Bu Blogda Ara

31 Ekim 2012 Çarşamba

FIRDÖNDÜ KURABİYE,NİŞASTALI,KAKAOLU KURABİYE


FIRDÖNDÜ KURABİYE,KAKAOLU VE NİŞASTALI KURABİYE

HEPİNİZE MERHABALAR KUCAK DOLUSU SELAMLAR :)
Bayram dönüşü güzel bir kurabiye ile başlamak istedim,(uzuuun zamandır kurabiye yayınlamadığımı farkettim)çaylarımızın yanında sıcak sohbetlerimize eşlik edecek lezzetli,hazırlaması kolay ve zevkli bir kurabiye :)
aynı zamanda sevgili gülcan da gelibolu 17 p.d.ç.s. etk varmış oraya gitsin :)

 KURABİYE MALZEMELERİ:

2 adet yumurta,
1 su bardağı pudra şeker,
1 su bardağı fındık yağı,
2 yemek kaşığı süt,
1,5 su bardağı un,
1 paket 250 gr mısır veya buğday nişastası (ben evde olduğu için mısır kullandım),
1 paket kabartma tozu,
1 paket vanilya,
2 yemek kaşığı kadar kakao(isteğe göre miktar değişir)
kakao ve süt hariç malzemeler karıştırılır, hamur yoğrulur, hamurun 1/3 kısmına kakao ve süt konur tekrar yoğrulur(kakao hamurun kıvamını sertleştireceği için sütle yumuşatılır)
avuç içine ceviz büyüklüğünde sade hamur alınır,üstüne de yarısı kadar kakaolu hamur konur, iki avuç arasında hafif dairesel hareketler yaparak helezon şekli kendiliğinden çıkar:)

25 Ekim 2012 Perşembe

KURBAN BAYRAMIMIZ MÜBAREK VE KESİLEN KURBANLARIMIZ RAB'BİMİZE KURBİYYETİMİZE(YAKLAŞMAYA) VESİLE OLSUN

Rahman ve Rahim Olan Allah’ın Adıyla,

İçerisinde pek çok güzellikleri ve hikmetleri barındıran Kurban bayramına bir kez daha ulaşmanın huzurunu, sevincini ve bereketini yaşamaktayız. Yüce Allah’ın çağrısına icabet edip hac ibadetini eda etmek üzere kutsal topraklarda bulunan hacılarımızla birlikte bütün İslam âleminin bayramını tebrik ediyor, hayırlara vesile olmasını diliyorum.


Kurban bayramı, barışın esenliğin; birlik içinde duanın, yakarışın; statülerden arınarak eşitlenmenin; kendini bilmenin, tefekkürün, tezekkürün, yenilenmenin; sabrın, nefisleri terbiye etmenin, hassasiyetin, hiç bir canı incitmemenin, yok etmemenin; çaresizliği gidermenin, yaşama bilincinin, kutlu yürüyüşün; tarihe tanıklık etmenin kutsalı ve geçmişi idrak etmenin; yoksula, kimsesize, çaresize yakınlaşmanın bayramıdır.

İçerisinde pek çok sembol, anlam ve değer taşıyan kurban ibadeti sadakatin, teslimiyetin ve fedakârlığın göstergesidir. Hac vesilesiyle Arafat’ı dolduran Müslümanlar, Allah’la misaklarını yenilerken, kurbanlarını sadece O’nun adıyla keserek ubudiyetlerini tahkim etmektedirler. Arafat’ta ihrama bürünen Müslümanlar artık Allah’tan başka sığınılacak bir melcenin olmadığına, farklılıkların birer rahmet olduğuna, tutku ve isteklerin geçici olduğuna; buna karşılık asıl emek verilmesi gerekenin takva olduğuna bilfiil şehadet etmektedirler. Allah’ı birlemenin ve ona teslimiyetin bir nişanesi olarak Hz. İbrahim, oğlu İsmail’i Rabbine kurban etmeye hazırlanırken, aslında insanlık tarihine muhteşem bir mesaj vermektedir. Rabbin rızasını her şeyin üstünde gören İbrahimî mesaj o günden bugüne Rabbimizle aramızdaki bağın nasıl olması gerektiği konusunda sayısız ölçü, hikmet ve işaretler sunmaktadır.


