Bu Blogda Ara

28 Mart 2012 Çarşamba

ZERDE








ZERDE

Malzemeler:

5 su bardağı su
1 çay bardağı pirinç
1,5 su bardağı şeker
1 çay kaşığı zerdeçal
1 çay kaşığı safran
2 çorba kaşığı buğday nişastası
1 su bardağı gülsuyu

Üzeri için:
3-4 adet karanfil
50 gr. Kadar kızamık şekeri (loğusa şekeri)

Yapılışı:
Pirinç ve su kaynatılır.Pirinçler iyice pişip irileşince,şekeri konulur.Daha sonra nişasta ve gülsuyu ilavesi ile kıvamı bağlanır.
Safran ve zerdeçal çok az sıcak suda bekletilir.Süzülerek konulur.Fazlası tercih edilmez,rengi koyu tadı acı olur.Kaselere boşaltılır.
Üzerlerine çok az suyla kızamık şekeri kaynatılıp dökülür. Karanfil koyulur.
Bu tatlının orjinali Balıkesir düğün ve cemiyetlerinde yemeklerin ardından ikram edilir.Üzerinde ki kızamık şekeri kaynatılmaz karabiber dökülür gibi serpilir. Ama ben kızamık şekerinin daha homojen olması için kaynatılarak dökülmesini tercih ediyorum.Denemenizi tavsiye ederim.Belki Balıkesir’i ve Balıkesirlileri yad edersiniz.Afiyet olsun..

21 yorum:

  1. malzemeleriyle sanki şifa yumağı amna hiç yapmadım : ) ellerine sağlık

    YanıtlaSil
  2. Canım senin sayfanda sorun yok elleri
    ne sağlık mutlu haftalar sevgiler.

    YanıtlaSil
  3. Canım nefis görünüyor bende zerde niye kırmızı olmuş diye ben lohusa şekeri kullanmıyorum ama renkli güzel olmuş ellerine sağlık
    Bugün aynı renklerle bende ciz kek yayınladım

    YanıtlaSil
  4. bizde de genellikle sünnet düğünlerinde,mevlütlerde ikram edilir zerde ve pilav ikilisi.Canım ananem çok güzel yapar.Sizinki de güzel görünüyor elinize sağlık.

    YanıtlaSil
  5. Zerde nefis görünüyor. Ellerine sağlık canım. Sevgiler...

    YanıtlaSil
  6. Gaziantep'te Ramazan bayramının en önemli ikramlarından,kızamık şekeri ile daha şık olmuş,ellerine kollarına sağlık,iyi haftalar:)

    YanıtlaSil
  7. Ellerine saglik canim afiyetler olsun nefis görünüyor.Cok hos renk olmus .

    YanıtlaSil
  8. Feriha ablacım; çok bayıldığım lakin henüz denemediğim bir tat bu..Zaten peltevari herşeye bayılıyorum ben..Ellerine sağlık, padişahlar ağızlarının tadını biliyorlarmış:))

    YanıtlaSil
  9. ellerine sağlık Feriha ablacım..
    renk ve sunum on numar olmuş..
    eminim lezzetide öyledir..
    sağlıcakla kalasın ablacım..
    :)

    YanıtlaSil
  10. Gerçekten çok güzel görünüyor. Ellerine sağlık canım..
    Sevgiler..

    YanıtlaSil
  11. tekirdağ'da görev yaparken bir düğünde yemiştim beğenmiştim tadını ellerine sağlık çok güzel yapmışsın...

    YanıtlaSil
  12. Harika bir görüntü, elinize emeğinize sağlık.
    Sevgiyle kalın...

    YanıtlaSil
  13. Ne kadarda kırmızı olmuş çok güzel görünüyor. Bayılırım bu tatlıya ben ellerine sağlık canım sevgiler..

    YanıtlaSil
  14. oldukça farklı bir tat ve çok özel bir tatlı ilk defa sizde yemiştim ellerine sağlık ablacığım tekrar yemek nasip olur inşallah.Sevgiler...

    YanıtlaSil
  15. Ellerine saglık arkadaşım harika bir tarif kazandırdın etkinlige tarifin zerde yayında desdegin için teşekkürler tekrar beklerim gene

    YanıtlaSil
  16. Balıkesir yöresinin, bu mehşur düğün tatlısını görünce çok mutlu oldum. Çok güzel anlatmışsınız. Biz de görünce anladık, özlemişiz doğrusu :)

    Ellerinize sağlık,

    Afiyet İle Kalın,

    YanıtlaSil
  17. ellerinize sağlık,ben internete girmeyeli epey zaman olmuş,değişik değişik ne güzel tarifler eklemişsiniz maşallah

    YanıtlaSil
  18. uzuun zaman oldu yemeyeli :(

    YanıtlaSil
  19. Çok sevdiğim ama evde hiç denemediğim bir tat,Elinize sağlık.

    YanıtlaSil
  20. Bu yorum bir blog yöneticisi tarafından silindi.

    YanıtlaSil

BAKALIM KİMLER İZLİYORMUŞ?

Blog Listem