Bu Blogda Ara

30 Eylül 2013 Pazartesi

SÜTLÜ,TAM BUĞDAY UNLU SİNİ EKMEĞİ

 
FERİHA

FERİHA
 


 




MERHABALAR SEVGİLİ TAKİPÇİLERİM,HERKESE SELAMLAR SEVGİLER
Harika bir ekmeğim var sırada
evde yapılan ekmekler tertemiz, misler gibi oluyor,her ne kadar hamurunu elimle değil :(  makine ile yoğursam da yine de sonuçtan mutlu oluyorum :)
malzemelerim:
2 su bardağı tam buğday unu (ekmek makinasının ölçü kabı da  aynı ),
1 su bardağı beyaz un,
300 ml oda sıcaklığında süt,
1 tatlı kaşığı silme  toz kuru maya( instant değil ),
1 tatlı kaşığı şeker,
1 tatlı kaşığı bal,
1 yemek kaş zeytinyağı,
1 çay kaşığı tuz
alabildiğince sevgi :)
ekmek makinasına önce sıvı sonra kuru malzemeler konur,istenen program seçilir,ben hamur programını seçtim,kısa sürede hamur hazır hale geliyor,
tezgaha alınan hamur hafifçe unla yuvarlanıp pişirilecek tepsiye ( yağ değil) un serpilerek hamur yerleştirilir,tepsi mayası alması için bekletilir,
2 katına çıkan ekmek hamuru 200 c fırında pişirilir
NOT: ekmeğin yumuşak olması için fırına içi su dolu ısıya dayanıklı küçük bir bir kap konur
 
** İLK İKİ RESMİ BÜYÜTEBİLDİĞİM HALDE DİĞERLERİNİ BÜYÜTEMEDİM :(
BU KONUDA BİLGİSİ OLAN VAR MI ??

27 Eylül 2013 Cuma

MÜRDÜM ERİĞİ MARMELATI VE KOMPOSTOSU

FERİHA

FERİHA


 
MERHABALAR SEVGİLİ TAKİPÇİLERİM,HAYIRLI CUMALAR,
SELAMLAR,SEVGİLER
Mürdüm eriklerini bahçeden ağaçtan topladık,hepsini yemek mümkün olmadığından kolay yoldan marmelat yapıp şişelere koydum,ister kahvaltıda yenir,ister sulandırılır şerbet gibi meyve suyu gibi içilir en doğalından en temizinden :)
 
 
 
 http://susamcorekotu.blogspot.com/2012/09/murdum-erigimor-erikbardacik-erigi.html
 
Erikleri tartmadan kendi damak zevkimize uygun miktarda  şekerle kaynattım
GENEL BİR ÖLÇÜ İÇİN :
1 kg meyveye 1 kg şeker konur,meyve ekşiyse şeker artırılır,
fazla tatlıdan hoşlanmayanlar da miktarı azaltabilir
topladığımız erikleri itina ile yıkadım,
2 ye veya 4 e bölüp çekirdeklerini çıkardım,
kabukları ile birlikte tencereye koydum üstüne göz kararı (yaklaşık 1 kg erik için 800 gr şeker ) toz şekeri döküp buz dolabında 1 gece beklettim,bu sayede erikler sularını saldılar,(acele ise bekletmeden 1 fincan su ilavesiyle hemen pişirilebilir )
tencereyi kapağı açık olarak ocağa koydum,her reçelde yaptığım gibi 1 çay kaşığı tereyağını koydum
!!! ( Bu sayede reçellerimiz köpüklenmez,taşmaz,ve bozulmaz ),
arada sırada karıştırdım,kısa sürede kıvamını aldı,
ocaktan alıp el blendırı ile erikleri ezdim,
tekrar ocağa koydum,kıvamını kontrol edip 1 çay kaşığına yakın limon tuzu atıp 1--2 taşım kaynattıktan sonra ocağı kapattım,
küçük boy cam şişelere sıcakken koyup ağızlarını kapadım ve ters çevirdim
artık kahvaltılık- meşrubatlık- kurabiyelik-tartlık vb için hazır
AFİYET OLSUN
 

