Bu Blogda Ara

30 Eylül 2014 Salı

KARIŞIK ÜZÜM REÇELİ

DİĞER TÜM REÇEL VE MARMELATLARIM * BURADA *
MERHABA
Yaz meyveleri bitti bitiyor,nasip olursa kışın kahvaltılarımızda yiyebilmek için değişik meyve reçelleri yapmaya çalıştık,
dolapda azar miktarda kalan SİYAH ÇEKİRDEKLİ ÜZÜM ile  BEYAZ ÇEKİRDEKSİZ ÜZÜM  karışımından farklı bir reçel çıktı,çok da lezzetli oldu :)
olur mu? çekirdekli ve çekirdeksiz üzüm bir arada dememeli denemeli derim :)
**üzümler ayıklandıktan sonra yaklaşık 1 kg idi,
**sap ve çöpleri ayıklanan üzümler güzelce yıkanır kevgirde suyu süzülünce reçel pişirilecek tencereye konur,
**3 su bardağı toz şeker üzümlerin üstüne yayılır,
**tencerenin kapağı örtülü olarak (mümkünse)1 gece buz dolabında bekletilir,üzümler suyunu salsın diye,
**ertesi sabah veya 3-5 saat sonra tencere ocağa konur,isteğe göre su konur(reçelin kıvamının sulu veya az sulu olması)eşim bira sulu olsun marmelata benzemesin dediği için 3 su bardağı su ilave etttim,
**1 çay kaşığı tereyağını (köpüklenmemesi ve taşmaması için) koyup kaynamaya bırakmalı,ara ara kevgirle karıştırmadan üstten yavaş dokunuşlarla pişmesini sağlamalı,
**kaynadıktan sonra ocağı kısıp yaklaşık 1 saat kaynatmak yeterli oluyor,
**kıvamı kontrol edilen reçel olduysa 1 çay kaşığı limon tuzu ilave edilerek 2-3 taşım daha kaynatılıp cam şişelere konur,
**hemen yenmeyecek şişelere reçel sıcakken konur,kapağı kapatılır ve ters çevrilerek üstü örtülür,bu şekilde vakumlanır uzun süre muhafaza edilir
NOT:NİYE ÇEKİRDEKLERİ İLE PİŞİRDİM?
**zaten siyah üzüm çekirdeğinin yenmesi gerektiğini biliyoruz,üşendiğim için değil şifasından yararlanmak için çekirdeklerini atmadık çiğneyerek yiyoruz,TAVSİYE EDERİM

27 Eylül 2014 Cumartesi

GÜVEÇTE KAŞARLI,DOMATESLİ KÖFTE

                                           KURU KÖFTE YAPIMI BURADA BAKINIZ
Klasik kuru köfte yoğrulur,tavada kısa süre alt üst edilir(yarı pişirilir)
Güvec kaplara domates dilimleri yerleştirilir,
Üzerlerine 1 kişiye yetecek kadar yarı pişmiş kuru köfte konur,
Domates veya salça 1 kaşık yağda kavrulur,kaynar su ile açılır,tereyağ parçaları ile köftelerin üstüne dökülür ve fırında pişirilir,
en son kaşar peynir rendesi serpilir eriyene veya isteğe göre kızarana dek tutulur
afiyet olsun

