etmek gerek
Tek gün yani 10. gün tutmamaya(mekruhtur) 9.ve 10. ya da 9.10.11.ya da 10 ve 11 günleri tutmak gerekir
HADİSİ ŞERİFte buyurulur:Aşure gecesinde ibadet edip gündüzünde oruçlu olan,vefat edeceği zaman ölüm acısını hissetmez
Eve bol ve çeşitli rızık almak bereketi artırır zira:
HADİSİ ŞERİFte buyurulur:bir kimse aşure gününde çoluk ve çocuğuna harçlık ve yiyecek bakımından bolluk gösterirse,
ALLAH cc o kimseye senenin diğer aylarında bolluk gösterir ve rızkını genişletir
Ayrıca fakir fukaraya sadaka vermek, bolca selam vermek, hastaları ziyaret etmek,gusül abdesti almak faziletlerdendir

23 Aralık 2009 Çarşamba

BROKOLİ GRATEN




BROKOLİ GRATEN ya da

HAVUÇLU BEŞAMEL SOSLU BROKOLİ OGRATEN

OGRATEN ya da GRATEN Fransızcadan İngilizceye geçmiş bir kelime olup anlamı: hafif üstü kızartılmış demek miş! BilgilerinizeJ

Yaklaşık yarım kg büyüklüğünde brokoli,
1 adet havuç,
1 adet soğan,
100-150 gr kıyma,
1 adet kırmızı biber,
Beşamel sos için:
1 su bardağı süt,
1 kaşık un,
1 kaşık tereyağı,
1 kaşık sıvıyağ,
Kaşar rendesi,
Tuz karabiber,pul biber

RESİM-1))Brokoli ve havuç yaklaşık 3 dk haşlanır hemen soğuk suya çıkarılır ve fırın kabına yerleştirilir,
RESİM-2))İnce doğranan soğan,biber ve kıyma birlikte kavrulur,tuzu biberi atılır,brokolilerin üstüne yayılır,
RESİM-3))Beşamel sos için yağ ve un kısa süre un kokusunu kaybedene kadar kavrulur,süt ilave edilir pürüzsüz bir kıvam olana ve kaynayana kadar ocakta tutulur,kaynayınca brokolilerin en üstüne dökülerek sıcak fırında kısa süreli pişirilir(sebzeler ön pişirme yapıldığı için fazla tutmaya gerek olmaz)
RESİM-4))En son rendelenmiş kaşar peyniri üstünü kapatacak kadar yayılır,
RESİM-5))Kaşar peyniri eriyince birazda kızarınca fırından çıkarılır









20 Aralık 2009 Pazar

YOĞURT ÇORBASI



YOĞURT ÇORBASI

Fazla yoğurdunuz mu var? sıcacık bol naneli enfes bir çorba mı içmek istiyorsunuz?
 öyleyse buyurun tarife

2 su bardağı yoğurt,
1 lt su,
1 su bardağı su(yoğurdun içine)
1 çay bardağı pirinç,
1 kaşık un,
1 adet yumurta,
2 kaşık tereyağı,
Nane,pul biber

*1 litre su ile yıkanmış pirinçler kaynatılır,
*Bir kapta yoğurt, su,un,yumurta blendırla karıştırılır ve kaynayan pirinçlerin üstüne dökülür
***ÖNEMLİ:yoğurdun kesilmemesi için tuz atılmaz en son ocak kapatılırken atılır,ayrıca kısık ateşte değil harlı ateşte karıştırarak kaynatılır,
*İyice kaynayan çorba ocaktan alınır,tuzu atılır(ben bitkisel tuzu bu çorbada çok beğeniyorum renkli renkli) bir müddet kapağı örtülmez,
Tereyağı ve nane yakılarak servis yaparken çorbanın üstüne dökülür

18 Aralık 2009 Cuma

KADINBUDU KÖFTE


HAYIRLI VE BEREKETLİ CUMALAR DİLERİM
KADINBUDU KÖFTE

Tarif 1975 yılında (pek çoğunuz henüz doğmamışken)kız meslek lisesi öğrencisi iken satın aldığım yemek kitabından yaaa :))

500 gr orta yağlı kıyma,
2 adet soğan,
3 kaşık galeta unu,
2 çorba kaşığı pirinç,
¼ demet maydanoz,
Tuz,karabiber,yenibahar
3 adet Yumurta,
2 kaşık margarin