İslam ümmeti bugün bir taraftan sevincin ve huzurun bayramını yaşarken diğer taraftan acının bayramını yaşamaktadır. İslam beldelerinin sokaklarında akan kanlar, İbrahim’in İsmail için akıttığı kanlar değil; İsmail’in canına karşı verilen kurbanların kanları da değil, evlatlarımızın, kardeşlerimizin, canlarımızın kanıdır.


Bugün İslam coğrafyasında hikmetini yitirmiş medeniyet havzasının mirasçıları olan bizler, silahın gücüyle değil, selâmın rahmetiyle birbirimize karşı güveni tesis ederek barışı ve esenliği pekiştirelim. Evlatlarımızın, kardeşlerimizin, canlarımızın akan kanlarına dur diyelim. Ümitsizlik vadilerinde yuvarlanan insanlık adına ümit olalım. Cennetini yitirmiş Adem'in çocuklarına teselliler sunalım. Bu bayram, çatlak dudaklarımıza pınar, çorak gönüllerimize inşirah olsun. Seslerimizi dua dua avuçlarımızda biriktirelim, utançlarımızı, ayıplarımızı pişmanlıklarımızı "ah"larımızı rahmetinin kucağına dökelim. Gafletin çamuruna batmış insanlık adına, kin ve nefretin, ırkçılığın ve ayrımcılığın hükmettiği âleme kalplerimizi kardeş kılarak, renge, ırka, dile, kültüre, coğrafyaya, makama, mevkiye bakmaksızın kardeşçe var olalım, örnek olalım, ümit olalım. Kardeşin kardeşi kuyuya attığı, kardeşin kardeşe el kaldırdığı bir çağda, Habil gibi engin, Yusuf kadar derin; İbrahim gibi halim, İsmail gibi sabır timsali olalım.

Bayram sevincini evlerinden, yurtlarından, topraklarından ayrılmak zorunda bırakılarak ülkemize sığınan Suriyeli kardeşlerimizden de esirgemeyelim. Bir tebessümle dahi olsa yanlarında bulunalım. Kimsesizlerin kimsesi olalım.

Ülkemizin birlik ve beraberliğine kasteden, masum vatandaşlarımızı katleden, huzur ve asayişimizi sürekli tehdit edip her birimizi ateş altına almaya çalışan terör fitnesinin de ortadan kalkması için dua edelim.

Bu duygular içinde gerek yurt içinde gerekse yurt dışındaki bütün vatandaşlarımızın, Arafat’ta Cenab-ı Allah’a mülaki olmaya çalışan kardeşlerimizin, tüm İslâm âleminin mübarek Kurban bayramını kutluyor, bu bayramın iç dünyamıza, hanelerimize, ülkemize, dünyamıza huzur ve mutluluk getirmesini Cenab-ı Allah’tan niyaz ediyorum.


