Bu Blogda Ara

23 Temmuz 2008 Çarşamba

Elmalı Kurabiye




Elmalı Kurabiye

Malzemeler:

1 paket yumuşak margarin,
1 çay bardağı sıvı yağ,
3 çorba kaşığı yoğurt,
1 paket kabartma tozu,
Aldığı kadar un,
Üstüne dökmek için: pudra şekeri
!!! hamurunda şeker yok,elmadaki şeker ve üstündeki pudra şekeri yetiyor

İç Malzemesi:

3-4 adet elma,
3-4 yemek kaşığı şeker,
yarım su bardağı iri kırılmış ceviz,
1 çay kaşığı toz tarçın

Tüm malzemeler yoğrulup kulak memesi kıvamında hamur elde edilir,şekil verip fazla kızartmadan pişirilir,soğuyunca üstüne pudra şekeri serpilir.

AFİYET OLSUN(kardeşim DİDAR sağolsun)

ÜÇGEN ÇITIR BÖREKLER




ÜÇGEN ÇITIR BÖREK
Taze yufka
Üstü için yumurta sarısı
Susam
İç malzeme olarak ilk kez denediğim bu harcı çok beğendik buzdolabımı açtığımda miadını doldurmaya hazırlanan,önce beni tüket diye bana yalvaran sebzelerin karışımından oluşan harcın içindekiler:
Kabak
Patlıcan
Patates
Soğan
Domates
Biber
Hepsini çiğ olarak rondodan geçirip sıvı yağla soteledim,içine kıyılmış maydanoz,tuz,karabiber,kimyon ilave edip soğumasını bekledim.
Yufkaları uzun şeritler halinde 8 parçaya böldüm,her şeritin üstüne hazırladığım (yaklaşık 1 su bardağı su 1 fincandan az sıvı yağ) karışımdan biraz sürdüm,şeritin uç kısmına 1 çorba kaşığı iç harcını koyup üçgen ya da muska şeklinde sardım,yağlı kağıt olan fırın tepsisine koydum (bu sayede böreklerin altı yağlı olmadı)yumurta sarısını sürüp susam veya çörekotu serpip pişirdim.Arasına sürdüğüm su ve yağ karışımından dolayı hem kabardılar hem çıtır çıtır oldular.

YAZ PİZZASI


YAZ PİZZASI
Yaz sebzeleri ile hazırladığım için adını böyle koydum
Hamuru için:3 su bardağı un,
1 paket instant maya(kuru maya),
1 tatlı kaşığı tuz,
1 tatlı kaşığı şeker,
Ilık su
Üst malzeme:
2 adet patlıcan,
2 adet kabak,
4 adet soğan,
8-10 adet biber,
4-5 domates,
3 diş sarımsak,
Kaşar peyniri,
Ketçap
Bu malzemelere mantar,haşlanmış mısır,bezelye ilave edilebilir,önemli olan evdeki malzemeleri değerlendirmek,israfı önlemek ve değişik lezzetler icat etmek olmalı.(kadınların mutluluk oyunlarından biri bence)
Önce hamuru yoğurup mayaladım,sebzeleri doğrayıp soteledim,kaşar ve ketçabı ayırdım.Mayalanan hamurun yarısını yuvarlak tepsiyi yağlıyarak yaydım,üzerine biraz ketçap sürdüm, sotelenen harcın yarısınkoydum.(bu malzemeden 2 tepsi çıktı)Fırına koyup pişmesini beklerken kaşar peynirini rendeledim,altı ve üstü pişince kaşarı serptim eriyince çıkarttım.
SONUÇ: Şimdiye kadar yediğimiz pizza çeşitlerinin içersinde abartısız en lezzetlisi ve en güzeli (misafirlerimiz de çok beğendiler)

ZEYTİNYAĞLI TAZE BÖRÜLCE YEMEĞİ


ZEYTİNYAĞLI TAZE BÖRÜLCE YEMEĞİ
Aynen taze fasulye yemeği pişirir gibi tencereye önce soğan,domates, biber doğranır,üstüne yıkanmış ayıklanmış taze börülceler konur,zeytinyağı,tuz,az şeker ilave edip kapağı kapatılır kısık ateşte pişirilir.Ege yöresinde dolayısıyla BALIKESİR de de çok sevilerek yenir,kış içinde derin dondurucuda saklanır.

