MERHABALAR,ALTINOLUK'TAN,AKÇAY'DAN SELAMLAR,SEVGİLER
**PAZILI RULO BÖREK**
Pazı bitkisini bilirmisiniz dostlar?
etli dolması,sarması,pirinçli yemeği,kavurması,böreği yani pazı bitkisi ile çeşit çeşit lezzetler elde etmek mümkün
**faydaları aşağıdadır!!!!
zümrüt gibi yemyeşil iri yapraklı sulu yapısıyla pazarlarda tezgahları süslüyor,yapraklarını börek yaparak,saplarını da soğan,biber ve domatesle soteleyerek yoğurtlu ve yumurtalı olarak tükettik
BÖREĞİMİZİN MALZEMELERİ:
5 adet yufka
2 demet pazının yaprakları
2 adet kuru soğan
1 fincan sızma zeytinyağı(iç malzemesi için)
1 fincan sızma zeytinyağı( yufkaları yağlamak için)
maydanoz,dereotu,taze nane
200 gr tuzsuz lor
1 tatlı kaşığı tuz
isteğe göre:karabiber,kimyon,pul biber
üstüne sürmek için;
1 adet yumurta
2 yemek kaşığı yoğurt
tuz
YAPILIŞI:
*Öncelikle pazı yaprakları saplarından ayrılır, yıkanır,mümkünse salata kurutucusunda kurutularak ince ince kıyılır,soğanlar ince doğranır ya da benim yaptığım gibi rondodan geçirilir,
*geniş bir kap içinde yapraklar,soğanlar,baharatlar,lor ve zeytinyağı karıştırılır
*yufkanın bir tanesi tezgaha yayılır,üzerine fırça ile bir miktar zeytinyağı sürülür,iç malzemenin 5 te 1 i yayılır,üstüne ikinci yufka yerleştirilir,ilk yufkadaki gibi önce zeytinyağı sonra iç malzeme eşit olarak yayılır,diğer yufkalar da aynı şekilde hazırlanır
*5 kat yufka iç malzemeleriyle birlikte(resimde görüldüğü gibi)rulo yapılır
*keskin bir bıçakla 1 parmak kalınlığında dilimlere ayrılır
*tepsiye yerlştirilen ruloların üstüne yumurta,yoğurt karışımı sürülür
*210 c fırında pişirilir
*afiyetle yenir
ŞİFA OLSUN
****Pazı, A vitamini kaynağı betakaroten, C vitamini ve folik asit yönünden zengin bir bitkidir. Özellikle yaprak sapları kırmızı renkli olan pazılarda A vitamini oranı yüksek olur. Pazının diğer besin değerleri ıspanağınkine çok yakındır. SAĞLIĞIMIZA YARARLARI
Besin değerleri ıspanağınkine benzeyen gösterişsiz pazı bitkisi, önemli bir besindir. Bunun yanı sıra;
o Pazı yaprakları bedeni güçlendirici (tonik) etkiler taşımaktadır.
o Pazı yaprakları, içerdiği demir ve folik asitle kansızlığı önler. Ayrıca pazının yenilmesi gebe kadınların spina bifida (omurganın bir tarafının açık olması hastalığı) taşıyan çocuklar doğurma rizikosunu en aza indirir.
o Pazının tohumları, geleneksel olarak halk hekimliğinde yarı lapası şeklinde ve kan kesici olarak kullanılagelmiştir.
Besin değerleri ıspanağınkine benzeyen gösterişsiz pazı bitkisi, önemli bir besindir. Bunun yanı sıra;
o Pazı yaprakları bedeni güçlendirici (tonik) etkiler taşımaktadır.
o Pazı yaprakları, içerdiği demir ve folik asitle kansızlığı önler. Ayrıca pazının yenilmesi gebe kadınların spina bifida (omurganın bir tarafının açık olması hastalığı) taşıyan çocuklar doğurma rizikosunu en aza indirir.
o Pazının tohumları, geleneksel olarak halk hekimliğinde yarı lapası şeklinde ve kan kesici olarak kullanılagelmiştir.
canim benim ellerine saglik olsada simdi bile yerim ellerine saglik.