Prof. Dr. Mehmet GÖRMEZ

Diyanet İşleri Başkanı
Tarih: 24.10.2012

22 Ekim 2012 Pazartesi

KÖZ BİBER VE PATLICAN SALATASI,DONDURUCUDA VE CAM ŞİŞEDE KÖZ BİBER SAKLAMA




MERHABALAR,SELAMLAR,SEVGİLER,MUTLU HAFTALAR
Kışlık hazırlık yaparken ani bir kararla ortaya bu püre halindeki köz salata çıkıverdi :)
köz matik üzerinde bir kaç yerinden bıçak batırdığım patlıcanları,fırın tepsisinde de kırmızı kapya biberleri közledim
( yıkadığım biberleri uzunlamasına 2 ye kesip tohumlarını çıkarıp tepsiye dizdim,piştikten sonra ayıklaması daha zor oluyor),
kabuklarını çıkardığım biberlerin bir kısmını sıcakken temiz ve kuru cam şişeye koyup kapağını sıkıca kapatıp 1 gün üstü örtülü beklettim( ilk kez şişeye koydum, deneyin diyemiyorum ancak; soğuyan biberleri buz dolabı poşetlerine koyup dondurucuda bekletiyorum bana çok daha güvenilir geliyor :)
SALATA İÇİN:
közlenmiş ve ayıklanmış patlıcan,biber ve 3 diş çiğ sarımsağı rondoda püre haline getirdim,tuz ve nar ekşisi ile karıştırıp üzerine sızma zeytinyağı döktüm

17 Ekim 2012 Çarşamba

TAVUK KAPAMA,FIRINDA TAVUK VE PİLAV



MERHABALAR,SELAMLAR,SEVGİLER
Bugün sizlerle çok lezzetli bir ana yemek paylaşmak istedim,biz çok severek yiyoruz, misafirlerimize ikram etmekten,onların beğenisini görmekten mutlu oluyoruz :)
hazırlaması oldukça kolay,görüntüsü hoş,servisi kolay ve lezzeti tavan yapan yemeğimiz için;
1 adet bütün tavuk(parça tavuk da olur)
pirinç,
tereyağı,
tuz,
tavuk suyu gerekli
öncelikle tavuğu güzelye temizleyip yıkayıp tencereye koyuyoruz,üstüne kaynar su döküp hafif pişene kadar kaynatıyoruz(çok fazla pişirmeye gerek yok fırında da pişecek kızaracak)
pirincimizi sıcak ve tuzlu suda bekletiyoruz,
fırın tepsimize tavuğu koyuyoruz,pirinci çok güzel ama kırmadan yıkıyoruz ki nişastası gitsin, tepsiye tavuğun etrafına yerleştiriyoruz,haşladığımız tavuğun suyunu yeterli miktarda tuz ilavesi ile pirincin üzerine döküyoruz
ben tavuğun üstüne sadece çok az miktarda tereyağını parmaklarımla sürdüm,
fırında tavuk kızarana pirinçler de suyunu çekene kadar tuttum

15 Ekim 2012 Pazartesi

PATLICAN REÇELİ,KARANFİLLİ KOLAY PATLICAN REÇELİ




MERHABALAR
HEPİNİZE REÇEL  TADINDA; TATLI,LEZZETLİ,HUZURLU,SAĞLIKLI VE HAYIRLI BİR HAFTA DİLERİM :)
İlk kez patlıcan reçeli yaptım :) acaba olur mu olmaz mı nasıl bir lezzet ortaya çıkar diye tereddütle başladım ama,tereddüte gerek yokmuş oluyormuş çok da güzel bir reçel oluyormuş onu gördüm:) küçük patlıcan bulma imkanına sahip iseniz hemen yapın derim,çünkü tek sıkıntı küçücük minicik patlıcan bulmakta,pazarlarda satılmaz herhalde,ancak büyümesine fırsat vermeden henüz bebekken :)) dalından koparmakla mümkün olacak,yani ben öyle yaptım,komşunun bahçesindeki mini patlıcanları görünce dayanamadım :)
gelelim nasıl yaptığıma:
klasik reçeller gibi başladım(nasıl yapıldığı konusunda fazla fikrim yok kendimce uyguladım)
patlıcanları(kıyamasam da kabuklarını incecik soydum,
zaten çok küçük olduklarından elma dilimi gibi ortadan 2 ye sonra tekrar 2ye yani bazısı 4e bazısı 6 ya bölündü,
su (tuzlu değil)içinde dilimlenmiş patlıcanları beklettim(koyu renkli acı suyu çıksın diye),
küçük bir tencerede kısa süre hafif yumuşayana kadar kaynattım,
suyunu süzüp birkaç kez yıkadım,kevgire alıp suyunu süzdürdüm
bu arada tencereye 2,5 su bardağı şeker,2 su bardağı su,1 çay kaşığı tereyağı,8-10 adet tane karanfil koyup 5-10 dakika kaynattım,
suyu süzülen patlıcan dilimlerini şerbete attım,kısa sürede kıvama gelen reçele yarım çay kaşığı limon tuzu koyup 1-2 taşım kaynatıp ocağı kapattım.
işte hepsi bu kadar ,yaptım oldu :)
YANİİ PATLICAN REÇELİ YAPMAK SANDIĞIM KADAR ZOR DEĞİLMİŞ

