Bu Blogda Ara

26 Kasım 2009 Perşembe

KURBAN BAYRAMINIZ MÜBAREK OLSUN


ARAFAT(CEBEL- İ RAHME) RAHMET DAĞI
ARAFAT, arife günü mahşer gününün sanki provasını yaşıyor! Kainatın yaratıcısı ve alemlerin RABBİ yüce ALLAH( cc )a sonsuz şükürler olsun, KURBAN BAYRAMI bereketiyle bolluğuyla gelsin,tüm insanlık için hayırlara vesile olsun. ÖNEMLİ: TEŞRİK TEKBİRLERİNİ GETİRMEYİ UNUTMAYALIM arife sabah namazının farzından sonra başlayıp bayramın 4. günü ikindi namazı vaktine kadar TEŞRİK TEKBİRİ getirmek gerekir

25 Kasım 2009 Çarşamba

ISPANAKLI ERİŞTE YAPIMI


ISPANAKLI ERİŞTE YAPIMI

1 ölçü yumurta,
1 ölçü su,
1 ölçü haşlanmış püre yapılmış ıspanak,
1 tatlı kaşığı tuz,
Aldığı kadar un
Resimdeki gibi yumurtaları kırdığımız kabı ölçü yapıp suyu ve ıspanağı da ölçüp katı bir hamur yoğuralım,
Dinlenen hamuru elma büyüklüğünde parçalara ayırıp bıçak sırtı kalınlığında açalım,
Açtığımız hamurları bir müddet temiz ve havadar bir yerde hafif kurutalım,
Resimdeki gibi 2 parmak eninde şeritlere keselim,
Bu şeritleri üst üste koyup 1-2 mm incelikte keskin bıçakla keselim,
Kesilen erişte hamurları havadar ve temiz bir yerde kurutalım,saklama kaplarımıza koyup zevkle seyredelim pişirip lezzetle yiyelim

23 Kasım 2009 Pazartesi

PATLICAN BALIĞI


PATLICAN BALIĞI

Üreticinin elinden tarla kenarında satın aldığım hormonsuz doğal küçük boy patlıcanları ne yapsam diye düşünürken acaba üstünü paneleyip kızartsam nasıl olur dedim ve kendimce uygulama yapıp patlıcanları pişirdim ve hayran oldum,ama tekrarı nasipse gelecek seneye, çünkü hava soğudu doğal(hormonsuz) tarlada yetişen patlıcanlar bitmek üzere
ismini de PATLICAN BALIĞI koydum,acaba bu isimde yemek varmı dır diye google bakınca gerçekten olduğunu ve Karadeniz e özgü olduğunu öğrendim *aklın yolu bir olsa gerek*
Patlıcan,
Yumurta,
Un,
Mısır unu,
Kızartmak için zeytinyağı
Patlıcanların kabuklarını ince soyup tuzladım,daha sonra yıkayıp süzdürdüm,
Patlıcanı önce una,sonra çırpılmış yumurtaya,en son da mısır ununa bulayıp kızarttım
Sonuç:harika,dışı kaplama içi beyaz lokum gibi

22 Kasım 2009 Pazar

MİM

İKİ MİM BİR CEVAP VE BİR ÖDÜL DAHA



Sevgili arkadaşlarım sengulceherturden, lemaninignesinden ve fatmadinc07 iki ayrı konuda beni mimlemişler gecikmeli de olsa işte cevabım:
Şengül arkadaşımın miminin konusu :KOKULAR
Sevdiğim kokular:
*Kabe’nin duvarlarının kokusu
*Hacer-ül Esved’in kokusu
*Mescid-i Nebevi’nin gül kokusu (çok özledim)
*Gül kokusu
*Yeni doğan bebeğin kokusu

Leman arkadaşımın mim konusu:NELERE SİNİR OLURSUNUZ?
*Şu an çok sinirliyim;blogcu panele giriş yok
*Yalana,
*Riyakarlığa,
*Verilen sözün tutulmamasına,
*Sigara içerek dumanı ile kendine ve çevresine zarar verenlere,


Fatma arkadaşımın ödülü için teşekkür ediyorum,O da hakkımda ki ilginç şeyleri yazmamı istemiş
1-Sıradan bir kulum amma
2-Yalanı asla sevmem
3-Çok duygusalım
4-Yaşlı ve hasta bir kadınım :))
5-Hediye vermeyi çok severim,özellikle çocuklara
6-Pazara değil markete gitmeye bayılırım
7-Araba kullanırken farkında olmadan hızımı yükseltirim

21 Kasım 2009 Cumartesi

ÇAYLI KEK



ÇAYLI KEK

4 adet yumurta,
1,5 su bardağı şeker,
½ su bardağı sıvı yağ,
1 su bardağı demli çay,
½ su bardağı mısır nişastası,
2 su bardağı un,
1 tatlı kaşığı tarçın,
1 tatlı aşığı kakao,
½ su bardağı iri parçalanmış ceviz,
1 paket kabartma tozu