BÖRÜLCE SALATASI


BÖRÜLCE SALATASI

Börülce sallaması yani salatası için lazım olanlar:
Taze börülce
Limon veya koruk suyu
Sarımsak
Sızma zeytinyağı
Taze börülceler uzunluğuna göre 2ye veya 3e bölünür,az tuzlu suda haşlanır,servis tabağına alınır.Başka bir kapta ezilmiş sarımsak,limon suyu,zeytinyağı,tuz karıştırılır ve börülcenin üstüne dökülür.Harika bir salata afiyet olsun.İstenirse yazdan az haşlanmış börülce derin dondurucuda saklanabilir.

9 Temmuz 2008 Çarşamba

MISIRLI PİRİNÇ PİLAVI



MISIRLI PİRİNÇ PİLAVI
1 su bardağı pilavlık pirinç,
1 küçük kutu konserve mısır,
1 çorba kaşığı tereyağı,
1’5 su bardağı et suyu veya tavuk suyu
Pirinçleri bir müddet tuzlu ve ılık suda beklettim, yıkayıp, suyunu süzdüm.Tereyağını eritip tavuk suyunu koydum.(Haşladığım tavuk yada etin suyunu küçük kaplarda dondurucuda bekletiyorum,ihtiyaç olduğunda çıkarıp kullanıyorum.)Bir ölçü pirince birbuçuk ölçü su koydum ama,pirincin cinsine ve kalitesine göre farklılık gösterebilir.
Su kaynayınca pirinçleri ilave ettim,orta ateşte suyunu çekene kadar pişirdim,ocağı kapatıp,üzerine susuz olarak mısırları döktüm ve kapağın altına kağıt havlu koyarak tencereyi kapattım.Demlenmesi ve şişmesi için beklerken masayı hazırladım,kapağı açtığımda görüntü ve koku MUTLU SONdu

FIRIN BÖREĞİ


FIRIN BÖREĞİ
5 su bardağı un,
1 paket instant maya,
1 tatlı kaşığı tuz,
1 tatlı kaşığı toz şeker
Bu malzemeler ılık suyla yoğrulur, mayalanmasını beklerken iç malzemesi hazırlanır.
300gr kıyma,
4 adet soğan,
4 adet patates,
2 adet biber,
1 adet domates,
Maydanoz,tuz,karabiber
Biraz sıvı yağ
Kıyma hariç tüm malzeme rondodan geçirilir,kıyma ile birlikte az kavrulur,ılıyana kadar da hamur mayasını almıştır.(Bu ölçüdeki hamurdan iki tepsi börek çıktı.)Hamurun yarısı yağlanmış tepsiye konur inceltilir,iç harcı konur ve hamur kenarlarından çekilerek ortada birleştirilir,yani bohça gibi kapanır, açık yer kalmaz.Bıçakla dilimlere ayrılır pişince kesmesi kolay olsun diye.Biraz daha mayalaması için bekletilir,üstüne 1 adet yumurta çırpılarak sürülür ve ısıtılmış fırında pişirilir.

KIYMALI KAŞARLI PİDE


KIYMALI VE KAŞARLI PİDE
HAMURU İÇİN:
4 su bardağı un,
1 paket instant maya,
1 tatlı kaşığı tuz,
1 tatlı kaşığı toz şeker,
Ilık su
Malzemelerle hamur yoğrulur ve mayalanması için üstü örtülür. Bu arada iç harcı hazırlanır.
İç harcı için:
500gr orta yağlı kıyma,
4 adet soğan,
Maydanoz, karabiber, kimyon, pul biber
Soğanlar rondodan geçirilip,kıyma ve diğerleri ile karıştırılır.
Mayalanan hamurdan elma büyüklüğünde bezeler alınıp,oval şekle getirilir,üzerine kıyma harcı konur ve kenarları az kapatılır,pide şekli verilir.
250 c ısınmış fırında pişirdikten sonra çıkarıp üstüne tereyağı sürülür.
Kaşarlı pidede ise hamurun üstüde kapatılır ki;kaşar peyniri eriyip akmasın

Minyatür Poğaça- Mayasız,tereyağlı Mini Poğaça





Minyatür  Poğaça- Mayasız,tereyağlı Mini Poğaça

Küçük yaptığım için ismini böyle koydum ama ağızda dağılan çok lezzetli bir poğaça oldu.

