Bu Blogda Ara

30 Aralık 2013 Pazartesi

KUZU KOL,DOMATES SOSLU FIRINDA KUZU ETİ #yemekfirtinasi 23.gün





MERHABALAR SEVGİLİ TAKİPÇİLERİM YENİ HAFTANIZ VE 2014 YILINIZ HAYIRLI UĞURLU OLSUN
Çok lezzetli,az yağlı,ve hafif bir yemek paylaşıyorum sizinle :)
özel günlerinizde veya davetlerde yapabileceğiniz en lezzetli ve doyurucu yemeklerden olabilir :)
resimden de anlaşılacağı gibi ilave yağ koymadan etin üzerindeki yağları da atarak hem haşlama hem fırınlayıp pişirdim
1 adet kuzu ön kol
sıcak su,
1 su bardağı kadar domates rendesi (yazdan hazırlayıp cam şişede bekletiyorum)
tane karabiber,
taze veya kuru biberiye,
kekik,
az tuz
etin üzerinde görülen yağları çıkarıp yıkadım,büyük tencerede üstüne sıcak su döküp et pişene dek arada kontrol edip köpüklerini alarak pişirdim,
fırın kabına eti bütün olarak koyup üstüne domates rendesini döktüm, biberiye,  tane karabiber ve tuz döküp kendi suyu ile birlikte fırında yükseğe yakın derecede üstü kızarana dek pişirdim,
en son kekik döktüm,
bu arada eşimin çok sevdiği esmer bulgur pilavını hazır ettim,
daha önce yayınladığım havuç ve patates püresini de hazırladım

25 Aralık 2013 Çarşamba

MISIR UNLU SÜRPRİZLİ MUFFİN,TOP KEK #yemekfirtinasi 18.gün

MISIR UNLU SÜRPRİZLİ MUFFİN TOP KEK
Evdeki mısır ununu değerlendirmek için düşünürken aklıma tuzlu maffin yapmak geldi,tamamen doğaçlama usulü biraz ondan biraz bundan derken değişik bir tarif ortaya çıktı.Biz çok beğendik,onun için ölçülerini güvenerek verebilirim.
3 adet yumurta,
1 su bardağından bir parmak eksik sıvı yağ,
½ su bardağı süt,
½ su bardağı yoğurt,
200gr hellim peyniri(şart değil evde hangi peynir varsa hatta yağlı peynir daha iyi olur),
2 su bardağı mısır unu,
1 fincan buğday unu,
Tuz,
1 paket kabartma tozu
Bu malzemeler çırpılır kek hamuru hazırlanır.
Başka bir kapta :
1 küçük şişe suyu süzülmüş veya haşlanmış  garnitür,
1 çay bardağı mısır,
Bir tutam maydanoz,
Bir tutam dereotu,
Karabiber ve kimyonu karıştırdım
Muffin kalıplarına 1 çorba kaşığı kek hamuru,üstüne 1 tatlı kaşığı garnitürlü karışım,üstüne tekrar 1 çorba kaşığı kek hamuru koyup,çörekotu döktüm ve 170 derecede daha önceden ısınan fırında pişirdim.

24 Aralık 2013 Salı

SEBZE ÇORBASI (HASTA ÇORBASI) #yemekfirtinasi 17.gün

(arşivden bir tarif)
SEBZE ÇORBASI
Hastayım arkadaşlar,üst solunum yolu,farenjit,bronşit derken hasta çorbası yapmaya karar verdim,evde ne mevcutsa şifa niyetine pişirdim.İçinde neler mi var?
Minare gölgesi davul tozu...  yok yok bunlar değil
1 adet havuç,
1 adet soğan,
1 diş sarımsak,
2 adet domates,
1 adet kırmızı etli biber,
1 adet patates,
1 çay bardağı kadar kırmızı mercimek,
1-2 küçük yaprak beyaz lahana,
2 küçük parça karnabahar ve brokoli,
Tavuk suyu
1 adet tavuğu haşladım suyunu tencereye koydum,
içine sebzeleri küçük doğrayıp kaynattım,sebzeler yumuşayınca el blendırıyla ezdim.
2 kaşık tereyağı
2 kaşık un
1 su bardağı süt ile beşamel sos hazırladım 
yani:un ve tereyağını çok yakmadan kavurup süt ile karıştırıp çorbaya ilave ettim,
kasenin üstüne; 
kepekli ekmekten küçük parçalar doğrayıp çok az tereyağı ile tavada hafif kızarttım,
birazda limon suyu ve isot pul biber döküp şifa olsun niyetiyle yedik.
Yapması kolay ve çabuk, şifası da çok olan bu çorbayı benim gibi hasta olanlara,yemek yapmaya vaktim hiiiç yok diyenlere ikram ediyorum 
AFİYET OLSUN

