Sayfalar

19 Nisan 2015 Pazar

Trileçe Tatlısı - Balkan Tatlısı

Trileçe Tatlısı - Balkan Tatlısı
Trileçe
Trileçe Tatlısının Yapılışı


Trileçe Tatlısı - Balkan Tatlısı
Trileçe

Trileçe Tatlısının Yapılışı

Trileçe Tatlısının Yapılışı


Trileçe Tatlısı - Balkan Tatlısı

Trileçe

Merhabalar,selamlar
meşhuuur tirileçe tatlısını ben de yaptım,ilk kez Edirnede yedim ismi bu kadar duyulmamıştı,oldukça lezzetli ve hafifti,sordum pastacı: kek pişirip 3 farklı sütle ıslatıyoruz dedi :)
bu tarif Kremasız sadece köy sütü ile yani sütün kaymağının kıvamı ile bence çok daha sağlıklı ve hafif oldu :) yani bencileyin bir tarif efendim
Tirileçe Tatlısıın tadını merak edenler:  bildiğiniz pandispanyayı düşünün piştikten ve ılıdıktan sonra şekerli süt ile ıslatın :) İşte buuu

Tirileçe Tatlısı İçin Malzemeler:

4 adet yumurta
¾  su bardağı şeker
1 su bardağından 1 parmak eksik un(! önemli kullandığınız yumurta büyük boy ise un miktarını 1--2 kaşık daha artırmak gerek)
1 paket kabartma tozu
1 paket vanilya

Tirileçe Tatlısının Şerbeti:

1 lt köy (kaymaklı )sütü *krema kullanmadığım için 1 litre süt kullandım 1 kahve fincanı kadar arttı krema kullanırsanız bu süt miktarı fazla gelir azaltmanız gerekir
yarım su bardağı şeker(isterseniz biraz artırabilirsiniz bize bu miktar yetti)

Tirileçe Tatlısının Yapılışı:

öncelikle sütümüz çiğ ise kaynatalım soğusun,ben 2--3 gün önceden pişirip buzdolabında beklettiğim için soğuk ve kalın kaymaklı bir süt hazırdı :)
* yumurtaları  derin çırpma kabına kıralım,şekeri de koyup mikserle 8--10 dk kadar iyice köpürüp şeker eriyene dek çırpalım ki; pandispanyamız güzelce kabarsın
* resimde görüldüğü gibi un,kabartma tozu,vanilyayı eleyerek azar azar ilave edelim,mikseri çıkarıp tahta kaşıkla alttan üste doğru yavaşça karıştırarak homojen hale getirelim,
* cam fırın kabımızı tereyağı ile yağlayıp harcımızı dökelim,
* 180 c ön ısıtmalı fırında yaklaşık 35--40 dk pişirelim,
* kekimiz pişerken süt ve şekeri mikserle iyice köpürene dek çırpalım hazır olsun
* kek hafif ılıyınca yani ilk sıcaklığı mutlaka geçince çıkarıp tatlı çatalı ile ara ara delikler oluşturalım ki; süt şerbetini her yerine çeksin
* kepçe veya benim yaptığım gibi kaşıkla süt şerbetini kekimizin her yerine eşit gidecek şekilde dökelim

*** ben karamel sos yerine sade yemeyi tercih ettim resim için de hazır karamel sos kullandım

Trileçe Tatlısının Yapılışı
Trileçe Tatlısı - Balkan Tatlısı
Trileçe
Trileçe Tatlısının Nasıl Yapılır

16 yorum:

  1. Feriha ablacım ellerinize sağlık bu tatlıyı bir yerde bulursam tadacagim. Çok merak ediyorum. Ellerinize saglik

    YanıtlaSil
  2. Bence son yılların en lezzetli olayı Trileçe. Aksi gibi heryerde de çok güzel yapıyorlar insan yemeden duramıyor. Tabii ki beni aşıyor yapımı. Ellerinize sağlık.

    YanıtlaSil
  3. Çokca konuşulan ve görselliği ile göz kamaştıran bu tatlıyı bende deneyeceğim en kısa sürede.Seninde ellerine sağlık Ferihacığım,afiyet olsun.

    YanıtlaSil
  4. Ellerine sağlık canım,çok güzel görünüyor,tarif denenecektir.

    YanıtlaSil
  5. Ellerinize sağlık... Hiç yapmamıştım. O kadar güzel görünüyor ki... Deneyebilirim. Ellerinize sağlık...)

    YanıtlaSil
  6. Ellerine sağlık ablammm...
    Nefissss görünüyor...
    Sevgilerimle.

    YanıtlaSil
  7. Yapan pişman, tadan bin pişman.Çünkü nefis ötesi bir lezzet, yapmaya korkuyorum,çok yerim diye. Elinize sağlık,Feriha hanım.

    YanıtlaSil
  8. Ellerinize sağlık Feriha Hanım'cım. ..Bende ilk kez yaptim agir olur diye dusunmustum ama guzel oldu..Birçok tarifte irmik ve siviyagda vardi ben koymadim ama kendimce uyguladim...

    YanıtlaSil
  9. Ellerine saglik, senin yapigin daha hafif olmustur, ben krema kullandim. Tadi cok güzel ama kalori bombasi gibi :D

    YanıtlaSil
  10. Mımm çok ama çok sevdim ben Trileçe tatlısını ellerine sağlık.. Çok güzel sünger gibi olmuş..

    YanıtlaSil
  11. Demek kremasız da olabiliyormuş, memlekete varınca mutlaka köy sütü ile deneyeceğim, tarif hazır nasılsa :) Elinize sağlık.

    YanıtlaSil
  12. nefis bir lezzet trilece tatlısı ellerine sağlık bizim evde çok seviliyor, trileçe tatlısı sevgiler

    YanıtlaSil
  13. Tadıp sevmeyen varmı merak ediyorum. Ellerinize sağlık.

    YanıtlaSil
  14. Ellerinize sağlık:) Çok hafif bir tatlı ben beğenmiştim. Tarifinizi deneyeceğim.Sevgiler.

    YanıtlaSil
  15. selamun aleykum
    ellerinize ve emeginize saglik
    edirneden selamlar

    YanıtlaSil