25 Eylül 2013 Çarşamba

BOL KAŞARLI PATLICAN KEBABI

FERİHA

FERİHA
 
MERHABALAR SEVGİLİ TAKİPÇİLERİM,HEPİNİZE SELAMLAR,SEVGİLER
Enfes bir yemek var sırada :)
patlıcanı çoğu kişi gibi ben de seviyorum :)
pek çok çeşidi yapılıyor ve lezzetle yeniyor
yuvarlak ya da topak patlıcan dediğimiz çeşidiyle bol kıymalı ve kaşarlı bir yemek hazırladım,
*- *öncelikle patlıcanları alacalı soyup 1 parmak kalınlığında dilimleyip tuzladım,
bu arada 2 adet soğan,
1 adet kırmızı kapya biber,
3 adet domates,
5-6 adet yeşil biber,yarım demet maydanoz
*-* bu malzemeleri rondoda geçirip 300 gr kıymayı da koyup birlikte karıştırdım,
*-* acı suyunu salan patlıcanları yıkayıp kağıt havlu ile kuruladım, çok az sızma zeytinyağı ile kızarttım,cam fırın kabına yerleştirdim,
*-* hazır olan kıymalı harcı tavaya az zeytinyağı ile koyup harlı ateşte kısa süre soteledim, patlıcanların üstüne döküp 1 çay bardağı kadar kaynar su ilave edip sıcak fırında 10 dk kadar tuttum,
*-* patlıcan ve kıymalı harcın üstüne kaşar peyniri rendesi döküp üstlerine pul biber koydum peynirler eriyene kadar fırının üst ayarında tuttum
 


23 Eylül 2013 Pazartesi

BİBER VE DOMATES SALÇASI- GÜNEŞTE KOLAY SALÇA YAPIMI

FERİHA

FERİHA

FERİHA
Tam kızarmamış kapya biberleri küçük doğrayıp güneşte kuruttum,
inşallah kışın yemeklerime kuru biberleri koyup lezzetini artırırım
FERİHA
MERHABALAR SEVGİLİ TAKİPÇİLERİM HERKESE SELAMLAR
Güneşte salça hazırlamak sanırım en doğal en lezzetli salçadır :)
hele bir de böyle kolay yoldan hazırlayıp kurutmak :)
yanılmıyorsam adana salçası bu şekilde hazırlanıyormuş,
ben bu yaz 3 çeşit salça hazırladım
sadece domatesle,
sadece kapya kırmızı biberle,
ve hem domates hem kırmızı biberle karışık
yıkadığım domates ve biberleri ayıklayıp tohumlarını,saplarını ayıklayıp 2 veya 3 parçaya bölüp çiğden rondodan geçirdim,
püre halindeki salçayı fırın tepsilerine döküp güneşte kuruttum,
tuzunu döküp kıvamı geldiğinde cam şişelere koydum,
üstlerine 1 parmak kadar sızma zeytinyağı koyup kaldırdım