20 Aralık 2013 Cuma

FIRINDA SÖĞÜŞ TAVUK VE PATATES #yemekfirtinasi 13.gün


FIRINDA SÖĞÜŞ TAVUK VE PATATES #yemekfirtinasi 13.gün
annelerimiz yaşayanlara ALLAH hayırlı uzun ömürler versin,benim annem gibi vefat etmiş olanlar için sonsuz rahmet eylesin,mekanlarını cennet etsin inşallah
annelerimizin yaptığı tüm yemekler harikulade lezzetlidir ayırım yapmak imkansızdır,
bunlardan bir tanesi de önce haşlayıp sonra fırınlayarak pişirdiği  bu yemektir
:)))))))))))))))))))))))))))))))))))
oldukça hafif, az yağlı ve çok lezzetli bir yemek
tavuk but veya pirzola kısmı yıkanıp geniş bir tencereye konur,üstünü basacak kadar sıcak su ile kaynamaya bırakılır,
patatesler,havuçlar soyulup dilimlenir kısa süre tavukla birlikte haşlanır
fırın tepsisine haşlanan et ve sebzeler konur üstüne domates ve biber dilimlenir,az tuz  döküp fırında kızarana dek pişirilir

17 Aralık 2013 Salı

ELMALI PASTA,TART,KEK #yemekfirtinasi 10.gün


ELMALI PASTA,TART,KEK vb 

Malzemeleri yazmadan önce bu kek,tart tarifimin yaklaşık 35 yıl önceye dayandığını söylemek istiyorum.
Yani:sayısız defalar denenmiş ve her seferinde memnun kalınmış bir pasta,ölçülere güvenerek yapabilirsiniz.
Malzemeler:

250 gr margarin veya tereyağı(şimdi sıvı yağla yani fındık yağıyla yapıyorum ),
2 su bardağı şeker,

2 adet yumurta,
4 su bardağı un,
4 büyük veya 6 küçük elma,
1 limonun suyu,
1 tatlı kaşığı karbonat(kabartma tozu değil),
1 tatlı kaşığı tarçın,
1 su bardağı iri dövülmüş ceviz
Hazırlanışı:
Önce elmalar rendelenir ve 1 su bardağı şeker ile pişirilir,tarçın ilave edip soğuması beklenir.
Başka bir kapta 2 yumurta 1 su bardağı şeker ile çırpılır,eritip ılıttığımız yağ ilave edilir.İçine 1 limonun suyu (limon çok sulu ise yarım limonda olabilir) ile bir kaşık karbonat karıştırılır ve yumurtaya dökülür.Tarifin orijinalınde karbonat kullanıldığı için yıllardır bu pastada hep kabartma tozu değil karbonat kullandım.4 su bardağı un yavaş yavaş ilave edilir ve hamur yoğrulmuş olur,1 elma büyüklüğünde hamur ayrılır, yağlanmış tepsiye hamur elle yerleştirilir.Üzerine hazır olan elma rendesi yayılır,ceviz serpiştirilir,en üste de ayırdığımız elma büyüklüğündeki hamur un ilavesiyle büyütülür ve rendenin iri tarafıyla rendelenir,piştiğinde bu rende hamurlar kavrulmuş fındık tadını alıyor.
Harika bir lezzet lütfen deneyin 
şimdiden AFİYET OLSUN

11 Aralık 2013 Çarşamba

MANTAR VE TAVUK SOTE #yemekfırtınası 4.gün

#yemekfırtınası 4.gün
MANTAR VE TAVUK SOTE
Malzemeler:
Kültür mantarı
Tavuk eti
Soğan
Domates
Yeşil ve kırmızı biber
Sızma Zeytinyağı
Tuz, karabiber
Yıkanıp suyu süzülen tavuk etini kızgın(az) yağın içine attım, kapağını kapatmadım etin suyu çıkmasın diye bir müddet soteledikten sonra, iyice temizleyip doğradığım mantarları ilave edip birlikte pişerken doğranmış soğan,domates,biberleri de ilave edip tuz koydum,kapağı kapattım ve kısa sürede harika lezzette yemeğim hazır oldu. 
Maydanoz salatası ile birlikte afiyetle yedik.

