Sayfalar
▼
15 Ocak 2010 Cuma
HÖŞMERİM yada HOŞ MU ERİM?
HÖŞMERİM
BALIKESİR'İN MEŞHUUR TATLISI
Önce hikayesini sonra tarifini yazayım,her ne kadar başka illere ait höşmerim varsa da hepsinin yapılışı ve lezzetinde farklılıklar var,mesela BANDIRMA ve ÇANAKKLE de fırınlanarak yapılıyor hepsi de çok güzel
Geçmiş zamanda BALIKESİR’in bir köyünde(bu konuda çeşitli söylentiler var) köyüne evine dönen bir askerimiz (mehmedimiz) için eşinin o anda evde bulunan malzemelerle heyecanla,özlemle ilk kez uyguladığı tatlıyı eşine kocasına sunarken şöyle bir soru sorar:HOŞ MU ERİM?? Yani güzel olmuş mu beğendin mi?
Zaman içersinde bu soru HÖŞMERİM şekline dönüşmüş yaaa!
Höşmerimi kızkardeşim yaptı sıklıkla yapar sağolsun, bizde afiyetle yeriz
Malzemeler:
4 kg süt,
4 yumurta sarısı,
8 bardak toz şeker,
3 bardaktan 1 parmak eksik irmik,
1 çay kaşığı peynir mayası
Yapılışı:
Süt ateşe konur,parmağı hafif yakacak şekilde ısıtılır,(yoğurt mayalar gibi)
Çay bardağına peynir mayası ve yarım bardak su konur, hızlı bir şekilde karıştırılarak ılık süte katılır ve kapağı kapatılır,
Mayalandıktan sonra tel çırpıcı ile tutan peynir kırılır, içine çırpılmış yumurta sarısı ardından şeker ve irmik konur ve kaynatılır,koyulaşınca ocaktan alınır
hımm bayılırım höşmerime ...ellerine sağlık Didar ablanın da ....afiyet şifa olsun inş...beracan
YanıtlaSilberacan teşekkür ederim
YanıtlaSilhoş bi tarif
YanıtlaSilhazırını yemiştim çok güeldi ama evde denemedim kardeşinin ellerine sağlık
YanıtlaSilÇok teşekkür ler hem adı hakkın da bilgi çin hem tarif için ..
YanıtlaSilEllerinize sağlık.
canım arkadaşım hayırlı cumalar dilerim hoşmeri tatlısından aldım bir porsiyon görünüşü gibi tadıda eminiz lezizdir ellerine saglık adı gibi tadı gibi çok güzel gözüküyo .safiyece
YanıtlaSilayy çok güzel bir hikaye ellerinize sağlık çok güzel grünüyor bendeğil ama babam çok sever..
YanıtlaSilHöşmerimi çok severim. Değişik bir tadı olduğu için bazıları hoşlanmayabiliyor. Ama hep aynı şeyi söylerim: Birkaç kez yediktern sonra tadına alışılıyor ve vazgeçilemiyor. Ellerinize sağlık.
YanıtlaSilslm hayırlı cumalar höşmerim çok güzel görünüyor .ayrıca hikayeside hoşmuş.ellerine sağlık.sevgiler
YanıtlaSilselam canım
YanıtlaSilhöşmerim deyince benim için akan sular durur bizim yörede biraz daha farklı yapılıyor ama bana höşmerim olsun yöresi hiç farketmez ellerine sağlık tabağı aldım sen yerine yenisini koy bana da afiyet olsun de bye:)))hehehehe
yorumlarınıza teşekkür ederim arkadaşlar,höşmerim çook hoş bir tatlı
YanıtlaSilsevgili papatyam,elbette afiyet balşeker olsun yarasın
Merhabalar..Çok severim hep hazırını yedim..Burda görünce aklım başımdan gitti..Mutlaka denicem..Ellerinize sağlık..sEVGİLER..
YanıtlaSilBişey rica etsem..Kaç kişilik olduğunu merak ettim..Birde bizimn aile küçük ölçüyü küçültebiliyormuyuz..Yardımcı olursanız sevinirim..
YanıtlaSilArkadaşım ellerine sağlık nefiiis görünüyor. Sevgiler... Mihriban...
YanıtlaSilcanım komşum ellerine sağlık.olsada yesek vallahi,canımı istettin akşam akşam.