* Kıymanın 2/3sine rende veya ince doğranmış soğan ve 1 kaşık yağ koyarak soğanla et kendi suyunu çekene kadar kavrulur,
* Pirinç bol suyla yumuşayıncaya kadar haşlanır,
* Kavrulan kıyma soğuyunca içine çiğ kıyma,haşlanmış suyu süzülmüş pirinç,maydanoz,tuz,biber,1 adet yumurta(kitapta 3 adet yumurta diyor bana fazla geldi 1 adet kullandım) koyup yoğrulur,
* ½ limon büyüklüğünde oval şekilde köfteler hazırlanır,
* Galeta veya un serpilmiş tepsiye dizilir,üstlerine de galeta unu serpilir,
* Yemeğe 20 dk kala 2 adet çırpılmış yumurtaya bulanıp kızartılır,
* kağıt üzerine alınır fazla yağı süzdürülür,
*** köftelerin saçaklı olmasına dikkat edilir bunun için köfteleri kızgın bol yağa atıp kızartmak gerekir

17 Aralık 2009 Perşembe

HİCRİ YIBAŞI,YENİ YILINIZ MÜBAREK OLSUN

!! RESMİ DAHA BÜYÜK GÖRMEK İSTERSENİZ ÜSTÜNE TIKLAYINIZ KİMBİLİR BELKİ BEN ORDAYIMDIR:)))))


HİCRİ YILBAŞI

HİCRİ YENİ YILINIZI TEBRİK EDERİM
Hicri yılbaşı (kameri)hicri takvime göre ZİLHİCCE ayının son gecesini MUHARREM ayının ilk gününe bağlayan zamandır.
Hz ÖMER zamanında Hz MUHAMMED MUSTAFA S.A. V.MEKKE den MEDİNE ye hicreti hicri takvimin başlangıcı olarak kabul edilmiştir
MUHARREM ayı ZİLKADE,ZİLHİCCE ve RECEP ayları ile birlikte KURAN-I KERİM de adı geçen 4 haram aydan biri ve ilkidir,yılın ilk ayıdır.bu haram olan 4 ayda savaş etmek haram kılınmıştır



16 Aralık 2009 Çarşamba

ERİŞTELİ YEŞİL MERCİMEK ÇORBASI


ERİŞTELİ YEŞİL MERCİMEK ÇORBASI

Haftada 2 kez yenmesi gereken çok önemli besin kaynağımız yeşil mercimek; yemek,börek,salata,çorba yaparak tüketiliyor hepside çok lezzetli oluyor
Erişteli çorba için:
Tencereye sıcak su konur,varsa et veya tavuk suyu veya bulyon konur,bir miktar ev yapımı erişte konur kaynayınca haşlanmış yeşil mercimekler konur,
1 adet ince doğranmış küçük boy soğan 1 adet kırmızı biber,1 adet domates bir miktar kıyma ve yağ birlikte kavrulur,çorbaya ilave edilir,limon suyu dökülür

14 Aralık 2009 Pazartesi

TALAŞ BÖREĞİ


MİLFÖY HAMURLA TALAŞ BÖREĞİ

Kısa zamanda hazırlanan ve gerçek talaş böreğini aratmıyacak güzellikteki börek için gereken malzemeler:
Kişi sayısı kadar kare milföy,
Patates,
Havuç,
Bezelye,
Haşlanmış et veya kavurma,
Soğan,
Kırmızı biber de çok yakıştı
Üstüne yumurta sarısı

Patates,havuç ve bezelyeler kısa süre haşlanır,patates ve havuç küp şeklinde doğranır,
Et kavurma vardı bir miktar bıçakla küçülterek hazırladım,
Soğan ve kırmızı biberi ince doğrayıp az sıvıyağda soteleyip diğer iç malzemeleriyle buluşturdum,karabiber ilave ettim,
Buzu eriyen milföylerin ortasına iç malzemeyi koyup köşelerini bohça yapar gibi kapatıp ters çevirerek tepsiye koydum üstüne yumurta sarısı ve susam koyup ön ısıtmalı fırında kızarana kadar pişirdim
Gerçek talaş böreği kadar lezzetli çıtır çıtır oldu

