Sayfalar

15 Ocak 2010 Cuma

HÖŞMERİM yada HOŞ MU ERİM?


HÖŞMERİM

BALIKESİR'İN MEŞHUUR TATLISI

Önce hikayesini sonra tarifini yazayım,her ne kadar başka illere ait höşmerim varsa da hepsinin yapılışı ve lezzetinde farklılıklar var,mesela BANDIRMA ve ÇANAKKLE de fırınlanarak yapılıyor hepsi de çok güzel
Geçmiş zamanda BALIKESİR’in bir köyünde(bu konuda çeşitli söylentiler var) köyüne evine dönen bir askerimiz (mehmedimiz) için eşinin o anda evde bulunan malzemelerle heyecanla,özlemle ilk kez uyguladığı tatlıyı eşine kocasına sunarken şöyle bir soru sorar:HOŞ MU ERİM?? Yani güzel olmuş mu beğendin mi?
Zaman içersinde bu soru HÖŞMERİM şekline dönüşmüş yaaa!
Höşmerimi kızkardeşim yaptı sıklıkla yapar sağolsun, bizde afiyetle yeriz
Malzemeler:
4 kg süt,
4 yumurta sarısı,
8 bardak toz şeker,
3 bardaktan 1 parmak eksik irmik,
1 çay kaşığı peynir mayası

Yapılışı:
Süt ateşe konur,parmağı hafif yakacak şekilde ısıtılır,(yoğurt mayalar gibi)
Çay bardağına peynir mayası ve yarım bardak su konur, hızlı bir şekilde karıştırılarak ılık süte katılır ve kapağı kapatılır,
Mayalandıktan sonra tel çırpıcı ile tutan peynir kırılır, içine çırpılmış yumurta sarısı ardından şeker ve irmik konur ve kaynatılır,koyulaşınca ocaktan alınır

36 yorum:

  1. hımm bayılırım höşmerime ...ellerine sağlık Didar ablanın da ....afiyet şifa olsun inş...beracan

    YanıtlaSil
  2. hazırını yemiştim çok güeldi ama evde denemedim kardeşinin ellerine sağlık

    YanıtlaSil
  3. Çok teşekkür ler hem adı hakkın da bilgi çin hem tarif için ..
    Ellerinize sağlık.

    YanıtlaSil
  4. canım arkadaşım hayırlı cumalar dilerim hoşmeri tatlısından aldım bir porsiyon görünüşü gibi tadıda eminiz lezizdir ellerine saglık adı gibi tadı gibi çok güzel gözüküyo .safiyece

    YanıtlaSil
  5. ayy çok güzel bir hikaye ellerinize sağlık çok güzel grünüyor bendeğil ama babam çok sever..

    YanıtlaSil
  6. Höşmerimi çok severim. Değişik bir tadı olduğu için bazıları hoşlanmayabiliyor. Ama hep aynı şeyi söylerim: Birkaç kez yediktern sonra tadına alışılıyor ve vazgeçilemiyor. Ellerinize sağlık.

    YanıtlaSil
  7. aysesueda.blogcu.com15 Ocak 2010 12:00

    slm hayırlı cumalar höşmerim çok güzel görünüyor .ayrıca hikayeside hoşmuş.ellerine sağlık.sevgiler

    YanıtlaSil
  8. selam canım
    höşmerim deyince benim için akan sular durur bizim yörede biraz daha farklı yapılıyor ama bana höşmerim olsun yöresi hiç farketmez ellerine sağlık tabağı aldım sen yerine yenisini koy bana da afiyet olsun de bye:)))hehehehe

    YanıtlaSil
  9. yorumlarınıza teşekkür ederim arkadaşlar,höşmerim çook hoş bir tatlı
    sevgili papatyam,elbette afiyet balşeker olsun yarasın

    YanıtlaSil
  10. Merhabalar..Çok severim hep hazırını yedim..Burda görünce aklım başımdan gitti..Mutlaka denicem..Ellerinize sağlık..sEVGİLER..

    YanıtlaSil
  11. Bişey rica etsem..Kaç kişilik olduğunu merak ettim..Birde bizimn aile küçük ölçüyü küçültebiliyormuyuz..Yardımcı olursanız sevinirim..

    YanıtlaSil
  12. Arkadaşım ellerine sağlık nefiiis görünüyor. Sevgiler... Mihriban...

    YanıtlaSil
  13. canım komşum ellerine sağlık.olsada yesek vallahi,canımı istettin akşam akşam.
    sevgiler selamlar...