20 Eylül 2013 Cuma

MEYVELİ KEK-ŞEFTALİLİ VE ÜZÜMLÜ SULU KEK

FERİHA

FERİHA

FERİHA

FERİHA

FERİHA
 
 
MEYVELİ KEK-ŞEFTALİLİ VE ÜZÜMLÜ SULU KEK
 
MERHABALAR SEVGİLİ TAKİPÇİLERİM,SELAMLAR,SEVGİLER
 
Az malzeme ile hazırlanan oldukça hafif ve lezzetli bir kek tarifim var bugün :) üstüne evde olan meyveleri koyunca renklendi,lezzeti katlandı :)
malzemeler:
3 adet yumurta,
1 su bardağı+2 kaşık şeker,
yarım su bardağı sıvıyağ,
yarım su bardağı su,
2,5 su bardağı un,
1 paket vanilya,
1 paket kabartma tozu,
üstü için:
2 adet şeftali,
15-20 adet siyah üzüm,
2 yemek kaşığı toz şeker
Kek hazırlamaya her zamanki gibi önce oda sıcaklığındaki yumurtaları köpük köpük olana dek  çırparak başlıyoruz,
şekeri ilave edip şeker eriyene dek çırpmaya devam ediyoruz,
su ve yağı ilave edip karıştırıyoruz,
küçük bir elekle un,vanilya ve kabartma tozunu eleyerek sıvı harca yavaş yavaş ekliyoruz,
fırın tepsisine harcı döküp üzerine isteğimize göre meyve dilimlerini sıralıyoruz,
meyvelerin üstüne gelecek şekilde şeker döküyoruz,
ön ısıtmalı fırında 170-180 c pişiriyoruz
 


18 Eylül 2013 Çarşamba

PORSİYONLUK,MİLFÖY PİZZA,KOLAY PİZZA




 
PORSİYONLUK,MİLFÖY PİZZA,KOLAY PİZZA
MERHABALAR SEVGİLİ TAKİPÇİLERİM
Tcibo dan bu 4 lü silikon  kalıpları çok severek aldım, şekli çok hoş :) bakalım neler denenecek
kısa sürede ikramlık hazırladım, 4 adet kare milföyü buzluktan çıkardım hafif yumuşayınca kaselerin içine yerleştirdim,
tuzsuz lor,peynir,kıyılmış maydanoz,karabiber,pul biber,yumurta akını karıştırıp milföy hamurlarının içine paylaştırdım,
domates dilimi ve biber koydum,
hamurun kenarlarına yumurta sarısı sürüp önceden ısıtılmış 210 c fırında pişirdim


15 Eylül 2013 Pazar

TAVADA DOMATES SOSLU PATATES KÖFTE- TAVADA SİNİ KÖFTE




TAVADA DOMATES SOSLU  PATATES KÖFTE- TAVADA SİNİ KÖFTE
 
MERHABALAR SEVGİLİ TAKİPÇİLERİM,HEPİNİZE SELAMLAR,SEVGİLER
 
Yine çok sevdiğim bir yöntemle yani ; evdeki malzemelerle doğaçlama hazırladığım nefiss bir yemek pişirdim :)

çook lezzetli bir yemek ayrıca oldukça doyurucu
malzemeler :
1 tava köfte için( resimde görünen miktar için )
2 adet orta boy patates,
300 gr kıyma ile hazırlanmış klasik köfte (benim daha önceden hazırda bekleyen yoğrulmuş köfte harcım vardı onu kullandım)
5-6 adet domates,
isteğe göre 8-10 diş sarımsak,
zeytinyağı
ilk iş olarak köfte harcı hazırlanır
patatesler soyulur,küçük parmak kalınlığında dilimlenir tuzlanır,tavaya tek sıra dizilir,sızma zeytinyağı  döküp ocağa konur,
2-3 dk kadar hızlı ateşte patatesler iyi pişsin diye beklenir :)
tava ocaktan alınır,patateslerin üstüne köfte harcı yayılır,tekrar ocağa konur,orta ateşte,pişmeye bırakılır,tavanın kapağını kapatmakta yarar var,
patates köfte kısık ateşte iyice pişerken bu arada sos tavasında-tenceresinde rondodan geçirilen veya rendelenen sarımsak ve domatesler zeytinyağı ile birlikte hızlı ateşte az pişirilir,
resimlerde de görüldüğü gibi köfte tam pişmeye yakın iken hazırlanan sos tavaya dökülür, çok kısık ateşte sosun  her yere ulaşması için 5 dakika kadar kaynatılır
en son pul biber ve kekik dökülür,afiyetle yenir :)