Bugüne kadar çaylı kek yapmak nasip olmadı niye mi?? Hem çayın kekin içinde ne işi var bunca malzeme varken!!!!! dediğim için, hem de çayı çok severek içtiğim ve neredeyse tamamına kadar bitirmeye çalıştığım içinJ)yani 1 su bardağı demli çay kalmaz sayemdeJ)
Her zamanki gibi önce yumurtalar sonra şeker ve yumurta iyice çırpılır,
Sırasıyla tüm malzemeler ilave edilir ve ön ısıtmalı 150 veya 160 c fırında pişirilir
Kürdanla test edilip fırın kapatılır


18 Kasım 2009 Çarşamba

TAVUK DOLDURMASI(ADANA USULÜ)




TAVUK DOLDURMASI

Adana dan gelen misafirim Nurten hanım(rahmetli oldu)pişirmişti ben de kendisini hayırla yad etmek yemeğini tekrar yapmak için pişirdim ALLAH tüm geçmişlerimizin mekanlarını cennet eylesin

1 bütün tavuk,
3-4 adet soğan,
1 kaşık adana biber salçası,
1 kaşık zeytinyağı,
1 tatlı kaşığı tuz,
1 tatlı kaşığı köri,
1 tatlı kaşığı karabiber,

Tavuk yıkanır içi dışı az tuzlanır,
Soğanlar piyazlık doğranır,salça,yağ ve baharatlarla iyice karıştırılan soğanlar tavuğun içine doldurulur,en üste 1 tatlı kaşığı margarin koyup temiz bir iple sahte cerrah kimliğiyle dikilir -:)))
Tencereye konan tavuğun üstüne kaynar su konur ve pişene kadar kaynatılır,
Bu arada evi muhteşem bir soğan ve baharat kokusu sarıyor

Tavuğun suyu ile mutlaka pirinç pilavı pişirilir(miş,öyle yaptım)
Pilavın üstüne pişen tavuk yerleştirilir ipi sökülür içi açılır,
Pilavın üstüne tavuk ve soğan konup afiyetle yenir

ISPANAK KÖFTESİ




ISPANAK KÖFTESİ

Eski bir yemek kitabında görüp denemeye karar verdim,iyi ki denemişim biz çok beğendik ve tavsiye ediyorum ıspanağı seviyorsanız mutlaka beğeneceksiniz

Aldığımız ıspanak iri yapraklı olduğu için sadece yapraklarını kullandım

300 gr(yaklaşık)ıspanak,
1 adet kuru soğan,
2 adet yumurta,
2 fincan beyaz peynir,
2 fincan rende kaşar peynir,
2 fincan un,
1 çorba kaşığı margarin,
Tuz, karabiber ve pul biber
Kızartmak için:
Sıvıyağ ve galeta unu(ben zeytinyağı ve normal un kullandım)

Önce ıspanaklar yıkanıp doğranır,
Tencereye ince doğranan soğan ve margarin konur, kısa süre kavrulur ve ıspanaklar ilave edilir birlikte az daha kavrulur(ıspanağın iyice pişmesi gerekmez),
Karışım ılıyınca içine ufalanan peynir,rende kaşar,yumurta ,un ve tuz biber konur karıştırılır,buzdolabında yarım saat kadar bekletilir,
Karışım elle yuvarlanır veya kaşık yardımıyla alınır ve unun(galeta unu) içine konur her tarafı unlanan köfteler kızgın yağa atılır her iki tarafı kızartılır
Sarımsaklı yoğurtla servis edilir
 

12 Kasım 2009 Perşembe

ÇAM MANTARI,MELKİ KAVURMASI


MELKİ MANTAR KAVURMASI


Yiyenler ne kadar farklı ve lezzetli olduğunu bilir,yemeyenler ve arzu edenler için tarifimi yazayım ki,melkiler(çam mantarı) bolken yemekte yarar var

1 kg melki,
2 adet soğan,
3 adet domates,
1 baş sarımsak,
3 adet kırmızı biber,
4-5 adet yeşil biber,
Az zeytinyağı

Mantarlar bir müddet sirkeli suda bekletilerek üstündeki toz toprak ve yapraklar temizlenir ve yıkanarak 5 dakika kadar haşlanır ve doğranır,
Sebzeler sotelik doğranır,
Tavaya zeytinyağı ve sebzeler konarak birlikte sotelenir,kısa süre haşlanarak yarı pişmiş olan mantarlar da ilave edilerek biraz daha kavrulur,tuz ve karabiber koyarak lezzeti tamamlanmış olur

9 Kasım 2009 Pazartesi

KEPEKLİ UN İLE KOL BÖREĞİ





KEPEKLİ UN İLE KOL BÖREĞİ

3 su bardağı kepekli tam buğday unu,
1 su bardağı normal beyaz buğday unu,
2 çorba kaşığı yoğurt,
2 çorba kaşığı sıvıyağ,
1 tatlı kaşığı tuz,
1 tatlı kaşığı şeker,
Yarım paket instant(kuru) maya