10 Aralık 2013 Salı

TAZE BİBERİYE ÇAYI (LİMONLU) #yemekfırtınası 3.gün içimizi ısıtacak içecekler


TAZE BİBERİYE ÇAYI (LİMONLU)  #yemekfırtınası 3.gün içimizi ısıtacak içecekler
etkinliğin 3.günü benim içeceğim (bana göre )güzel bir anıya sahip :)
şöyle ki ;
yaz mevsimi bittiğinde yazlığı kapatırken bozulmaması için gıda bırakmamaya çalıştım,
geçtiğimiz ay güzel havayı fırsat bilip 1 günlüğüne yazlığa gittik çayımızı kahvemizi içtik ama gece 1 bardak bitki çayı içelim dediğimizde baktık ki evde çay çeşitleri yok :))))))
çareler tükenmez diyerek bahçeye çıkıp taze biberiyelerden koparıp çay yaptık :)
ilginç olan bu şekilde ilk kez içmiş olmamız idi :)
kaynar suyu fincana koyup içine yıkanmış 1 dal taze biberiye 1 dilim limon koyup az şekerle tatlandırıp miss kokulu çayımızı şifa niyetine içtik :)

9 Aralık 2013 Pazartesi

LOKUMLU KEK #yemekfırtınası 2. gün

LOKUMLU KEK
MERHABALAR SEVGİLİ TAKİPÇİLERİM,HAYIRLI HAFTALAR
yeni bir etkinliğimiz var  missgibi  #yemekfırtınası 30 gün sürecek,sağlığım elverdiğince katılacağım :)
 ilk günü kaçırdım 2.gün için ödev tarifim :) LOKUMLU KEK çayımın yanına eşlik edecek
Çok farklı, zevkle yenen hoş bir kek.
tarif için  fatoştuncay  a  teşekkür ediyorum.
Malzemeler:
4 adet yumurta,
1 su bardağı şeker,
Yarım su bardağı sıvıyağ,
Yarım su bardağı süt,
2 su bardağı(tepeleme)un,(kontrollü davranmakta yarar var)
1 paket kabartma tozu,
1 paket vanilya,
1 büyük su bardağı renkli kuş lokumu *lokum miktarı az geldi,bir dahakine 1,5 bardak koymayı düşünüyorum –arzuya bağlı

Yapılışı:
İlk önce yumurtaları mikserle köpürene kadar çırptım,
şeker ilave edip tekrar şeker eriyene kadar çırptım,
yağ ve süt ilave edip yine çırptım. 
Un,kabartma tozu,vanilyayı süzgeç yardımıyla eleyerek karışıma ilave ettim,mikseri çıkarıp tahta kaşıkla yavaşça bir taraftan diğer tarafa doğru unu yedirdim.
Lokumları az unlayarak ilave ettim ve kalıba döktüm,üstüne biraz daha lokum ilave ettim 
170 derecede pişirdim,
her şeyiyle mükemmel oldu ahh bir de lokumu daha fazla olsaydı.
HAYDİ KIZLAR LOKUMLU KEK YAPMAYA

7 Aralık 2013 Cumartesi

İMAM BAYILDI (ZEYTİNYAĞLI PATLICAN YEMEĞİ)



MERHABALAR
İMAM BAYILDI MI BAYILMADI MI bilen yok hakkında çeşitli rivayetler var :) 
ama gerçek olan şu :çok ama çok hafif ve lezzetli bir zeytn yağlı yemek
pek tabi ki zeytin yağının miktarını abartmamakta fayda var :)