KLASİK KURU KÖFTE TARİFİM BURADA
DİĞER KÖFTE TARİFLERİM BURADA






13 Eylül 2013 Cuma

TAM BUĞDAY UNLU,KEÇİ PEYNİRLİ,YUMURTASIZ, MAYALI HARİKA BİR POĞAÇA



 
TAM BUĞDAY UNLU,KEÇİ PEYNİRLİ,YUMURTASIZ, MAYALI HARİKA BİR POĞAÇA
 
PUF PUF YUMUŞACIK SEVGİ İLE HARMANLANMIŞ ÇOK DEĞERLİ BİR POĞAÇA !
 
MERHABALAR,SELAMLAR VE SEVGİLER
 
Öncelikle niye çok değerli bir poğaça : çoğumuzun farkında olmadığı ancak elden gittiğinde sıkıntısını çektiğimiz beden gücümüz,sağlığımız günlük yaşantımızı kısıtladığında anlıyabiliyoruz bu tür basit sayılabilecek işlerin ne denli zooor olduğunu :(
uzun yıllardır hamur yoğurma,kesme,doğrama hatta tutma,taşıma gibi yetilerimi fazla kullanamadım :(
işte önemli oluşu bu yüzden ! elimle yoğuramayınca ekmek makinamda hamurum yoğuruldu,tabi her aşamasında ilgim sevgim hep üstündeydi :) ( her zaman elime alır severim de )
bir de ; yazlık komşularımızın son günüydü isveç e döndüler onlarla birlikte yemek niyeti ile hazırladım (ağrılarıma rağmen) bunlardan dolayı da çook mutlu oldum :))))
neyse sözü çok uzattım affola,tarife geçeyim :
 
1,5 su bardağı tam buğday unu,
1 su bardağı beyaz un,
200 ml ılık su,
1 küçük kaşık kuru toz maya(instant değil ),
1 küçük kaşık tuz,( ekmek makinasının kaşık ölçüsü )
1 küçük kaşık toz zencefil,
1 büyük kaşık mahlep,
2 büyük kaşık şeker,
2 büyük kaşık sızma zeytinyağı,
1 yemek kaşığı tereyağı,
iç malzemesi :
keçi peyniri,
lor peyniri,
kıyılmış maydanoz,
1 yumurtanın akı,
karabiber
 
üstüne :
1 yumurtanın sarısı,
1 çay kaşığı şeker,
susam

11 Eylül 2013 Çarşamba

MUHALLEBİLİ KEMAL PAŞA TATLISI



 
( DAMLA SAKIZ AROMALI ) MUHALLEBİLİ KEMALPAŞA TATLISI
 
Çok yoğun bir lezzet, hem sütlü, hem de şerbetli tatlıyı sevenler buraya lütfen :)
1 poşet (25 adet ) taze Kemalpaşa tatlısı,
tatlıyı ıslatmak için :
pakette 1 kg şeker,1 litre su yazsa da ben 3 su bardağı su ve 3 su bardağına yakın şeker ile şerbet hazırladım (damak zevkine göre şeker miktarı azaltılır veya çoğaltılır )
tencereye çeşme suyunu (soğuk ) ve şekeri koyup eriyene dek tuttum Kemalpaşaları  attım,çok hızlı olmayan ateşte yumuşayana dek kaynattım
soğuyan tatlıları şerbetten kare alıp cam kabın içine yerleştirdim,
tatlılar soğurken muhallebiyi pişirdim,bunun  için de :
1 litre süt,
2 yemek kaşığı tepeleme un,
2 yemek kaşığı buğday nişastası,
5 yemek kaşığı şeker,
1 yemek kaşığı tereyağı,
1 adet damla sakızı aromalı sakız
tüm malzemeleri karıştırıp dibini tutturmadan pişirdim,
sıcak muhallebiyi soğuk tatlıların üstüne döktüm :)
** bir dahaki sefere inşallah daha az Kemalpaşa ama daha çok muhallebi ile yapmak istiyorum, çünkü ; çok şerbetli tatlıları yemekte zorlanıyorum sütlü tatlıları tercih ederim :)