YanıtlaSilsevgili tatlılargülcandan;
YanıtlaSilbeğendiğin için çok teşekkür ederim,sağolasın
selamlar sevgiler
Akçay'da mı oturuyorsunuz yoksa bahar geldi geçtiniz mi?
YanıtlaSilEllerinize sağlık bu arada nefis görünüyor
Sevgiler
sabah sabah canım çekti böreği.harika olmuş canım.ellerine sağlık.sevgiler.
YanıtlaSilbizde kavurması da çok yapılır.böreğini de bayılırız.çok güzel gözüküyor.ellerine sağlık:))sevgiler...
YanıtlaSilAltınoluk Akçay diye bir de hava atıyor,cıkcıkcık ya :))
YanıtlaSilBu böreklerden istiyorum ben bi tabak, yolla bi zahmet cicim:)
Ellerine sağlıkk..
Şahane olmuş ellerine sağlık canım..
YanıtlaSilŞİFALI LEZZETLİ BEREKETLİ DAHA NE İSTERİZ
YanıtlaSilELLERİNE SAĞLIK ŞEKER
:)
Börekler nefis görünüyor canım. Ellerine sağlık. Sevgiler...
YanıtlaSilçok güzel bir börek olmuş.ellerine sağlık..
YanıtlaSildemin senayla konuşuyoruz blogları geziyoruz biryandan onbeş gün sonra gün sırası bende değişik bişeyler yapsam diye işte buldum:)pazıyı saydığın şekillerde kullanırım ama böreğini hiç yapmadım,çok güzel olmuş ellerine sağlık,selamlarımızı yolluyoruz:)
YanıtlaSilçok güzel ve farklı bir börek olmuş ablacığım ellerine emeklerine sağlık.
YanıtlaSilsevgiler...
Pazıyı çok severek kullanırım, börekte de çiğ olarak kullanırım ama bu böreğin şekli çok güzel ve değişik olmuş, mutlaka deneyeceğim.
YanıtlaSilEllerine sağlık.
ablaaaaaaa bu börek nasıl bir börek harika görünüyor ellerine sağlık...
YanıtlaSilmerhabalar ellerinize sağlık.. çok lezzetli görünüyorlar gerçekten.. bloglar arasında gezinirken rastladım blogunuza... sonra ben susamçörekotunu bir yerden duydum dedim kendi kendimee... bir komşum var dilek abla... balıkesirde üniversite okumuş.. şimdi konyada yaşıyor.. o bahsetmişti.. acaba o susamçörekotu bu susamçörekotu mu : ) eğer öyleyse bu kadar blog arasında size rastlamam büyük tevafuk: )
YanıtlaSilçok mennun oldum gerçekten: ) sık sık görüşürüz inşallah artık: )
YanıtlaSilŞu pazı-peynir karışımı bir şeye de girsin de o şey lezzetli olmasın be ablacım.. Mümkün mü böyle bişey? Hele senin elinde doruğa çıkmış artık, ellerine sağlık, nefis..
YanıtlaSilçok lezzetli görünüyor,ellerinize sağlık otlu börekleri çok seviyorum.ne kadarda faydası varmış sayenizde öğrenmiş olduk çok teşekkürler.
YanıtlaSilçok canım çekti,çok lezzetli olmuştur eminim
YanıtlaSilhavrandan da size selamlar sevgiler
YanıtlaSilGece gece nasıl da canım çekti ablam…
YanıtlaSilEllerine sağlık yahu nasıl da güzel olmuş misss misss…
Sevgilerimle...
selamun aleykum
YanıtlaSilellerinize ve emeginize saglik
edirneden selamlar