5 Aralık 2013 Perşembe

PATATES VE HAVUÇ PÜRESİ


MERHABALAR CANLAR :)
Özellikle et yemeklerinizin yanında hatta çay sofranızda bile masanızı renklendirecek damaklarınızı şenlendirecek bir salata tarifim var
hem patates ,hem havuç ,hem süt,hem sızma zeytinyağı mmm inanın nefis bir lezzet :)
2 adet patates,
1 adet havuç,
1 su bardağı süt,
az su,
2 yemek kaşığı sızma zeytinyağı,
1 yemek kaşığı tereyağı,
tuz,karabiber
havuç ve patatesi soyup küçük küçük doğrayıp üzerini basacak şekilde süt,su ve diğer malzemeleri koyup pişene dek kaynatıyorum,el blendr ile eziyorum(kendime göre en kolay yöntem bu )

3 Aralık 2013 Salı

TEL ŞEHRİYELİ KIRMIZI MERCİMEK ÇORBASI

                                      aspiratörün ışıklarından dolayı açık renk görünüyor :))))
TEL ŞEHRİYELİ KIRMIZI MERCİMEK ÇORBASI
MERHABALAR SEVGİLİ TAKİPÇİLERİM HERKESE SELAMLAR
Hava soğuyunca daha çok tüketmeye başladık çorbayı,çeşit çeşit çorbalar içimizi ısıtıyor,besliyor,lezzetleri ile bizi mest ediyor :)
kırmızı mercimekten ne kadar  çok çeşitte çorba yapmak mümkün değil mi dostlar ?
4-5 kişilik çorba için:
1 çay fincanı kırmızı mercimek,
1 kahve fincanı  tel şehriye,
1 küçük veya yarım soğan,
1 kırmızı kapya biber,
1 tatlı kaşığı domates salçası,
1 tatlı kaşığı un,
1 yemek kaşığı tereyağı,
2 yemek kaşığı sızma zeytinyağı,
tuz,karabiber,pul biber,
limon suyu,
tencerede ince doğranmış soğanı,kırmızı biberi,yağları ve salçayı kısa süre kavurup mercimek ve un ile az daha kavurup kaynar suyu da döküp mercimekler pişene dek 8-10 dk kaynattım,
küçük bir kapta şehriyeleri az sıcak su ile 5 dk kadar pişirdim,
el blendırı ile çorbayı püre yapıp tekrar ocağa koydum,
pişen şehriyeleri ilave edip 1- 2 taşım daha kaynatıp,tuz,karabiber koyup ocağı kapadım. 

1 Aralık 2013 Pazar

KAKAOLU VE CEVİZLİ KEK



MERHABALAR SEVGİLİ TAKİPÇİLERİM,
SELAMLAR SEVGİLER BENDEN SİZE
Bugün1aralı kış mevsimi geldi,hava soğudu,geceler uzadı, gece çaylarınızın, kahvelerinizin yanında ufak tefek atıştırmalık ararsanız veya gündüz çayınıza eşlik etmesi için çok hafif ama yoğun lezzetli bir kek tarifim var, ben bu ölçülerden çok memnunum,size de tavsiye ediyorum
3 adet yumurta (oda sıcaklığında),
1 su bardağı (daha az da koyabilirsiniz) şeker,
1 çay bardağı (ince belli ) fındık yağı,
1 çay bardağı su,
3 yemek kaşığı kakao,
1 çay bardağı damla çikolata(şart değil),
1 çay bardağı iri dövülmüş ceviz,
2 su bardağı +2 yemek kaşığı un,
1 paket vanilya,
1 paket kabartma tozu
üstüne dökmek için bir miktar ceviz içi
KEK İÇİN ÖNEMLİ
her zamanki gibi kek yapmaya önce oda sıcaklığındaki yumurtaları iyice çırparak başlıyoruz,
şekerle yumurtayı tekrar iyice köpürene şeker eriyene dek çırpıyoruz,
sıvı malzemelerini daha sonra kuru malzemeleri eleyerek koyup fazla söndürmeden tahta veya slikon kaşıkla yavaşça yediriyoruz,
sıcak fırına koyduğumuz kekimizi ilk 15-20 dk fırından çıkarmadan ilerki zamanlarda test ederek çıkarıyoruz

BAKALIM KİMLER İZLİYORMUŞ?

Blog Listem