10 Eylül 2013 Salı

MUFFİN KALIBINDA LORLU,KIRMIZI BİBERLİ MİLFÖY BOHÇALAR


 
MUFFİN KALIBINDA LORLU,KIRMIZI BİBERLİ MİLFÖY  BOHÇALAR
 
 
MERHABALAR
 
Muffin kalıbında bohça şeklinde içi lor ve kırmızı kapya biberli nefis bir ikramlık,karın doyurmalık :)
lezzetini farklı kılan lorun içine doğradığım çiğ kapya biber oldu,şekerli bir lezzet verdi biz çok beğendik :)
şekil olarak da klasik milföy börekler gibi olmayışı,herhangi bir muffin kalıbı ile şekil verilebilir  :)
iç malzemesi :
böreklik lor,
ince kıyılmış kırmızı kapya biber,
karabiber,
pul biber,
1 yumurtanın akı,
her kalıbın içine buzu çözülen 1 adet kare milföyü yerleştirdim,
ortalarındaki boşluğa iç malzemelerini doldurup milföyün uçlarını mantı kapatır gibi yapıştırdım,
1 adet yumurtanın sarısını çırpıp üstüne sürdüm
ön ısıtmalı fırında kızarana dek pişirdim 


9 Eylül 2013 Pazartesi

YAZIN MEYVE KURUTMASI-ŞEFTALİ KURUSU,MÜRDÜM ERİĞİ KURUSU HAZIRLAMAK



4 E BÖLÜNMÜŞ MÜRDÜM ERİĞİ KURUSU


DİLİMLİ ŞEFTALİ KURUSU


GÜNEŞTE 1 GÜN BEKLEMİŞ HALİ

 
MERHABALAR SEVGİLİ TAKİPÇİLERİM HEPİNİZE SELAMLAR,SEVGİLER :)
 
Bu yaz ilk kez meyve kurutuyorum,heyecanla,merakla sonucu bekliyorum inşallah memnun kalırım :)
kuruyemişçilerde görüp özendiğimiz hatta yüksek ücretle aldığımız kuruların bir kısmını evde hazırlamak mümkün :)
bugünlerde hava oldukça sıcak değerlendirmek gerek,
şimdilik çeşidi az tuttum devamı gelir inşallah :)
1 adet iri şeftaliyi çok ince olmayacak şekilde dilimledim resimde görüldüğü gibi kağıt havlu üzerinde güneşe koydum,1 gün sonraki hali bile kurumaya yakındı
MÜRDÜM ERİĞİ KURUSU
erikleri bahçeden dalından topladık bu da ayrı bir zevk :))
erikleri yıkayıp uzunlamasına 4 e böldüm (çekirdeğini attım) yukarıdaki resimdeki gibi tepsiye dizdim güneşte kuruttum

7 Eylül 2013 Cumartesi

KIŞLIK DOMATES RENDESİ YAPTIM ŞİŞELEDİM :)