12 Ekim 2012 Cuma

ÇAYLI VE HİNDİSTAN CEVİZLİ KEK




HEM ÇAYLI,HEM HİNDİSTAN CEVİZLİ  YUMUŞACIK NEFİS BİR KEK
3 adet yumurta,
yarım su bardağı sıvıyağ(ben fındık yağı kullanıyorum),
yarım su bardağı çay demi,
1 su bardağından 1 parmak az şeker,
yarım su bardağı hindistan cevizi,
2 su bardağı un,
1 yemek kaşığı kakao,
1 paket vanilya,
1 paket kabartma tozu

11 Ekim 2012 Perşembe

HAYIRLI CUMALAR,99 ESMA-99 DUA,ER-RAKİB cc


HAYIRLI CUMALAR,SELAMLAR, SEVGİLER
ER-RAKİB cc
SEN Kİ; YAPIP ETTİKLERİMİ HAFIZAMA KAYDEDER,
KENDİMİ KENDİME TANIK EYLERSİN.
KALBİMİN SIRLARINI BİLİRSİN.
SEN Kİ;BİR AĞACIN HER HALİNİ MEYVESİNİN KALBİNE DERC EDERSİN.
HER ŞEY ÜZERİNDE GÖZETLEYİCİSİN SEN.
SEN Kİ,MEYVENİN TADINI,KOKUSUNU,DOKUSUNU,RENGİNİ ÇEKİRDEĞİNDE ÖZETLERSİN.
HER İŞİN İNCELİĞİNİ BELİRLEYİCİSİN SEN.
SEN Kİ;BUGÜNÜN ÇİÇEKLERİNİN TOHUMLARINDA YARININ ÇİÇEKLERİNİ BÜYÜTÜP BELERSİN.
HER BİR ZERREYİ GÖRÜP GÖZETİRSİN SEN.
SEN Kİ;GÜZLERİ SOLAN YAPRAKLARDA,TOPRAĞA DÜŞEN TOHUMLARDA SAYISIZ BAHARLARI GİZLERSİN.
SİLİNİP GİDEN ŞEYLERİ KAYDEDİCİSİN SEN.
*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*
EY ER-RAKİB OLAN RABBİMİZ;
ÖMRÜMÜZÜN HER ANINDA SENİ ANMAK DİLERİZ.
LAKİN HALİMİZ EL VERMEZ,UNUTURUZ.
KALBİMİZE ZİKRİNİ  YERLEŞTİR,UYANDIR BİZİ.
ÖLÜM ANIMIZI SENİ ANARAK YAŞAMAK İSTERİZ.
LAKİN MECALİMİZ YETMEZ,SUSARIZ.
DUALARIMIZI  KATINA ERİŞTİR,YANDIR BİZİ.
HESAB  GÜNÜ SENİ RAZI ETMEYİ ARZU EDERİZ.
LAKİN SEVABIMIZ YETMEZ,KORKARIZ.
YAPTIKLARIMIZI HAYRA ERİŞTİR,İYİLERLE ANDIR BİZİ,CÜMLEMİZİ
AMİİN
99 ESMA-99 DUA-SENAİ DEMİRCİ