22 Eylül 2014 Pazartesi

KARIŞIK MİX MEYVE REÇELİ






















BAKMAK İSTERSENİZ DİĞER *REÇEL VE MARMELATLARIM* BURADA

MERHABALAR,SELAMLAR,SEVGİLER
Evde kalan artan sebze veya meyvelerle doğaçlama yeni tarifler üretmek benim için çok zevkli oluyor :)
şehir dışına tedavim için çıkarken buz dolabında azar miktarlarda kalan meyvelerden bu çok lezzetli reçeli pişirdim :)
2 adet şeftali,
3 adet nektarin,
10 adet anjelik(siyah inci) erik,
3 su bardağı şeker,
1 su bardağı su,
1 çay kaşığı tereyağı,
yarım limonun suyu,
yarım çay kaşığı limon tuzu
KARIŞIK MİX reçelimizi nasıl yapalım?
Meyveleri güzelce yıkayalım,yumuşaksa kabuklarını soyalım,sert olanları soymaya gerek yok,istenen şekilde doğrayalım(ben oldukça küçük küp şeklinde doğradım kabuk soymadım),
Derince bir tencereye doğranmış meyveleri koyup üstüne toz şekeri dökelim,vaktimiz varsa 1 gece buzdolabında bekletelim vakit yoksa suyunu da koyup ocakta kaynamaya bırakalım,tere yağını koyalım ki ; köpürüp taşmasın
orta ateşte ara sıra karıştırarak kontrol edilmeli,
reçelin kıvamı geldiğinde yarım limon suyu ve /veya limon tuzu konur bir taşım daha kaynatıp temiz ve kuru cam şişelere doldurulmalı kapakları sıkıca kapatılıp ters çevrilerek üzeri örtülmeli,bu sayede vakumlama olacaktır uzun süre muhafaza edilebilir
*LEZZET VE KOKU : karışımdaki en az olan şeftali ağırlıklı oldu :)))

21 Eylül 2014 Pazar

KIRMIZI BİBERLİ VE KAŞAR PEYNİRLİ YUMURTA

DİĞER KAHVALTILIKLAR BURADA
MERHABALAR
Evinizde iştahsız çocuklarınız veya benim gibi nazlanarak kahvaltı eden varsa farklı lezzetler aramak zorunluluğu oluyor
2 adet kırmızı kapya biber
2 adet yumurta,
3-4 ince dilim kaşar peyniri
1 yemek kaşığı sızma zeytin yağı
1 çay kaşığı dolusu tere yağı
yıkanmış ve ince kıyılmış biberler yağ ile kısa süre kavrulur,yumurtalar kırılır,kaşar peyniri de küçük parçalar halinde doğranıp ilave edilir hafifçe karıştırılır,ben genelde kısık ateşte ve kapağını örterek pişiriyorum bu sayede peyniri de güzelce erimiş oluyor

16 Eylül 2014 Salı

TAM BUĞDAYLI ERİŞTE(Erzincan tulum peynirli)


diğer MAKARNA TARİFLERİM BURADA
TEREYAĞLI CEVİZLİ ERİŞTE BURADA
MERHABALAR,
Ev yapımı makarnalar,erişteler,kuskuslar hazır olanlara oranla çok daha lezzetlidir, bir de tam buğday unla yapılmışsa tercih ederiz hemen :)
ben makarnayı erişteyi haşlarken üstünü basacak kadar sıcak su ve çok az tuz koyuyorum sunu çekene dek önce orta sonra kısık ateşte kaynatıyorum
bu erişte için birer yemek kaşığı tereyağı ve zeytin yağını kızdırıp üstüne döktüm,
en üste de ufalanmış erzincan tulum peyniri döktüm

14 Eylül 2014 Pazar

KORNİŞON SALATALIK TURŞUSU- TURŞU SUYU HAZIRLAMA


2 kg kornişon salatalık
2 lt su
1,5 çay bardağı kaya tuzu (ince belli)
2 yemek kaşığı şeker
2 çay bardağı sirke
1 çay kaşığı limon tuzu
2-3 diş sarımsak
turşuyu 1 kg salatalıktan hazırladım ama suyunu resimde görülen şişede ertesi gün yapacağım başka turşu için ayırdım

DİĞER TURŞULARIM BURADA 

* kornişonlar çamurlu,topraklı olduğu için su dolu kap içinde bekletmek ve yıkarken akan su altında el ile ovalayarak iyice temizlemek gerek,
salatalığın her iki ucunu bıçakla kesmek ve ince uçlu bıçakla hafifçe delmek suyu içine çekmeye yarayacaktır,
şayet suyu kaynatarak yapacaksak ilk önce su kaynatıp soğutulmalı,diğer malzemelerle birlikte karıştırılmalı



13 Eylül 2014 Cumartesi

Sivri Biber Turşusu, GARANTİLİ TURŞU SUYU HAZIRLAMA

Sivri Biber Turşusu
Biber Turşusu
Biber Turşusu Tarifi
Biber Turşusu Nasıl Yapılır
Biber Turşusu Nasıl Kurulur
Garantili Turşu Suyu Hazırlama