MALZEMELER:


250 gr  tereyağı(oda sıcaklığında)
1 çay bardağı sıvıyağ
1 çay bardağı yoğurt
2 adet yumurta birisinin sarısı üst için
1 tatlı kaşığı sirke
Tuz
Kabartma tozu
Aldığı kadar un


Üstü için:

1 tatlı kaşığı pekmez
Susam çörekotu
Olmazsa olmaz sevgi 


YAPILIŞI:


Tereyağı (tercihimdir)oda sıcaklığında olacak,tüm malzemeler çok fazla abartmadan(mayalı hamur gibi çok yoğurmadan) karıştırılır,bu sayede poğaça daha çok kabarıyor ve yumuşak oluyor.İ ç malzeme koyarak istenilen şekil verilir,üstüne de ayırdığımız yumurta sarısı ve pekmez sürülür,susam çörekotu serperek önceden 210 derecede ısınan fırında pişer,bu arada evin her yerini miss gibi koku sarar.İç malzemeyi yazmaya gerek görmedim çünkü:o an evde ne varsa o!!!!!!! 

AFİYET ŞİFA OLSUN

ÇİKOLATALI MİLFÖYLER




ÇİKOLATALI MİLFÖYLER

Malzemeler:

10 yaprak milföy
10 adet yaprak çikolata
1 çay bardağı üzüm
1 çay bardağı iri ceviz
1 tatlı kaşığı tarçın

Üzerine: Kakao,pudra şekeri

Yapılışı: Çikolatalar ufak parçalara bölünür, diğer malzemelerle karıştırılır.
Buzluktan çıkarıp yumuşattığımız milföylerin ortasına iç malzeme konulur,bohça gibi kapatılır.Önceden ısıtılmış fırında pişirilir.Soğuduktan sonra üzerine pudra şekeri ve kakao elenir.
Habersiz gelen misafirlerime,evdeki malzemelerle acilen hazırladığım bir ikramlık.
Bu tarif çok beğenildi.Son derece pratik ve lezzetli.Şimdiden afiyet olsun.

TİRİT Balıkesir düğün yemeği




TİRİT (Balıkesir yemeği)
Balıkesir ve civarında özellikle; düğün yemeklerinin vazgeçilmezidir ve oldukça lezzetlidir.
· Malzemeler:
· Kemikli koyun veya dana eti (orijinali böyle ama kuzu veya tavuk eti de denenebilir)
· Tirit için özel pide(buda evdeki bayat ekmekle olabilir)
· Domates rendesi ya da az tuzlu salça
· Maydanoz
· Tereyağı
· Bir demet sevgi

Yapılışı:
Haşlanan etler kemiklerinden ayrılır, didilir,suyu ayrı bir kapta kaynamakta iken ;küçük doğranmış pideler et suyunun içine atılır,fazla tutmadan kevgirle servis tabağına alınır.(çok yumuşamasın diye) Üzerlerine etlerimiz bolca konur,dahasonra,
Az sıvıyağla kavurduğumuz domates rendesi(ben yazdan hazırlıyorum rengi, lezzeti, kokusu harika) yada salça sos olarak dökülür.1demet kadar maydanoz ince kıyılıp ilave edilir.Tereyağı kızdırılıp İskender gibi üstüne dökülür.
Gelelim 1 tutam sevgiye o nerede derseniz : o zaten hep içimizde
Mutfağa onsuz girilir mi???Yüce RABBİM bizi sevgisiz bırakmasın hem sevsin hem sevdirsin hem de sevindirsin.AMİN
Lütfen deneyin zahmet olmazsa bana sonucu bildirin pişman olmazsınız AFİYET ŞİFA OLSUN.