9 Ekim 2012 Salı

KARIŞIK TURŞU,YUVARLAMA TURŞU


KARIŞIK YUVARLAMA TURŞU



adı üstünde** karışık turşu**:)))



isteğe göre ve evde ne varsa o kadar malzemeyle yapılabilecek bir turşu çeşidi



bu şişelerin içinde patlıcan,yeşil biber,kırmızı(kapya) biber, salatalık,sarımsak,acı biber,tane karabiber var



yapılışı:yıkanan sebzeler uygun büyüklükte kesilip ağzı sıkı kapanan gazoz şişelerine doldurulur(su şişesi olmuyor(muş) 1 tatlı kaşığı toz şeker,1 tatlı kaşığı iri kaya tuzu,1 çay bardağı sıvı yağ,1 çay bardağı sirke konur,kapağı kapatılır,ara sıra yuvarlanır,yaklaşık 1,5-2 ay sonra turşu hazır hale gelir(miş) ben de ilk kez yaptım,inşallah görüntüsü kadar güzel olur
***BAKTIM TURŞUM OLMUŞ HEM DE ÇOK GÜZEL BİR TURŞU OLMUŞ**

7 Ekim 2012 Pazar

MÜRDÜM ERİĞİ KOMPOSTOSU,HOŞAFI


MÜRDÜM ERİĞİ KOMPOSTOSU,HOŞAFI
Marmelatını,reçelini yaptım ama hoşafını ilk kez yaptım,rengiyle,lezzetiyle bizi mest etti:)
yıkadığım erikleri ikiye bölerek tencereye koydum,üzerine su ve az miktarda şeker ((erik ekşi olmadığından dolayı şekeri azalttım))ilave ederek ocağa koydum,kabuk tarçın veya karanfil olmadan sadece eriğin lezzeti kokusu olsun istedim,
soğuduktan sonra kaselere döküp üzerlerine yağsız olarak teflon tavada kavurduğum çam fıstıklarını koydum,
misafir soframızdaki yerlerini alan kompostomuz çok  beğenildi

2 Ekim 2012 Salı

İNCİR REÇELİ(GÜZ İNCİRİ)




İNCİR REÇELİ
MERHABALAR CANLAR
Eylül ayı da bitti,ekim ayına girdik,havalar serinlemeye başladı,kış mevsimi yaklaştı:) kış hazırlıklarına devam ediyoruz,ömrümüz ve nasibimiz varsa yaptıklarımızı inşallah yeriz,yediririz:)
malum taze incirler bitti,kurumaya başlayan incirlerden az miktarda reçel yaptım,öylesine lezzetli oldu ki tek problem az yemek gerek çünkü oldukça bol kalorili,enerji verici
Adana,Osmaniye yöresinde susamlı incir reçeli yapılıyor sanırım 1-2 kez oradan hediye geldi ben de ona benzetmeye çalıştım
20 adet incir,
1,5 su bardağı su,
1 su bardağı şeker,
yarım çay kaşığı tereyağı,
1 çay bardağı susam,
1 küçük parça limon tuzu
üst resimde görüldüğü gibi incirleri leğende su içinde bekletip üzerindeki toz,tüy vs den arındırmak için güzelce yıkadım,
küçük parçalar halinde doğradım,
tencereye su,tereyağı ve şekeri koyup kaynattım,
incirleri ilave edip birlikte incirler yumuşayana kadar kaynatılır,
kıvama geldiğinde limon tuzu konur 1-2 taşım daha kaynatıp ocak kapatılır,
susamı ilave edip sıcakken kavanoza konur
NOT: REÇEL KIVAMI NASIL ANLAŞILIR?
kaynama esnasında 1 kaşık reçel porselen veya cam bir tabağa konur,soğuk ortamda ya da buzdolabında bekletilir,tabak içindeki sıvılığına bakılır,ya da 1 damla reçel suyu elimizin baş parmağının tırnak üstüne dökülür akmıyor düz duruyorsa olmuştur

BAKALIM KİMLER İZLİYORMUŞ?

Blog Listem