KIŞLIK DOMATES RENDESİ YAPTIM ŞİŞELEDİM :)
Kış hazırlıklarına devam ediyoruz:)
pek çok kişi gibi ben de yaz güneşinde kızarmış tarla domatesleri ile kışlık hazırlıyorum,
ufak tefek farklılıklar olsa da temelde aynı işlem uygulanıyor,
ben çok uzun yıllardır bu hazırlığı yapıyorum, hatta biraz fazla yapıp salça kullanmamaya çalışıyorum, mutfak aletlerinin fazla olmadığı dönemlerde rende ile hazırlardım, ama şimdi oldukça kolaylaştı, büyük boy rondoda fazla miktarda  domatesi parçalayabiliyorum :)
KIŞLIK DOMATES RENDESİ NASIL HAZIRLANIR:
Yazın doğal olarak güneşte kızarmış tarla domateslerinden yeterli miktarda alınır ya da evimizde bozulmaya yüz tutmuş domatesler değerlendirilebilir.
Domatesler yıkandıktan sonra rendelenir ya da robottan geçirilir.
Derin bir tencereye hiç yağ koymadan domates rendeleri konulur.
Domatesler önce suyunu bırakıp sonra çektiğinde pişmiş demektir.
Yeterli miktarda tuz konur,
Ağzı vidalı sıkı kapanabilen her cam kavanoz bu iş için uygundur.(konserve kavanozu )
Domates rendesi kısık ateşte kaynamaya devam ederken,temiz kavanozlara doldurulur.
Kavanoz kapakları küçük bir kapta bir müddet su içerisinde kaynatılır.(Dezenfekte olması için)
Sıcak kapaklar alınır,soğumadan süratle bir havlu ile kurulanır ve şişeler sıkı bir şekilde kapatılır.’’Sizi seviyorum’’ diyerek üzerleri yoğurt mayalar gibi kalın bir örtü ile örtülür.
Artık domates rendemiz 2-3 yıl, belki daha fazla dayanır.
Lezzetle, afiyetle kullanılır.

KIŞA HAZIRLIK, ŞEFTALİ KOMPOSTOSU-KONSERVESİ, PATLICAN,KABAK KURUTMASI



 
KIŞA HAZIRLIK, ŞEFTALİ KOMPOSTOSU-KONSERVESİ, PATLICAN,KABAK KURUTMASI
MERHABALAR SEVGİLİ DOSTLAR,DOSTÇA BAKAN VE DÜŞÜNENLER :)
Malum yaz sıcakları güneşli günler bitmek üzere,kış için hazırlık zamanı, karınca misali herkes imkanı ölçüsünde bir şeyler hazırlıyor, ben de eşimin yardımıyla azar azar hazırlıyorum bundan da çok zevk alıyorum :)
ALLAH hepimizin evini bereketlendirsin,yemeyi ve yedirmeyi nasip etsin inşallah 
neler yaptım:
rende domates kaynatıp şişelere doldurdum,
adana usulü kırmızı biber salçası (güneşte),
rende domates salçası (güneşte ),
kabak,patlıcan,domates,biber, dolmalık sebze kurutması,
mürdüm eriği kurutması,
şeftali kompostosu konservesi,
mürdüm eriği marmelatı,
taze üzüm reçeli,
taze incir reçeli,
dondurucuya koymak için:
közlenmiş kırmızı biber,
kompostoluk kızılcık,
kompostoluk mürdüm eriği,
daha turşu yapmaya başlamadık :)
nasıl hazırladım :
ŞEFTALİ KOMPOSTOSU: ilk kez yaptım inşallah güzel olur :)
tarif edilişine göre şeftalilerin kabuklarını çok ince soydum,
4 e bölünüyormuş ama ben daha küçük böldüm yemesi kolay olsun,
temiz cam şişelere tepmeden doldurdum,
her şişeye 1 çay bardağına yakın şeker koydum,
dolana kadar soğuk su koyup kapaklarını kapattım,
şişeleri geçecek derinlikte!  düdüklü tencereye 4 adet şişe yerleştirdim(bu kadardı)
üstünü aşacak şekilde soğuk çeşme suyu döküp ocakta 10 dk kadar kaynattım
şişeler kaynama esnasında su üstüne çıkmasın diye içi su dolu tencereyi şişelerin üstüne ağırlık yaptım,
ters çevirdiğim şişelerin üstünü örttüm

KURUTMALIKLAR:
doğradığım veya dildiğim sebzeleri kuru bir tepsiye koyup güneşte beklettim,kurumaya yakın salamuralık iri tuz attım
 


BAKALIM KİMLER İZLİYORMUŞ?

Blog Listem