TAZE ASMA YAPRAKLARINI SAKLAMA ŞEKLİ,ŞİŞEDE KURU SAKLAMA


ASMA YAPRAKLARI

Kışa sarma yaprakları hazırlamanın tam zamanı. Dünyanın iyot zenginliği yönünden 2.sırasındaki Edremit körfezi KAZ (İDA) dağlarının eteğindeki yazlığımdan zümrüt yeşili asma yapraklarını büyük sevinçle topladım,nede olsa yılın ilk ürünü.
Gelelim hazırlığa:
İhtiyacımız olan şey yaprak cam şişe çok az dereotu
İki yada üç adet yaprak üstüste konur,elde önce enine sonra boyuna ikiye katlanır. Cam şişeye sıkıca yerleştirilir,hiç boşluk kalmıyacak hava almasın diye.Üstüne bir dal dereotu konursa hem güzel koku veriyor,hem yapraklar sarı renk alıyor.En az 2 -3 yıl bozulmadan dayanır.
NOT:Yapraklar ve şişe tam kuru olacak,nemli olursa kısa zamanda çürürler.

8 Temmuz 2008 Salı

ACI BİBERLİ DOMATES- MENEMENLİK


ACI BİBERLİ DOMATES
Miktarları veremiyorum çünkü yaz mevsiminde zaten çok olan sebzeleri değerlendirmek bozulmalarını önlemek için ideal bir iş.
Rendelenen ya da robottan geçirilen domates derin bir tencerede kaynatılır.
Diğer tarafta acı veya tatlı biberler küçük doğranır,ayrı tencerede içine az zeytinyağı konarak hafifçe kavrulur,ateşte çok tutulmaz erir.
Suyunu çeken domatesin içine tuz ile ilave edilir ,bir iki taşım kaynatılıp cam şişelere konur.Ayrı bir kapta şişelerin kapakları kaynatılır ki;steril olsun.
Kapaklar kurulanır sıkıca kapatılır,ters çevrilir ve üzerleri örtülür,soğuyunca serin gölge bir yerde tutulur.
Domates rendesi biberli olunca bazı yemeklere özellikle yumurtaya çok yakışır

PAZI SARMASI


PAZI SARMASI

MALZEMELER:

1 bağ pazı
300 gr kıyma
2 adet soğan
1 su bardağı ince bulgur
2 çorba kaşığı domates rendesi(yazdan hazırladığım)
1 çorba kaşığı domates salçası
1 çorba kaşığı biber salçası
1 fincan zeytinyağı
bir miktar maydanoz, dereotu,taze nane
arzuya göre tuz karabiber vs

HAZIRLANIŞI:

Pazıların sapları kesilir,yaprakları sıcak suya batırılır ve çıkarılır,fazla tutulmaz erir.Soğan robottan geçirilir,iç malzemelerle birlikte karıştırıp bir güzel yoğrulur.Pazı yaprakları2ye veya 3ebölünüp muska şeklinde sarılır.Tencereye yerleştirilen sarmaların üstüne düz bir tabak kapatılırki;sarmalar pişerken dağılmasın.Sıcak suyu da ilave ettikten sonra çok harlı olmayan ateşte pişirilir.
AFİYET OLSUN.

5 Temmuz 2008 Cumartesi

TENCERE LAHMACUNU


TENCERE LAHMACUNUAslında bildiğimiz fırında pişen lahmacun ama;aklımızda olmayan bir olay sonucu böyle oldu,çok da iyi oldu.Sevgili HÜLYAnın konuğu olduk,blogumdaki kıymalı pidelerden özel istek üzerine yapmaya başladık.İlk tepsi pideler fırına girdi,hülyanın sevinci kursağında kaldı elektirikler kesildi,şimdi gelir az daha bekliyelim dedik ama yok!!! ne gelen var ne giden hadi bir çare derken teflon tencereye az un döktüm,ince açtığım hamuru koydum ve üstüne harcı koyup kısık ateşte kapağı kapalı olarak pişirdim altı iyice kızarınca tersinide çok az pişirdim inanın çok güzel olmuş,iyi ki tencerede pişirmişim.
Hamuru bildiğiniz gibi un,maya,ılık su,tuz,az şekerden ibaret
Harcı da kıyma,domates,biber,soğan,maydanoz,baharat,tuz
Hepsi çiğ olarak karıştırılır
Afiyet olsun.

BAKALIM KİMLER İZLİYORMUŞ?

Blog Listem