YanıtlaSilsevgiler selamlar...
sevgili paşakızım,gerçekten evde yapılanı daha doğal en azından boya yok kardeşimden öğrenip sana bildireyim
YanıtlaSilhöşmerim harika bir lezzet, ellerinize saglık sevgiler.
YanıtlaSilSevgili arkadaşım,kızkardeşinizin ellerine sağlık höşmerim çok nefis görünüyor.Ben bugüne kadar hep hazır aldım,şimdi artık denemeliyim,höşmrimin tarifini gerçek balıkesirliden aldım.Kucak dolusu sevgiler.
YanıtlaSilcanım annem valla cok yaşa sabah sabah harika bir yazı ile günaydın dedin bana kızkardeşinin ellerinden öperim nefis yapmış eminim tadıda öyledir dur bende yapam sorayım erime :))
YanıtlaSilTatlıyla aram pek yok ama severim höşmerimi. Ellerine sağlık kardeşinizin. Ellerinize sağlık yayınladığınız için.
YanıtlaSilAllah dünya ve ahiret saadeti versin. Sıkıntılarınızı gidersin. Her güçlükle beraber bir kolaylık vardır.
Kaşife
sevgili sacide,bence de denemelisin,benden de sana kucak dolusu sevgiler
YanıtlaSiltatlı sevilim sor erine sona aynısını yap geç karşısına HOŞ MU ERİM de
YanıtlaSilsevgili kaşifa,ALLAH sana da dünya ve ahiret saadeti versin
YanıtlaSilablacım ne kadar zor bişey bu.beni aşar.maşallah sana.hiç yemek kısmet olmadı.afiyet olsun.kimbilir belki yerim bir gün
YanıtlaSilslm ablacım yeni adresin hayırlı olsun inşallah öteki boğundaki sorunda en kısa zamanda hallolur inşllah höşmerim güzel görünüyor emeğine sağlık kardeşininde ellerine sağlık bende höşmerim yaparım çokta güzel olur hazır höşmerimleri pek sevmem içinde peyniri az oluyor kendim yapınca daha bol olur sevgilerimle
YanıtlaSilankaradan selamlar canım höşmerim mi bend eçok severim ama biizmki değişik höşmerim ankara beypazarınki değişik siiznkinden hiç yemedim ama eminim güzeldir ellerine sağlık kocaman sevgilerr arkadaş höşmerim i olunca çok güzelmişdi içine sevginide bırakmış iyi akşamlar.
YanıtlaSilblogcu arkadaşlarım nerimancım ve benimbahçem hoşgeldiniz teşekkür ederim
YanıtlaSilgunaydın hoşmelı guzel görunuyor elınıze sağlık
YanıtlaSilBayılırım höşmerime,şubat tatilini sabırsızlıkla bekliyorum.çünkü nasip olursa Balıkesir'e geliyoruuuum sevgiler....
YanıtlaSilsevgili zeynep balıkesire buyur gel
YanıtlaSilMerhaba güzel bir blog peynir mayasını nereden bulacağız?Güzel bir blog sevgiler...
YanıtlaSilgunaydın elıne sğlık ıskerunda yemıştım paylaşımına teşekkürler sevgıler
YanıtlaSilharıkasın canımmmm.ben blog hayatında daha yenıyım.bende bi oturtayım şu blog işini balıkesirin lezzetlerıne yer vericem:)annem çok güzel yapar ama ben denemedım..
YanıtlaSilçok güzel bir tatlı balıkesir ikinci memleketim sayılır ailem balıkesirde oturuyorlar sevgiler
YanıtlaSilEllerine sağlık kardeşinin tarifi en kısa zamanda uygulamalıyım da peynir mayasını nasıl bulurum onu düşündüm…
YanıtlaSilBenim çocukluğumdan beri yediğim lezzet budur Bandırmada fırınlandığını bilmiyordum Çanakkale'de fırınlandığını biliyorum ama onun lezzetii hoşmerimden farklı oluyor …
Sevgilerimi bıraktım yapanın ellerine sağlık, bizimle paylaşanında eline koluna sağlık diyelim ...
Aradigim tarif burdaymis, buldum sonunda, ellerine saglik, püf noktalarini özel ögrenmem lazim
YanıtlaSil