                                             TÜM TURŞU tariflerim BURADA

BİBER TURŞUSU,GARANTİLİ TURŞU SUYU HAZIRLAMA

Turşular sofralarımızın süsü,çorbalarımızın lezzet tamamlayıcısı,salata yerine geçmesi de cabası :)
turşunun suyu kadar sebzeleri de önemlidir,mümkün olduğunca doğal veya doğala yakın üretilmiş sebze kullanmak turşu kalitesini artırır
genel kullanımlık bir turşu suyu ölçüsü vereyim

Sponsorlar
2,5 litre su (ben çeşme suyunu kaynatmadan yapıyorum) ! SİZ ister hazır şişe suyu ister çeşme suyunu kaynatarak yapabilirsiniz
1 su bardağı işlenmemiş kaya tuzu
1 çay bardağı sirke (azaltılabilir)
2 yemek kaşığı(tepeleme) toz şeker
1 tatlı kaşığı limon tuzu
arzu edildiği kadar diş sarımsak(biz fazla yiyemediğimiz için koku ve lezzet verecek kadar
3-5 diş koyuyoruz)
Turşunuz çok miktarda ise bu  suyun malzemelerini 2 veya 3 misli hazırlayabilirsiniz

11 Eylül 2014 Perşembe

MUZLU,DAMLA ÇİKOLATALI ISLAK KEK (MİKRODALGA FIRINDA)



MİKRODALGA FIRINDA MUZLU,DAMLA ÇİKOLATALI ISLAK KEK
3 adet yumurta,
1 su bardağı şeker
1 su bardağı süt,
1 su bardağı sıvıyağ(fındık yağı),
3 yemek kaşığı kakao,
2 adet muz,
1 kabartma tozu,
1 vanilya,
aldığı kadar un,
1 çay bardağı damla çikolata
enfes kekimizin hazırlaması 5 dakika, pişmesi 9 dakika yemesi ise  mmmm.....
yağ,süt ,kakao ve şeker çırpılır(el çırpıcısı ile ),
damla çikolata,un ve kabartma tozu hariç diğer malzemeler de konur,
 ölçü olarak kullanılan  su bardağına ayrılır,
kalan kısmına yumurta ilave edilir iyice karıştırılır,un,kabartma tozu,vanilya konur,en son küp şeklinde doğradığım muzları da ilave ettim,sıvı yağla yağlanan cam fırın kabına dökülür,
damla çikolatalar en üste yayılır,
 ve 700 c fırında 9- dakika pişirilir
pişip pişmediği kürdanla kontrol edilip tepsi fırından çıkarlır,
üstüne ayrılan sosu dökülür,
soğuması beklenir tabi beklenebilirse :)
(yuvarlak 25 cm çapında cam fırın kabı kullandım)
pişme süresi:700 c de 9 dk

10 Eylül 2014 Çarşamba

YEŞİL DOMATES YEMEĞİ-ZEYTİNYAĞLI DOMATES PİLAKİ

Bu nasıl güzel bir lezzetmiş :) inanın ilk duyduğumda biraz şaşırmıştım ama ön yargılı olmamak denemek gerekli,üstelik biz egeliyiz ege usulü sebze ve zeytinyağlı beslenmekte yarar varmış :)
bakmak isterseniz SEBZE YEMEKLERİM BURADA hatırlatayım
Domateslerimiz küçüklü büyüklü ama bahçemizde sevgi ile yetiştirmeye çalıştık

bu nefis yemeğimizi yapmak için ihtiyacımız olan malzemeler:
yaklaşık olarak yarım kg yeşil domates,
1 adet büyükçe soğan,
1 adet kırmızı domates(olgun)
2 adet yeşil biber,
1 adet kırmızı(kapya) biber,
2 yemek kaşığı pirinç,
yarım çay kaşığı kaya tuzu,
3-4 yemek kaşığı sızma zeytinyağı
klasik zeytinyağlı sebze yemeği pişirir gibi
tencereye yemeklik doğranmış soğanlar biberler ve zeytinyağı konur,bir iki karıştırdıktan sonra daha önceden güzelce yıkanmış arzuya göre doğranmış domatesler ilave edilir,Ben küp şeklinde biraz da küçük doğramayı tercih ettim
kısa süre tencerenin kapağını örtmekte yarar var,
sebzelerin üstüne pirinç ve 1 çay bardağı kadar su konur pirinçler yumuşayana dek kısık ateşte pişirilir (isteğe göre su miktarı değiştirilebilir)

