Sayfalar

1 Mayıs 2011 Pazar

ANTAKYA KÖMBESİ,KEREVİÇ











ANTAKYA KÖMBESİ



Gerçeğinin nasıl yapıldığını tam olarak bilemiyorum ama çakması mı dersiniz yalancısı mı dersiniz bilmem? bildiğim tek şey var yaparken ve yerken çok büyük keyif,lezzet aldık, üstelik kömbe kalıbım da yoktu:((( ne yapsam ne etsem de benzeri bir şekil verebilsem diye çekmece ve dolapları karıştırdım bir türlü karar veremedim RESİM-1

En sonunda bulduuuuuum diye bir ses işitildi:))) ne mi buldum? resimde gördüğünüz beyaz renkli nihale gözüme çarptı:)tersini çevirdim vee tamam işte buuu dedim:)kendimi icat yapan birisi gibi gördüm,çoook mutlu oldum

malzemeler:

125 gr oda sıcaklığında tereyağı veya margarin,

1 çay bardağı zeytinyağı, (ince belli çay bardağı)

1 çay bardağı su,

1,5 çay bardağı pudra şekeri,

1 paket vanilya,

1 paket kabartma tozu,

7 çay bardağı un,

1 tatlı kaşığı dolusu baharat!!

!!kömbe baharatının içinde neler olduğunu tam bilmiyorum, birkaç çeşit kullandım,

toz zencefil,

toz tarçın,

toz yeni bahar,

toz karanfil,

toz kakule
YAPILIŞI:

Oda sıcaklığındaki margarin ve pudra şekerini mikserle karıştırdım,

Diğer malzemeleri de koyup yumuşak bir hamur elde ettim(itiraf ediyorum:) benim ellerim hala çok ağrıdığı için eşim yardım etti sağolsun),

Uzunca bir sürekalıp vazifesi görecek aparat aradım,sıkıldım üzüldüm amaa,

caaaanım nihalede karar kıldım,bundan sonra kömbe kalıbım hazırdır:)

Hamurdan ceviz büyüklüğünde parça koparıp susama buladım ve nihalenin ortasındaki şekilli boşluğa yerleştirdim,ters çevirip içine pişirme kağıdı koyduğum tepsiye yerleştirdim,

ÖNEMLİ:160 veya 170 c soğuk fırına koyup sonra çalıştırdım,

çabuk pişiyor, yanmasın içini çeksin diye,

2. tepsiyi yerleştirmeden önce fırını soğuttum,ondan sonra pişirdim

NOT: bu kurabiye antakya ve yöresinde ramazan bayramlarında yapılıp gelen çocuklara ve konuklara ikram edilirmiş,vee içinde yumurta olmadığı için; uzuuun süre bayatlamazmış:))benim yaptığım bu ölçüden 2 tepsi ve 48 adet kömbe kurabiye çıktı:))


KESİNLİKLE TAVSİYE EDERİM ENFESS BİR KURABİYE

32 yorum:

  1. Çok değişikmiş ellerine kollarına sağlık.

    YanıtlaSil
  2. canım tv de gordugumden berı bende yapsam diyip duruyorum tarıfıne baktım ama neden yapmayı erteledım acıkcası onu da hatırlamıyorum sen yapmışsın güzel de gorunyor ellerıne sağlık

    YanıtlaSil
  3. Canim ellerine saglik afiyetler olsu .Hayirli aksamlar öptüm.

    YanıtlaSil
  4. Ablacığım çok merak ettiğim lezztlerden biride kömbe...

    ;Kerebiç çok severim yarı mersinli olduğum için:)))

    Ellerine sağlık nefis...

    YanıtlaSil
  5. Kömbeler bol susamli nefis gorunuyorlar.Bu saatte canim cekti,ellerine saglik canim.Cakma makma gercekten super dusunce nihaleden kalip yapmak.Önemli olan eldeki malz.degerlendirmek.
    Sevgilerimle...

    YanıtlaSil
  6. ablacım çakma makinen mutfakta çarelerin bitmeyeceğinin işareti:)
    ellerine sağlık olsun ablacım..
    öpüyorum seni..

    YanıtlaSil
  7. Feroşum kız maşaallah sana nihaleyi kalıp yaptın ya bravo yani:)))
    eline sağlık bence çok da gerçek olmuş kömbeler bende denemek için 2 tane tarif almıştım ama içime sinmemişti şimdi sendekini okudum mutlaka çok yakında deneyeceğim sen yapınca hemencik içime siniverdi ablaaaam:)
    Ayyyy nihaleyi nerden bulucam peki???:)))
    bende gidip dolapları bir karıştırayım bakalım ne çıkacak:D
    afiyet olsun ablaların maharetlisi öptüm

    YanıtlaSil
  8. Çok güzel görünüyor zaten.Ellerinize sağlık.Sevgilerimle;

    YanıtlaSil
  9. ellerine sağlık ablacım ayrıca nihaleyide kalıp gibi kullanman güzel fikir:)

    YanıtlaSil
  10. çok güzel olmus ellerine sağlık..

    YanıtlaSil
  11. Ablam; döktürmüşsün yine..Ellerine sağlık (ben kalıbı olduğunu bile yeni öğrendim inan:))

    YanıtlaSil
  12. ellerine sağlık feriha teyze...bir kez daha kanıtlamışsın ki mutfakta çareler tükenmez :))...afiyet şifa olsun inş...