    YanıtlaSil
  14. sevgili paşakızım,gerçekten evde yapılanı daha doğal en azından boya yok kardeşimden öğrenip sana bildireyim

    YanıtlaSil
  15. höşmerim harika bir lezzet, ellerinize saglık sevgiler.

    YanıtlaSil
  16. Sevgili arkadaşım,kızkardeşinizin ellerine sağlık höşmerim çok nefis görünüyor.Ben bugüne kadar hep hazır aldım,şimdi artık denemeliyim,höşmrimin tarifini gerçek balıkesirliden aldım.Kucak dolusu sevgiler.

    YanıtlaSil
  17. canım annem valla cok yaşa sabah sabah harika bir yazı ile günaydın dedin bana kızkardeşinin ellerinden öperim nefis yapmış eminim tadıda öyledir dur bende yapam sorayım erime :))

    YanıtlaSil
  18. Tatlıyla aram pek yok ama severim höşmerimi. Ellerine sağlık kardeşinizin. Ellerinize sağlık yayınladığınız için.
    Allah dünya ve ahiret saadeti versin. Sıkıntılarınızı gidersin. Her güçlükle beraber bir kolaylık vardır.
    Kaşife

    YanıtlaSil
  19. sevgili sacide,bence de denemelisin,benden de sana kucak dolusu sevgiler

    YanıtlaSil
  20. tatlı sevilim sor erine sona aynısını yap geç karşısına HOŞ MU ERİM de

    YanıtlaSil
  21. sevgili kaşifa,ALLAH sana da dünya ve ahiret saadeti versin

    YanıtlaSil
  22. ablacım ne kadar zor bişey bu.beni aşar.maşallah sana.hiç yemek kısmet olmadı.afiyet olsun.kimbilir belki yerim bir gün

    YanıtlaSil
  23. slm ablacım yeni adresin hayırlı olsun inşallah öteki boğundaki sorunda en kısa zamanda hallolur inşllah höşmerim güzel görünüyor emeğine sağlık kardeşininde ellerine sağlık bende höşmerim yaparım çokta güzel olur hazır höşmerimleri pek sevmem içinde peyniri az oluyor kendim yapınca daha bol olur sevgilerimle

    YanıtlaSil
  24. ankaradan selamlar canım höşmerim mi bend eçok severim ama biizmki değişik höşmerim ankara beypazarınki değişik siiznkinden hiç yemedim ama eminim güzeldir ellerine sağlık kocaman sevgilerr arkadaş höşmerim i olunca çok güzelmişdi içine sevginide bırakmış iyi akşamlar.

    YanıtlaSil
  25. blogcu arkadaşlarım nerimancım ve benimbahçem hoşgeldiniz teşekkür ederim

    YanıtlaSil
  26. http://belguzarannne.blogspot.com17 Ocak 2010 10:29

    gunaydın hoşmelı guzel görunuyor elınıze sağlık

    YanıtlaSil
  27. Bayılırım höşmerime,şubat tatilini sabırsızlıkla bekliyorum.çünkü nasip olursa Balıkesir'e geliyoruuuum sevgiler....

    YanıtlaSil
  28. sevgili zeynep balıkesire buyur gel

    YanıtlaSil
  29. Merhaba güzel bir blog peynir mayasını nereden bulacağız?Güzel bir blog sevgiler...

    YanıtlaSil
  30. htttp://belguzarannne.blogspot.com25 Mart 2010 09:26

    gunaydın elıne sğlık ıskerunda yemıştım paylaşımına teşekkürler sevgıler

    YanıtlaSil
  31. harıkasın canımmmm.ben blog hayatında daha yenıyım.bende bi oturtayım şu blog işini balıkesirin lezzetlerıne yer vericem:)annem çok güzel yapar ama ben denemedım..

    YanıtlaSil
  32. çok güzel bir tatlı balıkesir ikinci memleketim sayılır ailem balıkesirde oturuyorlar sevgiler

    YanıtlaSil
  33. Ellerine sağlık kardeşinin tarifi en kısa zamanda uygulamalıyım da peynir mayasını nasıl bulurum onu düşündüm…
    Benim çocukluğumdan beri yediğim lezzet budur Bandırmada fırınlandığını bilmiyordum Çanakkale'de fırınlandığını biliyorum ama onun lezzetii hoşmerimden farklı oluyor …
    Sevgilerimi bıraktım yapanın ellerine sağlık, bizimle paylaşanında eline koluna sağlık diyelim ...

    YanıtlaSil
  34. Aradigim tarif burdaymis, buldum sonunda, ellerine saglik, püf noktalarini özel ögrenmem lazim

    YanıtlaSil