13 Aralık 2009 Pazar

MUZLU PASTA







p.d.ç.s.etkinlik adresi:mutfaktasanat.blogspot .com



KOLAY MUZLU PASTA

Acil gelen misafirler veya pasta krizinden çıkmak için ideal bir pasta elimizde bir adet pastaban kek,krem şanti ve muz varsa pastamız hemen hazır demektir,
Bu pasta da yazlıkta acil gelen misafirler için hazırlandı süslemeye fırsatım olmadı ama misafirlerim çok beğenerek yediler








9 Aralık 2009 Çarşamba

TEREYAĞLI ISPANAKLI ERİŞTE


TEREYAĞLI ISPANAKLI ERİŞTE

Daha önce kendi yaptığım ve yapım aşamalarını yayınladığım ISPANAKLI ERİŞTEYİ haşladım, haşlama suyunu dökmemek için eriştenin üstüne az sıcak su ve 1 adet bulyon koyup suyunu çekene kadar kaynattım böylece lezzeti içinde kaldı,üstüne kızdırılmış tereyağı dökerek afiyetle yedik ELHAMDÜLİLLAH



8 Aralık 2009 Salı

SEBZELİ HAMSİ BUĞULAMA




HAMSİ BUĞULAMA

1 kg hamsi,
2 adet soğan,
1 adet kırmızı biber,
1 adet limon,
1 çay bardağı zeytinyağı

Hamsilerin kılçıkları çıkarılır,yıkanır ve tuzlanır
Teflon tencereye hamsiler konur,üstüne ince doğranan soğanlar,dilimlenen kırmızı biber,zeytinyağı ve limon suyu konur ve ocakta pişirilir

6 Aralık 2009 Pazar

HAVUÇ PANE

HAVUÇ PANE

Havuçlar çiğ olarak veya haşlanarak dilimlenir,ben çiğden hazırladım
Pane için daha önce yayınladığım PATLICAN BALIĞI tarifime bakabilirsiniz

3 Aralık 2009 Perşembe

KIRMIZI BİBER ÇORBASI



KIRMIZI BİBER ÇORBASI

Rengi, şifası ve lezzeti ile sofralarımızda önemli bir yer tutan kırmızı biber ile yaptığım farklı lezzette bir çorba tarifi
Közleyip dondurucuya koyduğum kırmızı biber paketlerinin 1 tanesini açtım,rondodan geçirip tencereye koydum,
Yaklaşık 3-4 adet biber,2 litre su ile kaynattım,
2 kaşık unu 2 kaşık yağ ile biraz kavurup 1 su bardağı süt koyup beşamel sos hazırlayıp çorbaya ilave ettim,
Bitkisel tuzu da koyup lezzeti tamamlanan çorbayı ateşten aldım,serviste üzerine rende kaşar peyniri koyup afiyetle yedik

ARKADAŞLAR YARDIMA İHTİYACIM VAR!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

ANASAYFAMDAKİ **İZLEYİCİLER** BÖLÜMÜNDEKİ RESİMLER KAYBOLDU NEDEN VE NASIL OLDU BİLEMİYORUM NASIL GERİ GETİRECEĞİM KONUSUNDA YARDIMLARINIZI BEKLİYORUM

2 Aralık 2009 Çarşamba

TIRTIL KURABİYE




TIRTIL KURABİYE

125gr margarin,(oda sıcaklığında)
1 çay bardağı sıvıyağ,
2 yumurta,
1 su bardağı pudra şekeri,
3 su bardağı un,
2 çorba kaşığı nişasta,
1 paket kabartma tozu,
1 paket vanilya
Arasına ve uçlarına sürmek için bitter çikolata,
Hindistancevizi,
Renkli pasta süsü,
Toz antepfıstığı

Malzemeler yoğrularak yumuşak bir hamur elde edilir,
Tırtıl kurabiye için satılan kalıbın içine hamur konarak başparmak ile itilen hamur istenen uzunlukta koparılır, yağlı kağıt konan fırın tepsisine yerleştirilir, ön ısıtmalı 160 c fırında pişirilir fazla pembeleşmeden alınır
Bitter çikolata benmari usulü eritilir yani:ısıya dayanıklı bir kaba çikolata(80 gr kullandım)2 kaşık süt,2 kaşık margarin koyup daha büyük ve içi su dolu bir kabın içine küçük olan kap konur ve çikolata eriyene kadar ocakta tutulur,
Kurabiyelerin bir yüzüne çikolata sürülür diğer kurabiyeye yapıştırılır,uçları da sosa batırılır arzuya göre süslenir









BAKALIM KİMLER İZLİYORMUŞ?

Blog Listem