Sayfalar

17 Mart 2013 Pazar

ZEYTİNYAĞLI KURUTULMUŞ TAZE FASULYE YEMEĞİ


MERHABALAR CANLAR
Meyveyi,sebzeyi mevsiminde yemek gerek diyor uzmanlar ama artık her mevsimde her ürün mevcut :( bu iyi mi kötü mü bilemem ?
yaz mevsiminde tarlalarda doğal ortamında güneş altında yetişen sebze ve meyvelerin lezzeti ve şifası farklı,şayet yeriniz zamanınız müsaitse ve bundan zevk alıyorsanız mutlaka sebze kurutmalısınız :) ben çok zevk alarak kurutuyorum :) bu yaz yazlık komşularımızın bol miktarda fasulye ayıklayarak kuruttuğunu gördüm(20hatta 30 kg kurutan oldu) şaşırdım ,ben de diğer komşularla birlikte 2,5 kg taze fasulyeyi ayıkladım ve kuruttum
TAZE FASULYE KURUTMASI:
taze fasulyeler uzunlamasına ortadan 2ye,kesilir,baş kısımları alınır,şayet çok uzunsa enine de 2 ye kesilir,ev içersinde güneş görmeden havadar ve gölgede temiz bez üzerinde kurutulur, 2-3 gün içersinde kuruyor,daha sonra çok serin bir yerde mümkünse buz dolabının alt kısmında bekletilir
PİŞİRİLMESİ:
bir miktar kurutulmuş fasulye yıkanır(ben tamamını 3 e böldüm,yaklaşık 3-4 kişilik olur)
sıcak su ile fasulyeler yumuşayana kadar kaynatılır,süzülür,
tencereye 1 adet doğranmış soğan ve sızma zeytinyağı konur 1-2 dk kavrulursalça veya domates ardından fasulyeler konur(ben yazdan hazırlayıp şişelere doldurduğum domates rendesini kullandım), üzerini basacak kadar kaynar su,az tuz,bir çay kaşığı şeker konur kısık ateşte pişene kadar kaynatılır
NOT:yazın pişirdiğimiz taze fasulyenin lezzetiyle aynı lezzette oldu
şu an taze fasulyenin kg:10 tl,yazın aldığımda kg:1 tl idi bu da ayrı bir dip not :) 

16 yorum:

  1. Canım bundan iki yıl öncesi Görele'de ben de ipe asarak kurutmuştum ilk yapmıştım .Kışın yemesi ne kadar keyifli olmuştu.Çok lezzettli oluyor ellerine sağlık canım ..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. ipte kurutmak pratik olmuştur herhalde :)
      ben odada gölgede sererek kuruttum
      teşekkürler

      Sil
  2. Bu yorum bir blog yöneticisi tarafından silindi.

    YanıtlaSil
  3. Merhabalar:) Harika olmuş. Fasulyelerinizde geniş genişmiş .Ne güzel olmuşlar ortadan bölünseler bile . ELLERİNİZE SAĞLIK VE AFİYETLER OLSUN.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. merhabalar :)
      teşekkür ederim,evet 2ye böldüğüm halde geniş oldu
      sevgiler

      Sil
  4. Kuruların tadı da ayrı bir güzel oluyor. Ellerine sağlık canım. Çok güzel görünüyor..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. gerçekten kuruların kendine has kokusu ve lezzeti oluyor :)
      teşekkürler

      Sil
  5. kışın sağlıklı yemeklerinden konserveye hayır kurutulmuşa evet ,birde sarımsaklı yoğurt üzerine mis eline sağlık

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. evet bence de konserveye hayır eskiden olduğu gibi mevsiminde alıp yemek ve kurutmak gerek
      teşekkürler

      Sil
  6. Hımm ben çok severim kurutulmuş fasulye yemeğini Yazın annemde kurutur bana verir. Ellerine sağlık.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. ah şu anneler kurtarıcı melekler ellerinen öpülesi :)
      sevgiler

      Sil
  7. Yok ablacım ben seni unuturmuyum üç aydır bir ehliyet alma telaşı vardı çooook şükür cumartesi sınavımı oldum ve nihayet koşuşturma bitti...
    Allahın izniyle bundan sonra daha çok vaktim olucak İnşaAllah..
    Taze fasulyeyi çok seviyorum evde tek ben yesemde mutlaka yapıyorum ama kurutmasını hiç denemedim eline emeğine sağlık...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. ehliyetin hayırlı olsun gözünaydın :)
      ben de ilk kez kuruttum sana da tavsiye ederim

      Sil
  8. yaz gelsede sebze kurutsak çok sebze kurutasım var :) çok zevkli bir iş gerçekten yemekten daha zevli

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. hele bir elimizdekileri tüketelim de inşallah yine kuruturuz

      Sil
  9. selamun aleykum
    ellerinize ve emeginize saglik
    edirneden selamlar

    YanıtlaSil