Sayfalar

15 Mayıs 2012 Salı

PAZILI RULO BÖREK





MERHABALAR,ALTINOLUK'TAN,AKÇAY'DAN SELAMLAR,SEVGİLER

**PAZILI RULO BÖREK**

Pazı bitkisini bilirmisiniz dostlar?

etli dolması,sarması,pirinçli yemeği,kavurması,böreği yani pazı bitkisi ile çeşit çeşit lezzetler elde etmek mümkün

**faydaları aşağıdadır!!!!

zümrüt gibi yemyeşil iri yapraklı sulu yapısıyla pazarlarda tezgahları süslüyor,yapraklarını börek yaparak,saplarını da soğan,biber ve domatesle soteleyerek yoğurtlu ve yumurtalı olarak tükettik

BÖREĞİMİZİN MALZEMELERİ:

5 adet yufka

2 demet pazının yaprakları

2 adet kuru soğan

1 fincan sızma zeytinyağı(iç malzemesi için)

1 fincan sızma zeytinyağı( yufkaları yağlamak için)

maydanoz,dereotu,taze nane

200 gr tuzsuz lor

1 tatlı kaşığı tuz

isteğe göre:karabiber,kimyon,pul biber

üstüne sürmek için;

1 adet yumurta

2 yemek kaşığı yoğurt

tuz

YAPILIŞI:

*Öncelikle pazı yaprakları saplarından ayrılır, yıkanır,mümkünse salata kurutucusunda kurutularak ince ince kıyılır,soğanlar ince doğranır ya da benim yaptığım gibi rondodan geçirilir,

*geniş bir kap içinde yapraklar,soğanlar,baharatlar,lor ve zeytinyağı karıştırılır

*yufkanın bir tanesi tezgaha yayılır,üzerine fırça ile bir miktar zeytinyağı sürülür,iç malzemenin 5 te 1 i yayılır,üstüne ikinci yufka yerleştirilir,ilk yufkadaki gibi önce zeytinyağı sonra iç malzeme eşit olarak yayılır,diğer yufkalar da aynı şekilde hazırlanır

*5 kat yufka iç malzemeleriyle birlikte(resimde görüldüğü gibi)rulo yapılır

*keskin bir bıçakla 1 parmak kalınlığında dilimlere ayrılır

*tepsiye yerlştirilen ruloların üstüne yumurta,yoğurt karışımı sürülür

*210 c fırında pişirilir

*afiyetle yenir

ŞİFA OLSUN

****Pazı, A vitamini kaynağı betakaroten, C vitamini ve folik asit yönünden zengin bir bitkidir. Özellikle yaprak sapları kırmızı renkli olan pazılarda A vitamini oranı yüksek olur. Pazının diğer besin değerleri ıspanağınkine çok yakındır. SAĞLIĞIMIZA YARARLARI
Besin değerleri ıspanağınkine benzeyen gösterişsiz pazı bitkisi, önemli bir besindir. Bunun yanı sıra;
o Pazı yaprakları bedeni güçlendirici (tonik) etkiler taşımaktadır.
o Pazı yaprakları, içerdiği demir ve folik asitle kansızlığı önler. Ayrıca pazının yenilmesi gebe kadınların spina bifida (omurganın bir tarafının açık olması hastalığı) taşıyan çocuklar doğurma rizikosunu en aza indirir.
o Pazının tohumları, geleneksel olarak halk hekimliğinde yarı lapası şeklinde ve kan kesici olarak kullanılagelmiştir.

22 yorum:

  1. canim benim ellerine saglik olsada simdi bile yerim ellerine saglik.

    YanıtlaSil
  2. sevgili tatlılargülcandan;
    beğendiğin için çok teşekkür ederim,sağolasın
    selamlar sevgiler

    YanıtlaSil
  3. Akçay'da mı oturuyorsunuz yoksa bahar geldi geçtiniz mi?
    Ellerinize sağlık bu arada nefis görünüyor
    Sevgiler

    YanıtlaSil
  4. sabah sabah canım çekti böreği.harika olmuş canım.ellerine sağlık.sevgiler.

    YanıtlaSil
  5. bizde kavurması da çok yapılır.böreğini de bayılırız.çok güzel gözüküyor.ellerine sağlık:))sevgiler...

    YanıtlaSil
  6. Altınoluk Akçay diye bir de hava atıyor,cıkcıkcık ya :))

    Bu böreklerden istiyorum ben bi tabak, yolla bi zahmet cicim:)

    Ellerine sağlıkk..

    YanıtlaSil
  7. Şahane olmuş ellerine sağlık canım..

    YanıtlaSil
  8. ŞİFALI LEZZETLİ BEREKETLİ DAHA NE İSTERİZ
    ELLERİNE SAĞLIK ŞEKER
    :)

    YanıtlaSil
  9. Börekler nefis görünüyor canım. Ellerine sağlık. Sevgiler...

    YanıtlaSil
  10. çok güzel bir börek olmuş.ellerine sağlık..

    YanıtlaSil
  11. demin senayla konuşuyoruz blogları geziyoruz biryandan onbeş gün sonra gün sırası bende değişik bişeyler yapsam diye işte buldum:)pazıyı saydığın şekillerde kullanırım ama böreğini hiç yapmadım,çok güzel olmuş ellerine sağlık,selamlarımızı yolluyoruz:)

    YanıtlaSil
  12. çok güzel ve farklı bir börek olmuş ablacığım ellerine emeklerine sağlık.

    sevgiler...

    YanıtlaSil
  13. Pazıyı çok severek kullanırım, börekte de çiğ olarak kullanırım ama bu böreğin şekli çok güzel ve değişik olmuş, mutlaka deneyeceğim.
    Ellerine sağlık.

    YanıtlaSil
  14. ablaaaaaaa bu börek nasıl bir börek harika görünüyor ellerine sağlık...

    YanıtlaSil
  15. merhabalar ellerinize sağlık.. çok lezzetli görünüyorlar gerçekten.. bloglar arasında gezinirken rastladım blogunuza... sonra ben susamçörekotunu bir yerden duydum dedim kendi kendimee... bir komşum var dilek abla... balıkesirde üniversite okumuş.. şimdi konyada yaşıyor.. o bahsetmişti.. acaba o susamçörekotu bu susamçörekotu mu : ) eğer öyleyse bu kadar blog arasında size rastlamam büyük tevafuk: )

    YanıtlaSil
  16. çok mennun oldum gerçekten: ) sık sık görüşürüz inşallah artık: )

    YanıtlaSil
  17. Şu pazı-peynir karışımı bir şeye de girsin de o şey lezzetli olmasın be ablacım.. Mümkün mü böyle bişey? Hele senin elinde doruğa çıkmış artık, ellerine sağlık, nefis..

    YanıtlaSil
  18. çok lezzetli görünüyor,ellerinize sağlık otlu börekleri çok seviyorum.ne kadarda faydası varmış sayenizde öğrenmiş olduk çok teşekkürler.

    YanıtlaSil
  19. çok canım çekti,çok lezzetli olmuştur eminim

    YanıtlaSil
  20. havrandan da size selamlar sevgiler

    YanıtlaSil
  21. Gece gece nasıl da canım çekti ablam…
    Ellerine sağlık yahu nasıl da güzel olmuş misss misss…
    Sevgilerimle...

    YanıtlaSil
  22. selamun aleykum
    ellerinize ve emeginize saglik
    edirneden selamlar

    YanıtlaSil