    YanıtlaSil
  13. Ellerine sağlık canım süper duruyor sevgiler..

    YanıtlaSil
  14. Ohh misler gibi kokusu buralara kadar uzandı.Ellerinize sağlık..

    Adres ve telefon bilgilerinizi bana iletebilirseniz mikro dalga fırınlar için hazırlanan yemek kitabından size de gönderebileceklerini söylediler samsung yetkilleri..
    Sevgiler.

    YanıtlaSil
  15. çok zahmetli görünüyor :) ellerinize sağlık

    YanıtlaSil
  16. Bekliyorum adres bilgilerinizi bir cevap verirseniz??

    YanıtlaSil
  17. SEVGİLİ SEVTAP;
    OLDUKÇA DEĞİŞİK BİR LEZZET:)
    SEVGİLİ ZEYMURAN;
    DENEMENİ TAVSİYE EDERİM:)
    SEVGİLİ TATLILAR GÜLCANDAN;
    ÇOK TEŞEKKÜR EDERİM,
    SEVGİLİ PEMBETATLAR;
    ASIL TARİFİ SENDEN ALMAK LAZIM:)
    SELAMLAR,SEVGİLER

    YanıtlaSil
  18. SEVGİLİ SEVALCELEZZETLER;
    TEŞEKKÜR EDERİM,SUSAMI BOL OLDU:) NİHALE KALIP İSE HARİKULADE :)),
    SEVGİLİ KALPKURABİYE,
    DENİZCİM,ÇAKMA KALIP HER YERDE BULUNMAZ DEĞİL Mİ?KURABİYE YAPIMINDA DA KULLANIRIM BEN ONU:),
    SEVGİLİ PAPATYA68,
    YAPTIM YAPTIM ÇOK DA İYİ ETTİM DEĞİL Mİ?SEN DE MUTFAĞIN ALTINI ÜSTÜNE GETİR,ŞİŞE,KAP, KACAK NE VARSA BAK BULURSUN:)))
    SELAMLAR,SEVGİLER

    YanıtlaSil
  19. Ben beko marka mikrodalga kullanıyorum,özellikle tavsiye edebileceğim bir marka yok maalesef ama bildiğim kadarıyla hepsi pişirme işlemi yapıyor..
    Kendi fırınımdan oldukça memnunum.
    Güç seviyesi sanırım hepsinde aynı farklılık olacağını düşünmüyorum ama araştırmak lazım elbette..

    Not:Adınızı ve telefon numaranızı yazmamışsınız..
    Sevgiler..

    YanıtlaSil
  20. Mutfakta yaratici olmak onemli olan ;) ellerine saglik :))

    YanıtlaSil
  21. Sevgili Feriha ablacım,est. özür ne kelime unutulmuş olabilir rica ederim lütfen..Allah'tan acil şifalar diliyorum çok çok geçmiş olsun..
    Kalbinizin sahibine emanet olunuz..

    YanıtlaSil
  22. *S itenizi çook seviyoruz
    *U ğramadan duramıyoruz
    *S ayenizde güzel tarifler görüyorz
    *A macımız yeni tariflr öğrenebilmk
    *M uhabbet bağınıza girebilmek
    *C ümle alem biliyoruz
    *O kudukça öğreniyoruz
    *R esimli tariflerinizi
    *Evimizde deniyoruz
    *K onu komşu hayran
    *O güzel tariflerinize
    *T eşekkür ederiz Size
    *U rfa - Trabzon - Rize :)

    YanıtlaSil
  23. ellerinize sağlık,çok harika görünüyor,bu arada tekrar söyleyeyim zekanızın hayranıyım maşallah maşallah, o nihaleden nerde bulabiliriz???

    YanıtlaSil
  24. ablacığım hiç kömbe yemedim ellerine sağlık eminim çok güzel olmuştur.Ayrıca nihaleyi kalıp zannettim inceleyip duruyordum okuyunca anladım .Ablacığım harikasın...

    YanıtlaSil
  25. Canım ellerine sağlık. Ben de ilk resimleri görünce Allah allah bu kalıp kömbe kalıbına benzemiyor diyordum. Okuyunca anladım .. Süper fikir canım.Defterime yazdım denenecekler listeme girdi bile..:)) Sevgiler..

    YanıtlaSil
  26. ayy ne güzel bir aletmiş o.. bend etahta bir kalıp var onunlada oluyor sanırım. ellerine sağlık..

    YanıtlaSil
  27. Ellerinize sağlık gerçekten değişik bir kalıp nerden aldınız? kurabiyelerde kullanılır herhalde en kısa zamanda deneyeceğim.

    YanıtlaSil
  28. ELLERINE SAGLIK CANIM HARIKA OLMUS; ÖZELLIKLE KALIBINA BAYILDIM

    YanıtlaSil
  29. Bu yorum bir blog yöneticisi tarafından silindi.

    YanıtlaSil
  30. Ablacım hay aklınla bin yaşa. Bayıldım ben bu fikre, bu enfes kurabiyelere. En kısa zamanda deniycem. Ellerine emeğine sağlık...Sevgiler,

    YanıtlaSil
  31. Arkadaşlar Kömbe kalıbını ve hazır kömbe baharatını www.hataydanal.com adlı siteden temin edebilirsiniz.

    YanıtlaSil
  32. Hatay Yöresesine ait malzeme ve yöresel ürünleri www.hatayyoreselmarketim.com sitesinden uygun fiyatlara bulabilirsiniz.

    YanıtlaSil