İç malzeme için:lor,dereotu ve soğan
Hamura sürmek için sıvıyağ

Hamur sevgi ile yoğrulur,mayalandırılır(az miktarda maya kullandım fazla kabarmasın diye)
Hamurdan küçük parçalar alınarak oklava ile ince açılır,fırça ile az miktarda sıvıyağ sürülür,ortadan ikiye kesilir,düz kenarına lor konarak rulo yapılır ve tepsiye yerleştirilir,
Üstüne 1 adet yumurta,2 kaşık yoğurt ve 1 kaşık yağ karıştırılarak sürülür ve fırında nar gibi kızartılır

6 Kasım 2009 Cuma

KESME HAMUR ÇORBASI




KESME HAMUR ÇORBASI

Bu çorbaya BALIKESİR de hacı çorbası denir hacılar gittikte sonra 3 hafta Perşembe günleri bu çorba pişirilir ve eşe dosta dağıtılır hep birlikte yenir idi!! İdi çünkü bu adetler artık uygulanmıyor unutuluyor
Hem unutulmaması hem de çok lezzetli olduğu için ara sıra pişiriyorum
Hamuru erişte hamuru gibi yapılıp kesilerek kurutuluyor,
Et tercihen koyun eti haşlanarak suyu ve eti kullanılıyor,(tavuk eti ile de oluyor)
Haşlanmış nohut,
Terbiyesi için;
Yoğurt,
Yumurta,
Un,
Sosu için;
Domates rendesi veya salça vee tereyağı,
Üstüne kıyılmış maydanoz

Tencereye yarı su yarı etsuyu konur,kaynayınca hamurlar atılır,hamurun inceliğine göre ocakta tutulur,nohutu atılır,tam pişmeden ocak kapatılır tencerenin kapağıda kapatılır hamurlar iyice yumuşasın ve kabarsın
Çukur bir kapta 1 su bardağı yoğurt,1 yumurta,2 kaşık un çırpılır(bu malzeme 2lt su için uygundur su miktarına göre azalır veya çoğalır
Bu sos çorbaya yavaşça ilave edilir,
Servis tabağına konduğunda domates sos maydanoz ve karabiber konur
İnanın çok lezzetli bir çorba



3 Kasım 2009 Salı

DOMATES SOSUNDA BAMYA KIZARTMASI



DOMATES SOSLU BAMYA KIZARTMASI


Bamyayı değişik şekilde yemek isteyenler için güzel bir seçenek
Bamyayı severek yiyemiyen ben dahil herkes çok beğendi
Öncelikle bamyalar ayıklanmadan yıkanır, kurutulur ve başları kesilir,
1 kahve fincanı maden suyu,
2 çorba kaşığı un,
1 adet yumurta,
1-2 kaşık su,
Tuz karıştırılarak sos hazırlanır,
Bamyalar sosa bulanarak kızgın sıvıyağda kızartılır
Domates sos için;
Domates rendesi ve dövülmüş sarımsak zeytinyağı ile kavrulur tuzu atılır ve servis tabağının altına yayılır,
Domates sosun üstüne kızaran bamyalar yerleştirilir ve mutlaka yoğurt la birlikte servis yapılır
Not:sos miktarı resimdeki bamyaya yetti

2 Kasım 2009 Pazartesi

FIRINDA MANTAR,ÇAM MELKİSİ

ÇAM MELKİSİ MANTARI






FIRIN MANTAR,ÇAM MELKİSİ


Şimdi tam zamanı çam ağaçlarının altından toplanan mantarlar(melkiler) pazarlarda kapış kapış gidiyor,kavurarak sebzeli sote yapıldığı gibi bu şekilde de bütün olarak fırında kızartılıyor,çok farklı ve lezzetli oluyor yemeyenler için denemekte yarar var diyorum
Mantar,
Un,
Zeytinyağı,
Tuz,karabiber

Resim-1}} Mantarlar elma sirkeli suda bekletilerek yıkanır,sap kısımları kontrol edilir kurtlanma varmı diye
!! not:yağmursuz kurak havalarda toplanan mantarların melkilerin daha fazla kurtlandığını gördüm,bu yüzden bol yağmurlu günlerde almakta yarar var
Resim-2}} Tuz,karabiber ve un karışımına bulanan mantarlar fırın tepsisine yerleştirilir,üzerine az zeytinyağı dökerek fırında kızarana kadar pişirilir,
Resim-3}} söze ne hacet





1 Kasım 2009 Pazar

ÇITIR BÖREK


ÇITIR BÖREK


Çıtır çıtır ağızda dağılan bir börek

Yufka,
1 su bardağından az eksik su,
1 fincan sıvıyağ,
Yumurta sarısı,
İç malzeme için lor,peynir vs

Yufka sigara böreğindeki gibi üçgen şekillerde kesilir,
Hazırlanan su ve sıvıyağ karışımı yufkanın üzerine fırça ile sürülür,
Üçgen dilimin geniş kenarına peynir konur ve çok sıkmadan rulo sarılır,
Üzerlerine yumurta sarısı sürülerek fırında pişirilir

BAKALIM KİMLER İZLİYORMUŞ?

Blog Listem