8 Eylül 2014 Pazartesi

KIYMALI PATATES KAVURMASI

MERHABALAR,SELAMLAR,SEVGİLER
Yeni haftamız hayırlı,bereketli olsun,
bugün çok kolay bir o kadar da lezzetli bir tarif paylaşmak istedim,
patatesi sevmeyen yok gibi,bir de kıyma,soğan,domates,biber olursa lezzet patlaması gibi oluyor :)
illa sulu yemek olmalı demezseniz harika bir alternatif olur
ben 2 kişilik hazırladığım için :
2 adet orta boy patates,
200 gram kıyma,
1 adet soğan,
3 adet domates,
hafif acılı 3-4 adet biber,
1 adet kırmızı kapya biber
1 çay bardağına yakın zeytinyağı,
tuz,karabiber
üstüne maydanoz
küp şeklinde doğradığım patatesleri yıkayıp suyunu kuruladıktan sonra ısınan zeytinyağında(geniş bir tavada) karıştırarark kavurdum,servis tabağına aldım,
kalan yağda kıymayı ve yemeklik doğradığım diğer malzemeyi birlikte kavurup patateslerin üzerine yaydım,en son  kıyılmış maydanozlarla süsledim
haydi birlikte yiyelim inanın çoooook lezzetli oluyor

5 Eylül 2014 Cuma

ZEYTİNYAĞLI,SİRKELİ YUVARLAMA TURŞU



daha önce yayınladığım KARIŞIK YUVARLAMA TURŞU BURADA
KIŞ HAZIRLIKLARI BURADA

Çok lezzetli ve kolay bir turşu,hele bir de benim yaptığım gibi sebzeler bahçenizden ellerinizle toplanmış,taze ve doğal olursa harika olacaktır inanın :)
sebzelerin belli bir ölçüsü yok,evde ne varsa, en çok yakışanı acılı biberler
malzemeler:
isteğe göre 4-5 diş sarımsak,
yeşil biber,
kırmızı kapya biber,
patlıcan,
yeşil domates,
önce patlıcanlar soyulur,çatalla alınacak kadar büyüklükte doğranır,tuzlu suyun içinde bekletilir,yıkanır,suyu süzülür,
diğer sebzeler de doğranır geniş bir kap içinde karıştırılır,
şişeye doldurulur,
cam şişe olursa daha sağlıklı olur,
her 850 ml şişe için:
yarım türk kahve fincanı sızma zeytinyağı,
yarım kahve fincanı sirke,
1 tatlı kaşığı dolusu kaya tuzu,
1 fiske şeker
bu malzemeler sebzelerin üstüne dikkatlice dökülür,kapakları kapatılır,ara sıra ters yüz edilir,2-3 hafta sonra yenir

2 Eylül 2014 Salı

GLUTENSİZ UN İLE KURU MEYVELİ KEK



DİĞER TÜM KEK VE MUFFİN TARİFLERİM BURADA
SÖKE UN çölyak hastaları için glutensiz un üretmiş biz bloggerlere denememiz için gönderdiler teşekkür ederim,tüm hastalara şifalar dilerim



öncelikle glutensiz un ve çölyak hastalığı ile ilgili bilgi sunalım
Glutensiz Un nedir, Glutensiz Un’a niçin ihtiyaç duyuluyor?
Glutensiz Un, Gluten içermeyen nişasta karışımıdır. Bazı insanlarda Gluten proteinine karşı ince bağırsağın bir alerjisi olması ve Gluten içeren besinlerin sindirilememesi "Çölyak" adı verilen allerjik hastalığa sebep olmakta ve Çölyak hastalarının Glutenli besinleri kullanması imkansız hale gelmektedir. Çölyak hastaları için Glutenin, ince bağırsaktan başlayarak tüm vücuda zarar verebilen bir protein olması, Glutensiz ürünleri, Çölyak hastalarının sorunsuz bir şekilde yaşamlarına devam etmeleri için zorunlu hale getirmektedir.
keki nasıl yaptım:
3 adet yumurta,
1 su bardağı şeker
Yarım su bardağı sıvı yağ(fındık yağı kullanıyorum)
Yarım su bardağı su
2-2,5 su bardağı glutensiz un
Yarım su bardağı *KURU MEYVE* az kuru üzüm
1 paket kabartma.tozu-vanilya

BAKALIM KİMLER İZLİYORMUŞ?

Blog Listem